Fruktkake som holder seg i fire uker!
Den klassiske julekaken er fylt med nydelig smaker, som rosin, aprikos, valnøtt og vanilje.
Fruktkake
2 former á ca 1 ½ l.
Frukten bør stå og trekke/marinere natten over.
Frukt til marinering:
- 3 dl tørkede aprikoser
- 4 dl hakkede valnøtter eller pistasjnøtter
- 4 dl lys rosiner (lyse sultanas) eller vanlig rosiner
- ca 2 dl konjakk eller annet brunt brennevin. For alkoholfritt bruk eplejuice
Deig:
- 350 g mykt smør
- 350 g brunt sukker
- 6 egg
- 1 stor vaniljestang eller 2 mindre
- 450 g hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 1 ts malt kanel
- 1 ts malt nellik
- 1 ts malt muskat
- eventuelt 2 dl nøtteblanding, pistasjnøtter eller valnøtter
Skjær aprikoser i små terninger og legg i en arbeidsbolle og tilsett konjakk/eplemost og la trekke natten over.
Pisk smør og sukker lyst og luftig. Tilsett ett og ett egg. Skrap frøene fra vaniljestang og tilsett i røren. Bland sammen hvetemel og tørre krydder og vend den marinerte frukten og hakkede nøtter inn i melblandingen og rør inn i deigen.
Smør formene godt, dekk eventuelt bunnen med bakepapir. Hell røren i formene og stek på nederste rille i varm stekeovn 150 grader i ca 1 ½ time. Legg bakepapir over formene etter halve steketiden for å bevare den lyse, fine fargen.
Avkjøl kaken i formene, dynk eventuelt mer konjakk eller eplejuice.
Ta de avkjølte kakene ut av formene, pakk godt i plast og oppbevar kjølig. Kaken «modner» i kjøleskapet og får en fyldig smak. Kaken holder seg godt i kjøleskapet i 3-4 uker.
For en ekstra saftig kake: Ta ut kaken fra kjøleskapet 2-3 ganger under modningstiden, stikk små hull i kaken og drypp/fordel over konjakk, likør eller innkokt eplemos (til eplemosten får en fyldig smak og konsistens)
Server kaken i tynne skiver alene på kakebordet (eventuelt dekket med et lag tynn marsipan) eller som tilbehør til ost.