BILLETTSJEF: Ann Kristin Aarønes.
BILLETTSJEF: Ann Kristin Aarønes. Foto: TV 2

Livet etter idrettskarrieren:

Regnskapseksperten og billettsjefen: – Vi måtte ha jobb ved siden av idretten

Ann Kristin Aarønes sikret seg en jobb som sørger for at hun fremdeles får kontakt med fotballmiljøet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun vant VM med de norske fotballjentene i 1995, EM-gull i 1993 og OL-bronse i 1996.

Ann Kristin «Anka» Aarønes er blant Norges beste kvinnelige fotballspillere gjennom tidene.

«Anka» startet karrieren i Spjelkavik, men det var i Trondheims-Ørn hun markerte seg med titler. Fra 1992 til 2000 ble den tidligere angriperen seriemester hele fem ganger, og cupmester seks ganger.

Ann Kristin Aarønes avsluttet karrieren i amerikanske New York Power i 2001. Hun fikk totalt med seg 111 landskamper og 60 mål med flagget på brystet i løpet av sin lange og innholdsrike karriere på fotballbanen.

TROFEER: VM-fotball 1995, kvinner. Ann Kristin Aarønes med sine trofeer på banketten etter finaleseier 2-0 over Tyskland. Aarønes ble best i VMs skytterliga med sine seks mål.
Foto: Calle Tørnstrøm NTB / Scanpix
TROFEER: VM-fotball 1995, kvinner. Ann Kristin Aarønes med sine trofeer på banketten etter finaleseier 2-0 over Tyskland. Aarønes ble best i VMs skytterliga med sine seks mål. Foto: Calle Tørnstrøm NTB / Scanpix Foto: Törnstrøm, Calle

Beholdt kontakten med fotballmijøet
Etter at Aarønes la fotballskoene på hyllen har hun imidlertid opprettholdt kontakten med fotballmiljøet. Den tidligere storscoreren er nemlig ansatt i klubbadministrasjonen til OBOS-klubben Aalesund.

– Jeg er ansatt i Aalesund fotballklubb, hvor jeg jobber med regnskap og billettsalg. Det har jeg jobbet med siden høsten 2004, altså i 14 år. Jeg trives veldig godt, og det er veldig kjekt å fremdeles være i fotballmiljøet, sier Ann Kristin Aarønes til TV 2 Sporten.

HERJET: Ann Kristin Aarønes i aksjon mot Tyskland i EM.
HERJET: Ann Kristin Aarønes i aksjon mot Tyskland i EM. Foto: Helge Hansen

«Anka» røper at det var svært lite penger i profesjonell fotball på kvinnesiden på 1990-tallet.

Måtte jobbe deltid
Derfor måtte hun og lagvenninnene både på klubblag og landslaget ha deltidsjobb og studielån ved siden av fotballen.

– Vi var enten studenter eller jobbet ved siden av fotballkarrieren i deltidsstillinger eller reduserte stillinger. Det var ikke slik at vi var profesjonelle fotballspillere på heltid. Jeg hadde en sesong som profesjonell fotballspiller i New York på tampen av karrieren, men ellers hadde jeg andre jobber i tillegg til fotballen. Så for meg var det ikke en så stor overgang å gå fra idretten til en vanlig jobb, konstaterer Aarønes.

TROFÉER: Cupfinale for kvinner mellom Trondheims-Ørn og Athene Moss på Ullevål stadion, som Trondheimslaget vant 1-0. Lagkaptein Ann Kristin Aarønes ( bildet) hentet kongepokalen etter å ha scoret vinnermålet selv.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
TROFÉER: Cupfinale for kvinner mellom Trondheims-Ørn og Athene Moss på Ullevål stadion, som Trondheimslaget vant 1-0. Lagkaptein Ann Kristin Aarønes ( bildet) hentet kongepokalen etter å ha scoret vinnermålet selv. Foto: Knut Falch / SCANPIX Foto: Falch, Knut

Den tidligere landslagsspissen angrer likevel ikke et sekund på at hun valgte å satse på fotballen – selv om det ikke akkurat gjorde henne rik.

– Jeg trivdes helt klart best som idrettsutøver. Når man er ung og sprek, er det å være toppidrettsutøver et veldig kjekt liv. Jeg ville ikke endret på det. Skulle jeg valgt om igjen, så ville jeg helt klart valgt å satse på fotballen. Fordelen med det å ha drevet med idrett er at du lærer å strukturere hverdagen, planlegge ting og få ting gjort. Det er noe jeg har tatt med meg videre i yrkeslivet etter karrieren.

– Ta litt utdannelse om gangen
Rådet til unge idrettsutøvere for livet etter karrieren er klart: Aarønes mener alle idrettsutøvere bør skaffe seg en akademisk utdannelse mens de er aktive.

– Da ville jeg helt klart rådet dagens idrettsutøvere til å ta litt utdannelse hvert år mens du driver med idrett, slik man har fått en ferdig utdannelse når karrieren er over. Som 20-åring kan det nok føles tung å satse på idrett og utdannelse, men man trenger ikke å ta all utdannelse med en gang – man kan ta litt om gangen, forteller Aarønes – før hun fortsetter:

– Jeg ville også anbefalt idrettsutøvere å fått seg en deltidsjobb ved siden av idretten for å knytte kontakter, og kanskje få permanent jobb der etter karrieren. Det kan være tøft hvis man er 30 år og står med null utdannelse og ikke har knyttet noen kontakter i arbeidslivet, konkluderer «Anka».