Slik hylles Petter Northug av Idretts-Norge: – Langrenn er ikke i nærheten av det samme uten

Petter Northug har satt sine spor etter en fantastisk langrennskarriere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Northug jr bekreftet onsdag at han legger opp på en pressekonferanse i Trondheim.

Se hele pressekonferansen i videovinduet øverst!

Det har fått flere i Idretts-Norge å finne frem superlativene. Tidligere skiskytterlegende og nå TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen synes det er en trist beskjed.

– Det er veldig trist at han nå legger opp. Jeg hadde et lite håp om vi fikk se han i VM i Seefeld. Han har nok tenkt nøye igjennom dette i lang tid og som han skriver i boken så mangler han litt motivasjon. Det er synd, for langrenn kommer ikke til å være i nærheten av det samme uten Petter Northug, sier Ole Einar Bjørndalen til TV 2.

44-åringen som har åtte OL-gull husker godt da han gikk mot Petter Northug i langrennssporet.

– Et av mine personlige minner er å kjenne på det rykket han hadde. Jeg har gått noen skiløp mot ham. Det å se reaksjonen og akselerasjonen var imponerende. Han var langt forut sin tid. Når han bestemte seg for noe, gikk han all-in. Han tok konsekvensene når han gikk på trynet og når det lykkes stod han igjen som en vinner. Det er typisk for en toppidrettsutøver som Northug, forteller Bjørndalen.

Iversen: – Mitt aller største forbilde
Emil Iversen, nå tidligere lagkamerat av Northug, er blant dem som hyller skikongen.

– Mitt aller største forbilde i skisporet, skriver han på Instagram, og legger også til hjerte-emoji, emneknaggene «TusenTakk» og «Kongen», samt et bilde av de to som deler seng.

Nettopp det bildet blir Northug også konfrontert med i møtet med pressen etter den ordinære pressekonferansen onsdag.

– Han er helt på Northug-grensen der. Han kommer godt ut av det selv. Det kjenntegner Emil. Han har gjort en bra jobb igjen, svarer han først, og fortsetter med følgende svar på spørsmål om hvordan det blir å separeres fra laget.

– Det blir godt på en måte, men det blir vondt på en annen måte. Jeg kommer til å se dem igjen. Det er nok ikke siste gang jeg og Emil ligger naken i en seng sammen.

Løfshus: – En vemodig dag

Landslagssjef Vidar Løfshus har vært tett på Northug siden 2006 og synes det er en vemodig dag når 32-åringen nå legger opp.

– Jeg hadde håpet at Northug skulle «overleve» meg, men slik ble det ikke, sier Vidar Løfshus til NTB.

Han kom inn i landslagsapparatet og skiforbundet omtrent på samme tidspunkt som Northug i 2006, og har fulgt skistjernen gjennom en eventyrlig karriere.

– Det er en vemodig dag. Jeg ser tilbake på alle de høydepunktene jeg har opplevd sammen med Petter, sier landslagssjefen til NTB og fortsetter:

– Det er nok mange nordmenn som sitter med en klump i halsen eller en tåre i øyekroken nå. Det er mange som har engasjert seg som publikum og foran TV-en på grunn av Petter. Mange kommer nok til å savne det overraskelsesmomentet han har representert, sier Løfshus.

Gjennom årene har det også vært en del uenigheter mellom de to, men Løfshus avviser tydelig at han nå opplever å være kvitt et problem.

– Jeg vil ikke si at vi har hatt så mange krangler. Etter 2015, når han ikke har prestert på topp sportslig, har det vært en del uenigheter. Men det er ikke det vi skal ha fokus på i dag. I dag skal vi hylle en stor idrettsutøver.

Under onsdagens pressekonferanse understrekte også Northug selv at kjemien med Løfshus har vært god i det siste.

– Det har fungert veldig bra. Det har vært en god tone mellom oss. Vi hadde kontakt senest for to dager siden, sa Northug.

Landslagssjefen mener at norsk langrenn nå har mistet en sterk merkevare.

– Petter Northug har gitt enorm PR for langrennssporten. Media elsker å omtale ham, folk elsker å prate om ham. Når sånne forsvinner ut av hylla, er det tøft å erstatte. Jeg tror aldri vi kommer til å få tilbake en sånn personlighet.​

Djupvik: – Tidenes langrennsløper
Tidligere landslagstrener Morten Aa Djupvik er klar på hva skiløperen Petter Northug har betydd.

– Tidenes langrennsløper og den mest betydningsfulle løperen for norsk og internasjonalt langrenn! Det sier tidligere landslagstrener, Morten Aa Djupvik til TV 2 og fortsetter:

– Selv om andre kan matche resultatene, vil jeg si det er umulig å kopiere Petters x-faktor som løper og person. Valget om å legge opp er forståelig, men likevel må jeg innrømme at det er vemodig, forteller den tidligere landslagstreneren.

Morten Aa Djupvik sier at selv om tidspunktet er litt overraskende, så gjentar han som mange ganger før:

– Petter er Petter! Og det er viktig at han får være det!

Nystad: – Trist at det er slutt på en så stor karriere
En annen tidligere landslagstrener, Trond Nystad, beskriver Petter Northug jr som en jordnær og flott gutt.

– En fantastisk skiløper, trist at det er slutt på en stor skikarriere. Petter har jeg bare godt å si om, innad i laget var han en jordnær og flott gutt dom hadde slik glede av idretten sin, sier Nystad.

– Internasjonal langrenn mister en rock and roll-stjerne som vi aldri har hatt og som jeg tviler sterkt på at vi får se maken til, mener Trond Nystad.

– Jeg unner Petter alt godt fremover og det finnes jo viktigere ting enn langrenn i livet, humrer den tidligere landslagstreneren.

Fotballfamilien hyller også: – Et stort idol for meg
Tidligere Liverpool-spiller John Arne Riise mener Petter Northug har vært en stor inspirasjon for ham selv.

– Han er et stort idol for meg. Han går sine egne veier og tør å være seg selv. Han er aldri redd for å si det han tenker og han kan være litt cocky når han har levert de resultatene som han har vist. Det er fantastisk å ha en utøver som Northug som går sin egen sti og eg føler meg litt lik han, sier John Arne Riise til TV 2.

38-åringen som vant Champions League i 2005 er imponert over alt Petter Northug har oppnådd.

– Han har vært så viktig for langrenn, ikke bare i Norge, men også internasjonelt. Ser man de han har opplevd i skiløypa og ikke minst motgangen han har opplevd utenfor, og måten han kom tilbake og tok blant anna fire gull, for en idrettsutøver. Det er så imponerende! Jeg ble trist og lei meg når beskjeden kom, men jeg er glad han legger opp nå så han ikke får en ny nedtur.

Gullballen-vinner Ada Hegerberg slenger seg også på fra fotballfamilien, og deler et bilde på Instagram av seg selv og Northug i godt humør.

– En æra er over. Takk for alle store øyeblikk du har gitt oss ⭐️ Du er kongen, Petter, skriver Lyon-stjernen.