På 80-tallet mistet Maradona hår på et fly. Nå er det en attraksjon

Maradona-kaffekanne på museum og hårstrå på alteret – så stor er legenden i Napoli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra klokken 20.00: Se Liverpool-Napoli på TV 2 Sport 1 eller Sumo!

Vi er i en kjeller i boligblokk nær flyplassen i Napoli. Massimo Vignati viser oss rundt i rommet som er blitt et Diego Maradona-museum.

Napolitaneren strekker seg opp mot den øverste hylla og peker,

– Dette er Maradonas kaffekanne, med kapteinsbindet på, sier Vignati.

Han tar oss forbi et stativ med baller som argentineren brukte, en sko han har spilt med, og over på en vegg med bilder.

Der er moren og faren hans sammen med Diego Maradona, i bursdagen til Vignatis søster. Selv har han to sønner, én oppkalt etter Vignatis far, og én oppkalt etter Diego.

– Maradona betyr alt for Napoli. Han er så viktig. Napoli kommer alltid til å elske ham, forklarer Vignati.

Alter med hårstrå

Men Vignati er slettes ikke alene om å hedre byens største fotballegende. I den lille baren Bar Nilo i en trang gågate i sentrum av Napoli, står eieren Bruno Alcide bak kassa.

– Han er en helt for oss. Som Washington for amerikanerne. Som Wilhelm Tell for sveitserne. Så stor er Maradona i Napoli, slår Alcide fast.

Baren er en kaffebar, men det er stadig folk innom bare for å se. På den ene veggen henger et alter, med bilder av forskjellige helgener – og et stort bilde av Diego Maradona.

Midt på alteret er det noen hår som er rammet inn. Rundt hårstråene er påskriften «Det fabelaktige håret – Diego Armando Maradona.» Dette håret er noe Bruno Alcide fikk med seg fra et fly på slutten av 80-tallet.

– Jeg var og så en Napoli-kamp i Milano. På hjemturen satt jeg på samme fly som Napoli-laget. Maradona satt der. Da han reiste seg, hang det en hårtust igjen på nakkestøtten. Jeg tok den da jeg gikk forbi, og la den i sigarettpakken. Så kom jeg på ideen om lage et lite alter. I Napoli ser du mange små alter, men med jomfru Maria – jeg lagde et for Maradona.

Seriemester for første gang

Napoli er Italias tredje største by, men inntil Diego Maradona kom, hadde byens store klubb aldri vunnet serien. I 1984 var det mye kaos og bråk rundt ham i Barcelona, og det var forventet at han skulle forlate klubben.

Men det var ingen som hadde forventet at han skulle gå nettopp til Napoli. Han dro med seg klubben til seriegull i 1987 og 1990, og i tillegg vant de UEFA-cupen i 1988.

Barinnehaveren Bruno Alcide forklarer kjærligheten slik:

– Napoli har aldri hatt en helt. Han ble en helt for oss, fordi da han kom, assosierte man kun Napoli med kriminalitet og mafia. Han fikk stilt oss i et annet lys. Vi ble kjent i verden også for sportslige bragder.

LEGENDE: Diego Maradonas status i Napoli er større enn det de fleste andre i verdenshistorien har i samtlige byer i hele verden. Alle foto: Daniel Sannum Lauten/TV 2

– En gud for oss

Det er flere bygg rundt omkring i byen som preges av argentineren. Noen kilometer unna sentrum pryder et ganske ferskt maleri av ansiktet til Maradona siden av en hel boligblokk.

I de trange gatene i Quartieri Spagnoli, åpner det seg en liten plass, hvor Diego Maradona anno 1990 pryder veggen. En mann i 60-åra med en hettejakke over hodet, henger på hjørnet rett ved. Han eier et lite lokale på hjørnet, som har bilder av Diego på døra – og malt på veggen inne.

– Han er elsket av alle napolitanere, fra barn til gamle folk, sier han i hettegenseren.

– Han kjempet mot Nord-Italia. Napoli har alltid hatt et anstrengt forhold til Nord-Italia, men han halte seieren i land. Han er en Gud for oss, tilføyer han.

Tirsdag kveld møter Napoli Liverpool i Champions League. Vinner de, er de videre fra gruppa. Men skulle de gå videre, eller klare å vinne Serie A igjen, så vil likevel ikke spillerne klare å matche heltestatusen til Diego Maradona.

Litt nedenfor Quateri Spagnoli treffer vi en lav mann i 70-årene. Han er er noe så sjeldent som en Juventus-supporter i Napoli, men har likevel bare skryt å komme med om Diego Maradona:

– Han er kongen av italiensk fotball. Og verden. Det er sant.

Massimo Vignati er enig.

– Maradona er fotballens Gud. Det vil aldri komme noen ny Maradona, mener han.

Fra klokken 20.00: Se Liverpool-Napoli på TV 2 Sport 1 eller Sumo!