FREDSPRISEN: Det er knapt et tørt øye i salen når Nadia Murad fra Irak og Denis Mukwege fra Kongo tildeles Nobels fredspris for sin kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.
FREDSPRISEN: Det er knapt et tørt øye i salen når Nadia Murad fra Irak og Denis Mukwege fra Kongo tildeles Nobels fredspris for sin kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter. Foto: NRK

følelsesladd fredsprisuteling

Nadia Murad: – Ingen pris kan kompensere

Det var en følelsesladet forsamling under utdelingen av Nobels fredspris mandag formiddag. Både Nadia Murad og Denis Mukwege leverte sterke taler i Oslo rådhus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Nadia Murad (25) fra Irak og Denis Mukwege (63) fra Kongo som tildeles Nobels fredspris for sin kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.

Til fredsprisvinnerne deles det ut Alfred Nobels diplom, en medalje til hver av vinnerne og til sammen ni millioner kroner.

Nobelprisutdelingen startet klokken 13 mandag formiddag i Oslo Rådhus.

Regjeringen var tidlig på plass, og blant publikum satt blant annet helseminister Bent Høie, utenriksminister Ine Eriksen Søreide, Oslo-ordfører Marianne Borgen og statsminister Erna Solberg.

Også kongehuset var representert, med både kronprinsparet og kongeparet til stede.

Seremonien ble innledet av fiolinist Vilde Frang, som fremførte «Widmung».

–Drømmen ble et mareritt

Under Nadia Murads tale forteller hun sin historie. Murad vokste opp som landsbyjente i Kojo, sør for byen Sinjar. Under folkemordet mistet Murad moren sin, seks av sine søsken og sine søskens barn.

– Jeg visste ingenting om alle konfliktene og drapene rundt om i verden. Jeg visste ikke at mennesker kunne begå slike grufulle handlinger mot hverandre, forteller Murad.

Hun forteller om drømmen om å drive en skjønnhetssalong, som ble knust av folkemordet. I over to måneder levde hun som sexslave hos IS.

Nå har hun reist verden rundt i fire år for å fortelle sin historie og søke rettferdighet for alle kvinner og barn som lider under disse krigshandlingene.

PRISVINNER: Nadia Murad fortalte sin historie på talerstolen.Foto: Berit Roald
PRISVINNER: Nadia Murad fortalte sin historie på talerstolen.Foto: Berit Roald

– Jeg hører tragiske historier hver eneste dag. Hver dag ser vi hundrevis av kvinner og barn i Afrika, Syria, Irak og Yemen som blir myrdet i krig. Uten at noen hjelper dem eller sørger for konsekvenser for de som gjennomfører disse kriminelle handlingene, sa Murad.

– Ingen pris kan kompensere

I talen takker hun for fredsprisen, men legger vekt på at hennes arbeid ikke er over.

– Ingen pris kan kompensere for at vårt kjære folk er drept bare fordi vi er yezidier. Mitt folk ble utsatt for folkemord i fire år, og verdenssamfunnet gjorde ingenting for å stanse det, sier hun og fortsetter:

– Det eneste som kan gjenopprette et normalt liv for vårt folk er rettferdighet, og beskyttelse for resten av vårt samfunn.

Her kan du lese hele talen i engelsk versjon.

– Felles kamp

Nobelkomiteens Berit Reiss-Andersen sa i sin åpningstale at prisvinnernes felles kamp kan oppsummeres i tre enkle punkter:

  • Voldtekt og annen seksuell vold er et uakseptabelt våpen i enhver krigføring.
  • Systematisk voldtekt som ledd i en militær strategi i krig og konflikt er en krigsforbrytelse.
  • De ansvarlige for krigsforbrytelsene må straffes, og straffrihet må opphøre.

Reiss-Andersen setter poengterer ulikhetene ved vinnerne, ved at Denis Mukwege er en kongolesisk godt moden mann mens Nadia Murad er en ung yezidi-kvinne.

– Kampen for rettferdighet forener dem, til tross for høyst ulike utgangspunkt. De er beslektet på samme måte som de er beslektet med alle mennesker som er utsatt for overgrep, sa Reiss-Andersen fra talerstolen.

Følelsesladet

Statsminister Erna Solberg, Kronprinsesse Mette-Marit og Amal Clooney var blant flere som var tydelig rørt da Reiss-Andersen la vekt på Nadia Murad, og hennes arbeid etter flukten fra IS sitt fangenskap.

RØRT: En dypt rørt kronprinsesse Mette-Marit under fredsprisutdelingen.
RØRT: En dypt rørt kronprinsesse Mette-Marit under fredsprisutdelingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Når hun i dag mottar fredsprisen er det primært for sin innsats etter IS-fangenskapet. Hun trosset de sosiale kodene om skam og fortielse, og våget å snakke om overgrepene mot seg selv og tusenvis av yezidiske kvinner og barn, sa Reiss-Andersen.

Hun legger til at Murad med dette har brutt stigmaet om hva som har rammet millioner av kvinner og barn.

– Hun sørger for at verden ikke glemmer, sa Reiss-Andersen til stående applaus i salen.

Vold mot spedbarn

Under Denis Mukwege sin tale fortalte han om bakgrunnen og årsaken til hans rolle i dag.

–Den tragiske natten til 6. oktober 1996 angriper opprørerne vårt sykehus i Lemera i Den demokratiske republikken Kongo. Mer enn 30 personer blir drept. Pasienter ble drept i sengene sine på kloss hold, fortalte Mukwege.

– Jeg kunne ikke ane at dette bare var begynnelsen.

Videre gir han rystende beskrivelser av seksualisert vold mot et spedbarn. Da det dukket enda et spedbarn opp på sykehuset, skjønte han at problemet ikke lot seg løse på operasjonssalen.

– Det var ingen vond drøm. Det var virkelighet. Jeg forstod at det er de dypere årsakene til problemet som må bekjempes, sa Mukwege.

Les hele talen på engelsk her, hvor han også legger vekt på problemene forårsaket av plyndringen av Kongos naturlige ressurser.

– Gleder oss

Søsteren til nobelprisvinner Denis Mukwege bor i Norge, og til TV 2 forteller Fiffi Mukwege Namugunga og hennes sønn Mushaga Bakenga at de gleder seg til å feire Denis i kveld.

– Vi har gledet oss veldig til å være med på å feire. Men det viktigste er å kaste lys på et problem som har vedvart lenge, forteller Fiffi, som arrangerer fest for nesten tusen norsk-kongolesere i kveld.

Hun forteller at mange kongolesere endelig føler seg hørt etter vinneren av fredsprisen ble offentliggjort.

– Han spør hvorfor hans liv får mer oppmerksomhet enn andres, og det er fordi han bruker stemmen sin til å snakke for dem som ikke kan heve stemmen, mener Fiffi.