– ALLTID EN KLEM NÅR HAN KOM OG DRO: Håvard Pedersens mor fortalte om sønnen under rettssaken i Vadsø tirsdag. Foto: Privat
– ALLTID EN KLEM NÅR HAN KOM OG DRO: Håvard Pedersens mor fortalte om sønnen under rettssaken i Vadsø tirsdag. Foto: Privat

håvard (18) ble knivdrept på jobb:

Håvards mor leste opp følelsesladet brev i retten

ØST-FINNMARK TINGRETT (TV 2): Moren til Håvard Pedersen leste opp et brev under rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha drept sønnen hennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Håvards mor, Britt-Hege Karlsen, var sterkt preget og kjempet med tårene mens hun leste opp brevet. TV 2 har fått lov til å referere innholdet i brevet.

Karlsen forklarte at sønnen hadde jobbet ved Coop Byggmix i ett og et halvt år og stortrivdes i jobben. Planen var at han skulle i militæret i januar 2019 som grensesoldat i Sør-Varanger, og han hadde en plan om å bli fysioterapeut.

– Vi hadde et veldig åpent og godt forhold vi to, forklarte moren i retten mens hun kjempet med tårene.

Et forbilde

Håvard var en positiv gutt full av kjærlighet, sa moren. Til tross for at han bare ble 18 år gammel, beskrives han som en bauta av mange.

– Håvard var lett å bli glad i, og han var flink til å rose andre, forklarte moren.

– Det var alltid en klem når han kom og dro. Han viste sin medmenneskelighet ovenfor svært mange. Han og broren hadde et forhold som kan sammenlignes som salt og pepper. Håvard var et forbilde for broren sin, sa hun.

– Livet stoppet opp

Håvard var en energibunt av de sjeldne. Den siste helgen i sitt liv, var han på hyttetur for å fiske. Han trivdes godt.

– 14. juli dro han på jobb. Lite visste vi da at det var siste gang vi så han i live da han tok farvel.

– Livet stoppet plutselig opp for oss. Vi fikk meldinger om at noe hadde skjedd, og vi prøvde og ringe han, men fikk ikke svar, fortalte hun til retten.

– At Håvard, sønnen vår, er død, var en særdeles tung beskjed å få, sa moren.

Markerte bursdagen uten Håvard

Moren forteller at tiden etter drapet har vært grusom og at savnet er så stort. 11. november markerte familien dagen da han skulle fylt 19 år.

– Det er helt absurd at vi aldri skal feire han igjen, sa moren.

– Håvard har betalt en høy pris, avsluttet moren i det sterke brevet som hun selv leste opp i retten på vegne av de pårørende.

DRAPSVÅPENET: Tapetkniven som er det antatte drapsvåpenet, ble funnet i sjøen noen dager etter hendelsen. Foto: Roy-Arne Salater/TV 2
DRAPSVÅPENET: Tapetkniven som er det antatte drapsvåpenet, ble funnet i sjøen noen dager etter hendelsen. Foto: Roy-Arne Salater/TV 2

Drept på jobb

​Mandag startet rettssaken mot den 20 år gamle asylsøkeren som er tiltalt for å ha drept 18 år gamle Håvard Pedersen lørdag 14. juli. Pedersen var på jobb på Coop Byggmix i Vadsø da han ble angrepet og skåret med en tapetkniv slik at han døde.

Sakkyndige har konkludert med at 20-åringen var psykotisk på gjerningsøyeblikket. Statsadvokat Lars Fause har tatt forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om overføring til tvungen psykisk helsevern – ikke fengselsstraff.

Den tiltalte nektet straffskyld da rettssaken startet i Øst-Finnmark tingrett, men politiet sitter med sterke beviser i saken.

Tommy Johansen, kriminaltekniker ved Vadsø politistasjon, bekrefter at det ble funnet DNA-spor fra tiltalte inne i butikken der Pedersen jobbet. Det er også funnet fingeravtrykk som trolig tilhører tiltalte på emballasjen til en tapetkniv som ble brukt under drapet.

Videoopptak

I tillegg ble hendelsen filmet av butikkens overvåkingskameraer. En elleve minutter lang video med svært sterke bilder ble spilt av i retten tirsdag.

VIDEOBEVIS: Tommy Johansen, krimtekniker i Finnmark politidistrikt, viste tirsdag videoopptak fra Coop Byggmix drapsdagen. Foto: Roy-Arne Salater/TV 2
VIDEOBEVIS: Tommy Johansen, krimtekniker i Finnmark politidistrikt, viste tirsdag videoopptak fra Coop Byggmix drapsdagen. Foto: Roy-Arne Salater/TV 2

Pressen ble anmodet om å forlate rettssalen da videoen ble vist, et ønske de frammøtte journalistene respekterte.

Under sin forklaring mandag erkjente 20-åringen å ha vært inne i Coop-butikken, men mente at det ikke kunne være han som var filmet av videokameraene.

Den drapstiltalte mannen var bare til stede under starten av rettssaken mandag. Etter en kort pause i rettsforhandlingene fortalte mannens forsvarer at hans klient hører stemmer i hodet og ikke klarer å fortsette rettssaken. Den tiltalte var ikke til stede i retten tirsdag.

Tilfeldig offer

I retten kom det fram at Håvard Pedersen var et tilfeldig offer. Politiet har ikke klart å avdekke noen relasjon mellom avdøde og tiltalte.

Den tiltalte mannen kom inn i butikken klokken 21.41. Etter å ha gått litt rundt, hentet han en kniv fra en hylle i butikken. Han gikk deretter opp bak Pedersen og angrep ham. Deretter løp 20-åringen ut av butikken.

Etter en nesten fire timer lang politijakt ble han pågrepet av politiet. Selve pågripelsen skjedde etter at den tiltalte hadde hoppet i sjøen fra ei bru, og politiet fikk tak i en båt og fisket ham opp.

20-åringen søkte asyl i Norge i 2015. Det er fortsatt usikkert om han kommer fra Pakistan eller Afghanistan, og retten opererer med tre forskjellige identiteter på tiltalte.