Deilig juleribbe – slik lager du den
Se oppskriften fra TV 2-programmet Bra godt her.
Ingrienser:
- Ribbe m/bein
- Medisterkaker
- Julepølser
- Rosenkål
- Smør
- Syltet agurk
- Mandelpotet
- Sjysaus (kraft fra ribben)
- Kålhode
- 2 ss karve
- 2 ss havsalt
Ribbe:
Begynn å forberede ribben et par dager før steking.
Skjær ruter i svoren.
Krydre ribben godt med salt og pepper. Gni det godt inn. Dekk over ribben og la den stå kjølig frem til steking.
Ved steking, legg ribben i en langpanne med svoren opp. Vend en tallerken opp ned og plasser den under ribben, på midten.
Hell 2 dl vann i panna og dekk den med aluminiumsfolie.
Sett langpannen i ovnen på 230 grader og damp i ca. 45 minutter.
Senk temperaturen til 200 grader og ta av folien. La ribben steke i ca en til halvannen time. Om ribba er veldig tykk må den stå noe lenger, ca. 30 min.
Om svoren ikke en sprø nok kan ribba settes på øverste rille i ovnen og
temperaturen kan økes til 250 grader. Her er det viktig å følge med slik at den ikke blir brent.
Slik lager du juletorsk med bacon og erte- og spinatpuré
Medisterkakene og julepølsa kan stekes sammen med ribba. Putt dem i ovnen de siste 20 minuttene av steketiden
Fermentert surkål:
Riv kålen med rivjern.
Ha kål, karve og salt i en bolle og arbeid sammen til kålen slipper væske.
Ha blandingen over i et stort glass.
Stapp kålen godt i glasset slik at den slipper enda mer væske. Det er viktig at det blir nok væske til å dekke kålen, hvis ikke kan du etterfylle med litt saltlake.
La stå på kjøkkenbenken og fermentere i 7-30 dager (alt etter hvor syrlig kål duønsker). Legg et kjøkkenhåndkle over, men la stå uten lokk. Stopp fermenteringen ved å sette på tett lokk og oppbevare kålen i kjøleskapet.
Server ribben med tilbehør.