Lutefisk med bacon, ertestuing og sennepsaus

Man tenker lutefisk som typisk norsk, men det er faktisk en lengre tradisjon i Sverige, og er Wenches favoritt førjulsmat!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

God morgen Norges lutefisk servert med sprøstekt bacon, grønn ertestuing og sennepssaus.

  • Beregn 3/4 – 1 kg lutefisk i rause stykker (2 rause stykker pr person)
  • ca 1 ss salt/flaksalt pr kg lutefisk
  • litt grovmalt pepper

Varm stekeovnen til 200 grader.

Skjær lutefisken i tykke skiver à ca 250 g eller mer. Legg lutefiskskivene med skinnsiden ned i langpannen, dryss med salt (1 ss pr kg fisk) og la fisken ligge med saltet 30-40 min før langpannen dekkes aluminiumsfolie og settes i varm stekeovnen. (Saltet skal ikke skylles av)

Bak/stek i varm stekeovn 200 grader på nederste rille i 45-50 min.Tiden avhengig av tykkelsen på skivene.

Lutefisk skal serveres rykende varm, gjerne på varme tallerkener.

Tilbehøret varierer fra familie til familie, velg det som passer.

  • Hvit saus eventuelt smakt til med sennep
  • Grønn ertestuing av tørre erter eller puré av grønne frosne erter
  • Ribbefett/sprø stekt bacon
  • Lefse eller flatbrød
  • Sirup og/eller terninger av geitost
Lutefisk med tilbehør. Foto: TV 2
Lutefisk med tilbehør. Foto: TV 2

En viktig del av måltidet er nykokte, gode poteter, gjerne mandelpotet, Gulløye eller Ringerikspoteter. Kokes med skallet på, skrelles før servering.

Grønn ertestuing

  • ca 250 g (3 dl) grønne tørkede erter
  • 3-4 ss mykt smør
  • salt, pepper
  • 1/4-1/2 ts farin

Legg ertene i bløt natten over i rikelig med kaldt vann. Hell av bløtevannet. Kok ertene møre i nytt friskt vann. Vannet skal stå ¼ opp på ertene når de er ferdig kokt. Koketid ca 1 time.

Rør inn smør og smak til med salt, pepper og sukker.

En ny «moderne» variant er ertestuing av fryste grønne erter.

Kok opp fryste erter, hell av kokevannet. Mos med en stavmikser og smak til med smør, salt og pepper.

Hvit saus smakt til med sennep

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 3-4 ss grov (eller søt) sennep
  • salt, grovmalt pepper

Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring.

Kok opp og la sausen trekke 6-8 min. Smak til med sennep, salt og pepper.