Deilig juleribbe – slik lager du den

Se oppskriften fra TV 2-programmet Bra godt her.

Ribbe med fermentert surkål og tilbehør. Foto: Bra godt / TV 2
Ribbe med fermentert surkål og tilbehør. Foto: Bra godt / TV 2

Ingrienser:

  • Ribbe m/bein
  • Medisterkaker
  • Julepølser
  • Rosenkål
  • Smør
  • Syltet agurk
  • Mandelpotet
  • Sjysaus (kraft fra ribben)
  • Kålhode
  • 2 ss karve
  • 2 ss havsalt

Ribbe:

Begynn å forberede ribben et par dager før steking.

Skjær ruter i svoren.

Krydre ribben godt med salt og pepper. Gni det godt inn. Dekk over ribben og la den stå kjølig frem til steking.

Ved steking, legg ribben i en langpanne med svoren opp. Vend en tallerken opp ned og plasser den under ribben, på midten.

Hell 2 dl vann i panna og dekk den med aluminiumsfolie.

Sett langpannen i ovnen på 230 grader og damp i ca. 45 minutter.

Senk temperaturen til 200 grader og ta av folien. La ribben steke i ca en til halvannen time. Om ribba er veldig tykk må den stå noe lenger, ca. 30 min.

Om svoren ikke en sprø nok kan ribba settes på øverste rille i ovnen og

temperaturen kan økes til 250 grader. Her er det viktig å følge med slik at den ikke blir brent.

Medisterkakene og julepølsa kan stekes sammen med ribba. Putt dem i ovnen de siste 20 minuttene av steketiden

Fermentert surkål:

Riv kålen med rivjern.

Ha kål, karve og salt i en bolle og arbeid sammen til kålen slipper væske.

Ha blandingen over i et stort glass.

Stapp kålen godt i glasset slik at den slipper enda mer væske. Det er viktig at det blir nok væske til å dekke kålen, hvis ikke kan du etterfylle med litt saltlake.

La stå på kjøkkenbenken og fermentere i 7-30 dager (alt etter hvor syrlig kål duønsker). Legg et kjøkkenhåndkle over, men la stå uten lokk. Stopp fermenteringen ved å sette på tett lokk og oppbevare kålen i kjøleskapet.

Server ribben med tilbehør.