Saftige smultringer

Wenche viser hvordan man lager saftige smultringer til jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppskrift til ca. 50 smultringer avhengig av tykkelse.

Du trenger:

  • 4 egg
  • 400 g sukker
  • 2 bokser seterrømme/Rørosrømme
  • 4 ts hornsalt rørt ut i litt vann
  • 2 ts kardemomme
  • Ca 800 g hvetemel

Visp eggedosis av egg og sukker. Bland rømme i eggedosisen. Rør lett inn det tørre.

Bruker du kjøkkenmaskin, skal melet såvidt røres inn. Hvis du rører deigen for mye blir den seig og vanskelig å kjevle ut. Deigen skal være litt klissete.

Dekk til bakebollen og sett deigen kaldt over natten.

Smelt ca 1 ½ kg smult i en jerngryte. Ha lokk i nærheten og hold deg unna vann (brannfarlig). Test om smulten er varm nok ved å stikke skaftet på en tresleiv ned i smulten. Når det putrer rundt tresleiva, er smulten passe varm.

Mens smulten blir varm, del deigen opp i mindre biter og kjevle hver bit ut til en leiv på 1–1½ cm tykkelse. Stikk ut smultringer med en smultringutstikker.

Stek ikke mer enn 4-5 smultringer om gangen, det gir best stekeresultat. Smultringene synker først før de kommer opp igjen. Snu smultringene ved hjelp av skaftet på en tresleiv. Ta opp smultringene og legg dem på en rist kledd med kjøkkenpapir. Avkjøl og legg i poser eller tette bokser.

SMULT: Wenches saftige smultringer. Foto: Wenche Andersen
SMULT: Wenches saftige smultringer. Foto: Wenche Andersen

Jeg oppbevarer smultringene i fryseboksen, tiner og varmer opp ved servering. Da blir de som nystekte.