Det har vært vanlig med et rush av eldre biler til bilopphuggerne før nyttår. Men nå er årsavgiften borte, man betaler bare den tiden bilen er registrert og med skilter.
Det har vært vanlig med et rush av eldre biler til bilopphuggerne før nyttår. Men nå er årsavgiften borte, man betaler bare den tiden bilen er registrert og med skilter.

Gammel bil? Nå trenger du ikke stresse før jul

Den tradisjonelle årsavgiften er borte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årsavgift har vært en årlig regning for bileierne i veldig mange år. Selve fakturaen kom i mars og her var det ingen bønn: Betalte man ikke i tide, ble det gebyrer, og etter hvert også begjæring om avskiltning.

Men i år ble årsavgiften erstattet av en såkalt trafikkforsikringsavgift. Avgiften kreves inn av forsikringsselskapene sammen med forsikringspremien.

Det endrer også på andre ting.

– I år er det ingen grunn til å stresse for å levere skiltene til den gamle bilen din i romjulen for å unngå årsavgiften.

Det skriver Statens vegvesen på sine hjemmesider.

Levere inn skiltene

– Trafikkforsikringsavgiften betales kun for den tiden kjøretøyet er registrert og forsikringspliktig. Det gir alle som eier et kjøretøy større fleksibilitet fordi man betaler avgiften sammen med forsikringen sin, enten hver måned, hvert kvartal, halvår eller helår. Fra det øyeblikk kjøretøyet er avregistrert behøver man heller ikke lenger betale avgift, sier Heidi Øwre i Statens vegvesen.

Ved avregistrering må skiltene leveres inn. De kan ligge inntil seks måneder uten at det koster noe å få dem ut igjen. Da blir de makulert, det koster 140 kroner å få nye skilter.

Men i år kom ikke denne regningen...

Denne giroen kom i posten hvert år til de som eier et motorkjøretøy i Norge. Men i fjor var det siste gang.
Denne giroen kom i posten hvert år til de som eier et motorkjøretøy i Norge. Men i fjor var det siste gang.

Følger forsikringen

Trafikkforsikringsavgiften som vises i forsikringsoversikten og i forsikringsbeviset, er for et helt år. Men på fakturaen vil du finne det beløpet som skal betales frem til neste fornyelse av forsikringen.

Avgiften vil etter dette følge samme periode som forsikringen din.

Betaler du forsikringen i månedlige terminer, vil forsikringsselskapet automatisk dele også den nye avgiften inn i 12 terminer. Avtalegiro, betaling ved hovedforfall eller oppdeling i flere terminer, er også mulig.

Hvis man ønsker, kan man altså unngå én stor, årlig faktura.

Antallet uten forsikring er nesten halvert

Slik er satsene i år:

  • Bil under 7.500 kilo – 2.820 kroner.
  • Bil under 7.500 kilo, diesel uten fabrikkmontert partikkelfilter – 3.290 kroner.
  • Motorsykkel koster 1.960 kroner
  • Elbil, veteranbil, moped, traktor og taxi - 455 kroner
  • Hvis du har et kjøretøy som veier minst 7.500 kilo, skal du betale vektårsavgift.

Pass på: Forbikjøring på feil side kan koste deg førerkortet

Se video: Dette er Norges mest kjente bilopphugger