#

2SITERT

Frp-nestoren som russisk propaganda

Frp-nestoren som russisk propaganda

Carl I. Hagen er ikke et offer for russisk propaganda. Han er bare enig med den.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 spurte Carl I. Hagen om han trodde han ville få kjeft av utenriksministeren for sin støtte til Russlands oppførsel i Ukraina.

«Nei, overhodet ikke. Hun kommer nok til å nikke og smile og si jaja, det er Carl I. Hagen. Han sier så mye rart», svarte han.

Det har han for så vidt rett i. Hagen sier mye rart, og det bør ikke være toppsak hver gang.

Likevel er Hagens opptreden på RT (tidligere Russia Today) på en måte som handler om mer enn Carl I. Hagen alene.

Først er det verdt å merke seg hva RT er. TV-kanalen ble startet av russiske myndigheter i 2005, og kan best beskrives som et statsstøttet russisk BBC World Service, men med et vesentlig større propagandaelement.

Gjennom RT spres ikke først og fremst russiske nyheter til Asia, Europa og Nord-Amerika, men særlig kritiske og ofte lite faktabaserte saker om europeisk og amerikansk politikk. Kanalen bærer ved til bålene i land som Frankrike.

Mathias Fischer, kommentator og debattansvarlig
Mathias Fischer, kommentator og debattansvarlig Foto: Hvard Solem/TV 2

Ingen bør være i tvil om hva formålet med RT. Det er Putin som vil ha innflytelse over folk i Vestens oppfatninger.

For eksempel for å skape større aksept for krigen i Ukraina og annekteringen av Krim.

Det mest interessante her er hvordan Hagen føyer seg inn i rekken av europeiske høyrepopulister som vender USA ryggen og smiler til Vladimir Putin.

De færreste Frp-politikere er på linje med Hagen. Noen er det. For eksempel partiets utenrikspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde, som i Dagbladet ga støtte til den gamle Frp-lederen. Lignende ting har han også sagt tidligere.

Her møter Hagen og Tybring-Gjedde på høyrefløyen meningsfeller på ytre venstrefløy. I både SV og Rødt er det sterke stemmer som vil gi Nato skylden for Ukraina-konflikten og vil fjerne sanksjonene mot Russland.

Den utenrikspolitiske talspersonen snakker egentlig som en talsperson for Frp i denne saken. Frp er generelt et parti med en ekstrem kjærlighet til USA, Nato og vestlig dominans.

For venstresiden i politikken er slike Russland-synspunkt mer naturlige, i alle fall fra et historisk ståsted. SV, Rødt og deres forgjengere har alltid hatt en utenrikspolitikk tuftet på motstand mot USA og Nato.

Men verden er ikke som før.

På Facebook-grupper for fans av Sylvi Listhaug, Frp-politikeren som hvert år drar på ferie til sitt «elskede» USA, deles det stadig lenker til videoer og artikler fra nettopp RT.

Så, er Hagen, Tybring-Gjedde og Listhaug-fans ofre som har latt seg lure av russisk propaganda?

Det er i alle fall ikke hovedforklaringen. Sannheten er vel mer at den europeiske høyrepopulismen helt reelt har sammenfallende meninger med det russiske verdenssynet og russernes egne ambisjoner.

En nasjonalisme i en litt mer moderne drakt, ingen migrasjon og bort med EU. Både Putin og høyrepopulismen er preget av en nostalgi til gamle tider før murens fall og før det 21. århundrets globalisering.

Hvis europeiske land skal trekke seg tilbake til gamle dager med full suverenitet og uten innvandring, er det også naturlig å mene at man skal holde seg unna det de ser på som den russiske interessesfæren i Europa.

Norge for nordmenn, Russland for russere.

Men selv om Russland sprer et verdenssyn som har likheter med høyrepopulistenes ideologi, betyr ikke det at de reelt deler interesser. Putin er ikke en ideolog. Han er en maktpolitiker og pragmatiker som gjør det han må for å gjøre landet sitt til en stormakt.

Det sekundet han ikke lenger ser seg tjent med å være på lag med de europeiske høyrepopulistene, vender han dem ryggen.

Russerne jobber ikke for færre innvandrere til Norge, bedre eldreomsorg i Os eller flere politifolk i Groruddalen. De jobber for et sterkere Russland og et svekket Vesten.

Det er ikke Frp-politikk. Det har i alle fall ikke vært det før.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook