Gålå  20181124.
Petter Northug gikk sprinten under Norgescuprennet i langrenn på Gålå i Gudbrandsdalen. Han ble nummer to - kun slått av Håvard Solås Taugbøl. Pål Trøan Aune ble nummer tre.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Gålå 20181124. Petter Northug gikk sprinten under Norgescuprennet i langrenn på Gålå i Gudbrandsdalen. Han ble nummer to - kun slått av Håvard Solås Taugbøl. Pål Trøan Aune ble nummer tre. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Foto: Olsen, Geir

Takk for at du gir deg før det ble pinlig

Det er dagen mange langrennselskere har fryktet. For meg er det dagen jeg har ventet på. Petter Northug jr. legger opp. En trist dag? Nei!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 12:00 i dag forteller Petter Northug jr. at det er slutt. En stor idrettskarriere er over. Han går inn i historien som verdens viktigste langrennsløper. Med han forandret langrenn seg. Fra det trauste: trekkspill, brunost og strikkegenser til det mer moderne: mer rock and roll-aktig, Red Bull og afterski!

Lignet ikke kopi av seg selv

Skikongen mangler gløden som kreves, og da blir Petter Northug jr. en middelmådighet. Det er derfor jeg har ventet og håpet på at han skulle gi seg. Jeg synes det har vært vondt å se en Petter som ikke engang har lignet en kopi av seg selv i løypa. Det er mange som håpet å få se Northug i fri dressur igjen på topp-plan, litt derfor har nok mange oversett og godtatt den sportslige nedturen.

Skippertakene

Northug elsker fortsatt å konkurrere, han liker å trene. Det er dette som har vært livet hans. Derfor har det vært vanskelig å gi seg.

Northug har i lang tid snakket om at kroppen ikke responderer på trening. Det handler nok vel så mye om at hodet ikke responderer. Petter klarte ikke lenger å innordne seg disiplinen som kreves for å være best. Han prøvde helhjertet i perioder. Hans beslutning om å gi seg er en erkjennelse av at skippertak i ny og ne ikke holder for å kjempe i toppen.

Derfor er jeg lettet og glad. Men for langrenn kan det bli en ny hverdag. En ny og gråere hverdag, en kjedeligere hverdag som kommer til å mangle Petters særpreg: Uforutsigbarheten.

Jeg tror Petter selv også er både glad og lettet i dag. Ikke bare over å ha tatt beslutningen, men at han nå slipper maset og forventningene fra omverdenen.

Stor i kjeften

I stedet for å "deppe" over at en æra i norsk skihistorie nå er over, så velger jeg heller å mimre og humre. For det har vært utrolig mye moro med Petter. tenk på alle øyeblikkene han har gitt oss - det norske folk. Store idrettsprestasjoner. Krydret med replikker fra en utradisjonell langrennsløper. Og han har irritert, ertet på seg konkurrenter og kranglet med autoriteter. Det har vært umulig å være likegyldig til Petter. Men først og fremst har det vært mye humor med Petter.

Han skapte ikke bare forventninger til det som skjedde i langrennssporet, minst like spennende var det som skjedde rundt. Han hadde meninger om mange og mye og snakket ofte i "overskrifter". Litt pussig for øvrig, at han som egentlig er så beskjeden kunne være så stor i kjeften med engang han kom i "langrennsmanesjen".

Garanti for oppmerksomhet

Vi i media digget Petter fordi saker med han ble lest, hørt og sett. Northug betydde klikk på våre nettsider. Og "klikket" Petter selv og ikke sa noen ting, det hendte også ganske ofte, så ble det klikk da også. Han var en garanti for oppmerksomhet.

Og denne oppmerksomheten har betydd mye for skisporten. Ingen annen kan måle seg med hans betydning for det økonomiske oppsvinget til Norges Skiforbund. Og mange i skiforbundet kan takke nettopp Northug for at de har jobb!

Jeg ble ganske sikker på at det nærmet seg slutten på Petter Northugs karriere da jeg leste boken "Min historie". Der var han dønn ærlig på at noe av motivasjonen forsvant allerede under jubeldagene under VM i Oslo i 2011. Og helt overbevist ble jeg da han på Beitostølen fortalte meg at han ikke savnet det innestengte og innelåste livet, som han selv beskriver som toppidrettslivet.

Champagne og femmil!

Og nå kan du Petter gjøre det jeg mente du skulle gjort etter VM i Falun: Brenn opp skiene! For Northugs sportslige nedtur begynte før VM i Falun i 2015. Resultatene i det mesterskapet kom om en følge av fyllekjøringen på våren 2014. Petter følte at han skyldte familien og alle oss andre såpass etter at han dummet seg ut.

Uansett. Takk, Petter for at du ga deg nå. Før det ble pinlig. Jeg har på spøk sagt at jeg kommer til å savne sirkus Northug, for det har det vært, men nå sto vi i fare for å se at det bare var klovnen igjen. Derfor er jeg glad for at det er "The end".

Takk, Petter for all moro gjennom alle årene.

Nå skal vi to, når jeg er ferdig med skisesongen, gjøre det vi har avtalt: Drikke champagne og se på fem-miler på storskjerm. Jeg gleder meg.

Siste ord

Jeg lar deg få siste ord (hentet fra boken "Min historie"):

"Det kommer en tid da det er over.

Da alt stilner.

Da skia i smørebua til farsan hjemme på Framverran samler støv. Rulleskia i fjøset bare blir liggende ubrukt. Det kommer en tid hvor jeg skal reise. Det er det jeg har bestemt meg for. Det er så mange steder jeg har notert meg som jeg vil dra til. Ned til Mexico, Bahamas, Den dominikanske republikk. Til Panama og Argentina. Eller østsida av verden. Jeg så et bilde av Sri Lanka her forrige dagen, dit vil jeg drag. Eller til Bali eller Filippinene. Det kommer en tid hvor jeg skal få mulighet til det. At jeg kommer meg så langt vekk fra det livet jeg har levd at jeg kan finne ut hva jeg skal gjøre i framtida".