– Jeg er stolt over det jeg har fått til

En gråtkvalt Petter Northug takker alle som har hjulpet ham gjennom karrièren, og sier at det er ingenting han angrer på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Northug jr legger opp. Det bekreftet han selv på dagens pressekonferanse.

– Jeg hadde en drøm som liten guttunge om å bli en god skiløper. Jeg er stolt over det jeg har fått til. Langrenn har vært livet mitt i så mange år. Det er tøft å gi seg, samtidig føles det godt, sier en tydelig rørt Northug.

Se hele pressekonferansen med Northug i videovinduet øverst!

Langrennsstjernen forteller at det har vært en tøff sensommer og høst. Samtidig har han kjempet for å komme tilbake i form og kjempe om en VM-plass i Seefeld.

– Men de siste to ukene har jeg kjent at jeg ligger for langt bak, og da tok jeg det valget om å ikke bruke mer energi på det, sier Northug, og fortsetter:

– Jeg merker at kroppen ikke tåler samme kjøret som før, og hodet mitt er mett med tanke på det skjedd tidligere. Når dette ikke spilte på lag, så var dette den beste løsningen for meg. Det er et valg jeg glad for å ta nå, og at jeg kan se fremover til andre ting.

Det var 32-åringens nærmeste som først ble informert om valget.

– Det var pappa som først fikk beskjeden. Han var på besøk før helgen. Vi pratet ikke direkte om det, men generelt om det. Han kjenner meg såpass godt. Jeg følte vi gjorde det sammen. Brødrene mine har jeg ikke snakket så mye med. Tomas vet at det er tid for noe annet, sier Northug.

– Hvordan var reaksjonen fra dine nærmeste?

– Veldig forskjellige. Foreldrene mine syntes det var godt få det ut av verden. Venner og andre syntes det var trist og ønsket jeg skulle fortsette med dette. Det har vært veldig stort sprik i reaksjonene, sier Northug.

– Det er kun jeg som har tatt dette valget. Sånn stort sett vært siden jeg kom til denne verden. Jeg står for de valgene jeg har gjort.

– Tøffere enn jeg trodde

Ifølge Northug selv hadde han bestemt seg for noen dager siden. Tiden fram til nå har han tenkt mye og mimret tilbake.

– Jeg kunne sittet her og ramset opp veldig mange som har hjulpet meg og bidratt til karrièren jeg har hatt. De vet godt hvem de er. Foreldrene mine støttet meg i alle år. Jeg har hatt to brødre som er skiløpere og som har vært veldig viktige for meg, i hvert fall etter 2011, og som har hjulpet meg med motivasjonen. Gjennom dem fant jeg motivasjon til å satse videre som skiløper. Når jeg sitter her i dag så må jeg si at det har vært et eventyr, sier Northug.

Å ta den endelige avgjørelsen var tøffere enn ventet, ifølge 32-åringen.

– Det har vært livet mitt fra jeg var guttunge. Det var ekstremt til tider, frem til 2011. Jeg har aldri forklart hvor mye jeg har ofret for virkelig å gå inn for å bli best. Det er tungt å gi seg, men samtidig veldig godt.

– Blir sporten kjedeligere uten deg?

– Det tenker jeg ikke så mye på. Vi har fått opp nye typer slik sporten har utviklet seg.

– Hva er ditt beste minne?

– Det er vanskelig å velge. Oslo-VM henger høyt, og Falun var for meg veldig viktig. Det er bedre å slå dem sammen til ett, enn å velge ut få enkeltløp.

– Hva er du mest stolt over?

– Å ha levert i mesterskap over tid. Sportslig sett for meg har femmila alltid vært størst. Den distansen jobbet jeg hardest for å lykkes med. Det resulterte i fire individuelle gull i mesterskap.

– Sikkert noen som er glad

Northug sier han ikke angrer på noe, og at hele veien har vært bevisst på valgene han har tatt.

– Det er en grunn til at gjort det, det er absolutt ingenting jeg ville gjort annerledes slik ting har vært.

– Hva tror du svenskene tenker?

– Det er nok både og, sier 32-åringen lurt.

– Tror du skiforbundet er glad for å kvitt deg?

– Det er sikkert noen som er glad, det blir mye mindre styr å få meg ut av systemet. Både jeg og Skiforbundet sitter igjen med gode minner sammen. Jeg har hatt fantastiske år på lag fra junior frem til i dag, og møtt folk og utøvere og støtteapparat jeg aldri kommer til å glemme. I media har det sett ut som en krig, men på bakrommet har det stort sett vært fliring og humor.

– Folk har blitt kjent med meg på godt og vondt gjennom en lang karriere. Jeg har gått mine egne veier, og ikke vært en typisk A4-skiløper. Men alt har handlet for meg om å vinne skirenn. Det handler om å vinne mest, og det har vært i bakhodet mitt hele tiden. Jeg har vært privilegert som har fått oppleve det, forteller Petter Northug.

I løpet av karrieren har Northug tatt 13 VM-gull, to OL-gull og to sammenlagtseire i verdenscupen. Han har 38 enkeltseire i verdenscupen. Northug vant også Tour de Ski i 2014/15.