United-legendene forklarer hvorfor Liverpool-kampene var de største

Når Gary Neville og Paul Scholes setter seg ned og ser en kamp fra Premier League-arkivet, blir naturligvis nostalgien tydelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av Gary Neville's Soccerbox på TV 2 Sumo!

– Alltid viktige kamper mot denne gjengen. Liverpool ... Den største kampen? Vil du si at det var den største kampen hvert år? Eller City?

Slik starter episoden av Gary Neville's Soccerbox der den tidligere Manchester United-spillerens lagkamerat Paul Scholes er på besøk.

Rammen for episoden er storkampen mellom Liverpool og Manchester United fra oktober 2006, en kamp som var Scholes' 500. for klubben. Den legendariske midtbanespilleren er etter hvert klar i sin rangering av rivaler.

– Jeg må velge det laget vi kjempet om å vinne ligatittelen mot. Sånn må det være. Store deler av tiden var City i divisjonen under, eller i League One eller hvor de nå var. Det var ikke før de siste få årene at de ble en reell trussel og det ble den store kampen. Men ellers så var det Liverpool, sier Manchester United-legenden.

Se Liverpool - Manchester United på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo søndag fra klokken 16.30 (kampstart 17.00)

– Vi hadde ikke vunnet ligaen på tre år. Det var her jeg følte det begynte å bli bra igjen
Scholes og Neville vant henholdsvis elleve og åtte ligatitler i løpet av sin karriere på Old Trafford, men på tidspunktet da den aktuelle kampen i episoden ble spilt, var det en midlertidig tørke på ligatittelfronten. I tur og orden hadde Chelsea en gang og Arsenal to ganger snytt Sir Alex Fergusons mannskap for den ypperste tronen, noe som leder til en god samtale i sofaen i regi av Neville.

– Vi hadde ikke vunnet ligaen på tre år. Det var her jeg følte det begynte å bli bra igjen. Jeg husker vi hadde en samtale i garderoben om jeg trodde vi kunne vinne ligaen igjen. Det var etter at José hadde kommet, og Arsenal hadde vært «The invincibles», sier Neville.

– Hva sa jeg? Jeg var vel neppe optimistisk? svarer Scholes.

– Denne sesongen følte jeg for første gang at det var tilbake til normalen, konkluderer Neville, og får selskap av sin tidligere lagkompis.

– Jeg følte at vi hadde et lag igjen. Det var noe som skjedde som gjorde at det kom til å bli bra, svarer Scholes.

Scholes ble aktivt oppfordret av Ferguson til å gå på færre løp i motstanderens boks
Duoen skulle vise seg å treffe godt i sine antakelser, all den tid 2006/07-sesongen ble starten på Fergusons tredje storhetstid. Tre strake ligatriumfer skulle følge, med det som etter hvert var en Scholes i en noe annerledes rolle enn tidligere i karrieren.

Den sentrale midtanespilleren bekrefter nemlig at hans spillestil hadde endret seg, og at stadig mindre tilstedeværelse i motstanderens boks var noe han aktivt ble oppfordret til av Ferguson. Ironisk nok scorer han allikevel 1-0-målet i Liverpool-kampen som danner rammen for episoden.

– Jeg var kun i motstanderens boks et par ganger i hver omgang. Du måtte bare velge anledning. Manageren sa til meg at jeg skulle gjøre det, sier nå 44 år gamle Scholes.

Senere i oppgjøret scorer Rio Ferdinand kampens andre mål, hvilket blant annet fører til en diskusjon om hva som var Ferguson-tidens beste stopperkonstellasjon på Old Trafford. Både Steve Bruce/Gary Pallister, Jaap Stam/Ronny Johnsen og Rio Ferdinand/Nemanja Vidic er gode kandidater i en slik diskusjon.

Se konklusjonen, samt blant annet United-legendenes tanker om Rafa Benitez' forsøk på mind games, en samling av Scholes' beste scoringer og en beskrivelse av en tidligere lagkamerat som «et dyr» i videoen!

Underveis blir det også skryt til dagens Manchester United-assistent Michael Carrick, som var en av hovedgrunnene til at Scholes kunne forlenge karrieren sentralt på Sir Alex Fergusons lag.

– Han var alltid på riktig sted. Jeg var alltid komfortabel ved siden av ham. Man kunne spille ballen til ham. Jeg elsket å spille med ham. Jeg følte alltid at man kunne kontrollere kamper ved siden av ham, sier Scholes.

Les også disse gamle forhåndssaker forut for tidligere Liverpool-Manchester United-oppgjør:

Se alt av Gary Neville's Soccerbox på TV 2 Sumo!

Se Liverpool - Manchester United på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo søndag fra klokken 16.30 (kampstart 17.00)