Fruktkake som holder seg i fire uker!

Den klassiske julekaken er fylt med nydelig smaker, som rosin, aprikos, valnøtt og vanilje.

Fruktkake

2 former á ca 1 ½ l.

Frukten bør stå og trekke/marinere natten over.

Frukt til marinering:

  • 3 dl tørkede aprikoser
  • 4 dl hakkede valnøtter eller pistasjnøtter
  • 4 dl lys rosiner (lyse sultanas) eller vanlig rosiner
  • ca 2 dl konjakk eller annet brunt brennevin. For alkoholfritt bruk eplejuice

Deig:

  • 350 g mykt smør
  • 350 g brunt sukker
  • 6 egg
  • 1 stor vaniljestang eller 2 mindre
  • 450 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts malt nellik
  • 1 ts malt muskat
  • eventuelt 2 dl nøtteblanding, pistasjnøtter eller valnøtter

Skjær aprikoser i små terninger og legg i en arbeidsbolle og tilsett konjakk/eplemost og la trekke natten over.

Pisk smør og sukker lyst og luftig. Tilsett ett og ett egg. Skrap frøene fra vaniljestang og tilsett i røren. Bland sammen hvetemel og tørre krydder og vend den marinerte frukten og hakkede nøtter inn i melblandingen og rør inn i deigen.

Smør formene godt, dekk eventuelt bunnen med bakepapir. Hell røren i formene og stek på nederste rille i varm stekeovn 150 grader i ca 1 ½ time. Legg bakepapir over formene etter halve steketiden for å bevare den lyse, fine fargen.

Avkjøl kaken i formene, dynk eventuelt mer konjakk eller eplejuice.

Ta de avkjølte kakene ut av formene, pakk godt i plast og oppbevar kjølig. Kaken «modner» i kjøleskapet og får en fyldig smak. Kaken holder seg godt i kjøleskapet i 3-4 uker.

For en ekstra saftig kake: Ta ut kaken fra kjøleskapet 2-3 ganger under modningstiden, stikk små hull i kaken og drypp/fordel over konjakk, likør eller innkokt eplemos (til eplemosten får en fyldig smak og konsistens)

Server kaken i tynne skiver alene på kakebordet (eventuelt dekket med et lag tynn marsipan) eller som tilbehør til ost.

FRUKTKAKE: Denne julekaken holder seg i kjøleskapet 3-4 uker. Foto: TV 2
FRUKTKAKE: Denne julekaken holder seg i kjøleskapet 3-4 uker. Foto: TV 2