SOM MOR SOM DATTER: Da kronprinsesse Victoria skulle velge kjole til Nobel-festen valgte hun å iføre seg samme kjole som hennes mor brukte til samme anledning for 23 år siden.
SOM MOR SOM DATTER: Da kronprinsesse Victoria skulle velge kjole til Nobel-festen valgte hun å iføre seg samme kjole som hennes mor brukte til samme anledning for 23 år siden. Foto: AFP/Aftonbladet

Stilte i mammas kjole 23 år senere

Kronprinsesse Victoria stilte på Nobel-festen i nøyaktig samme kjole som dronning Silvia brukte for 23 år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De 1500 heldige gjestene er på plass i konserthuset i Stockholm mandag kveld, under utdelingen av Nobelprisen.

Da kronprinsesse Victoria entret scenen ved utdelingen av Nobel-prisene i konserthuset i Stockholm var det flere som nikket gjenkjennende av hennes pastellfargede kjole.

For 23 år siden, under Nobel-festen i 1995, bar hennes mor nøyaktig samme kjolen.

– 12 points

TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland ble overrasket da Victoria entret scenen.

– Kronprinsesse Victoria gjorde sin ankomst i en stroppeløs aftenkjole hennes mor bar samme sted for nøyaktig 23 år siden – ved Nobel-festen i 1995, sier Totland.

Selv kjente han straks igjen kreasjonen fra franske Nina Ricci – fordi den er så spesiell med sine tre pastellfarger og den store rosetten bak.

– Victoria har flere ganger tidligere dukket opp i antrekk etter mamma Silvia, men dette er første gang hun slår til med en aftenkjole. Og det attpåtil med en Nobel-kjole på en Nobel-galla! Virkelig en innertier av Victoria! Sweden 12 points, sier Totland.

Hjertesak

Den svenske kronprinsessen får skryt både i media og i sosiale medier.

– Victoria er jo ekstremt miljøbevisst, det er hennes hjertesak, både dette med miljø og klimaendringer, sier Aftonbladets hoffekspert Jenny Alexandersson til avisen.

Kronprinsessen er også ambassadør for FNs bærekraftsmål.

– At hun bærer denne kjolen er jo et signal om at det er greit selv under alle festers fest, Sveriges største utstillingsvindu ut i verden, å gjenbruke noe, å bruke noe som er gammelt, sier Alexanderssson.

Historisk utdeling

Prisene som blir tildelt i Nobels ære blir utdelt av den svenske kongen på konserthuset i Stockholm. Og mandagens utdeling var historisk. For første gang var det ingen litteraturpris, og for første gang på 55 år mottok en kvinne fysikkprisen.

Først ut av prismottakerne var årets vinnere av fysikkprisen – Gérard Mourou og Donna Strickland. Den tredje fysikkprisvinneren, 96 år gamle Arthur Ashkin, var ikke til stede, men var representert ved sin sønn Michael Ashkin.

Ashkin var den første som tok imot medaljen og diplomet fra kongen. Strickland er den første kvinnen som har fått fysikkprisen på 55 år, og den tredje kvinnen noensinne.

Kjemiprisvinnerne Frances Arnold, George Smith og Gregory Winter var de neste som tok imot pris og diplom på scenen, fulgt av James Allison og Tasuku Honjo, som vant årets nobelpris i fysiologi eller medisin.

Sist opp på scenen var økonomene William Nordhaus og Paul Romer.

Etter utdelingen er det duket for en verdensberømt bankett på rådhuset.

Middagen har en er høy profil der de rundt 1500 gjestene består av kongelige, toppolitikere og akademikere, samt internasjonale gjester.

​Datoen for seremonien er satt til 10. desember hvert år fordi oppfinneren Alfred Nobel døde denne dagen i 1896.