Sara og Andrea er bare 19 år, men har allerede ansvaret for 67 foreldreløse barn

Sara Jorud Østrem og Andrea Solbrekke Lysaker fra Mysen er kun 19 år gamle, men har allerede hovedansvaret for 67 foreldreløse barn i Kenya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2011 hadde Sara Jorud Østrem sitt første møte med en virkelighet som var totalt ulik hennes egen. Dette var året faren hennes bestemte seg for å ta med familien til slummen i Kenya, nærmere bestemt Kibera. Han ønsket å vise barna sine hvor godt og trygt Norge er, i forhold til andre steder i verden.

– Det var veldig mange sterke inntrykk, det å se at andre ikke hadde det bra i det hele tatt, sier Sara til God morgen Norge.

Sara kommer hjem igjen, og forteller hva hun har opplevd til bestevenninnen Andrea Solbrekke Lysaker. Kort tid etter blir familien til Andrea med nedover til Kenya.

Innsamlingsaksjon

Dette skulle vise seg å være starten på noe stort.

De bestemte seg nå for å hjelpe de menneskene de hadde møtt på turen, og en innsamlingsaksjon ble satt igang.

Andrea Solbrekke Lysaker (t.v) og Sara Jorud Østrem under sin første tur i sammen til Kenya. Foto: Privat
Andrea Solbrekke Lysaker (t.v) og Sara Jorud Østrem under sin første tur i sammen til Kenya. Foto: Privat

– Vi startet i det små ved å selge gamle leker på loppemarked. Vi hadde lyst til å fortsette med dette prosjektet, så da vi hadde elevbedrift begynte vi å selge papirperleprodukter fra Kenya, forteller Andrea.

I 2012 opprettet de fadderorganisasjonen Mashimoni Children Center, og snaut ett år senere åpnet de deres første barnehjem. I april 2018 satte de igjen spaden i jorda, og enda et barnehjem skulle opprettes. I begynnelsen av desember kunne de åpne dørene for 50 foreldreløse barn.

Under byggingen av det andre barnehjemmet. Foto: Privat
Under byggingen av det andre barnehjemmet. Foto: Privat
Under byggingen av det andre barnehjemmet. Foto: Privat
Under byggingen av det andre barnehjemmet. Foto: Privat

Fadderordningen, papirperleproduktene og ulike bidragsyterne har mye av skylden for at prosjektet, som har en prislapp på 1,3 millioner kroner, har vært mulig å gjennomføre.

Jentene forteller at fadderorganisasjonen nå har 110 faddere.

– Vi har to forskjellige fadderordninger. Den ene er rettet mot barna og deres helse, skolegang og velvære. Den andre er rettet mot selve driften av barnehjemmet. Vi er totalt avhengig av et trygt hjem for barna, sier Andrea.

Funnet med morkaka

I likhet med veldig mange andre organisasjoner og bedrifter, har jentene fra Mysen en julekalender gående på Facebook i disse tider. Men deres er litt annerledes enn de vi vanligvis ser i sosiale medier.

Hver dag deler de én historie, enten om barna eller om deres egne opplevelser i Kenya. I luke tre blir vi bedre kjent med Lazarus, som kom til barnehjemmet under valgnatten i fjor.

Lazarus er i dag en frisk og bestemt gutt. Foto: Privat
Lazarus er i dag en frisk og bestemt gutt. Foto: Privat

– Vi fikk en melding om at det hadde blitt lagt en liten gutt på trappa vår. Han lå der gråtende, og ved siden av han lå morkaken hans. Han var bare noen få timer gammel, forteller Andrea.

Jentene befant seg i Norge, da de fikk meldingen.

– Det var litt vanskelig å ta innover seg, ettersom vi da satt hjemme i Norge og ikke hadde opplevd noe lignende selv, sier Sara.

Derfor bestemte 19-åringene seg for å reise ned til barnehjemmet for å se hvordan det gikk med den nyfødte gutten. Begge er enige om at det var et sterkt møte.

– Det var veldig rart. Det første vi tenkte var hvordan noen klarer å legge fra seg en liten baby på trappa. Så prøvde vi å se for oss moren sin situasjon. Det er trist å tenke på at den eneste løsningen for at barna skal overleve, er å gi det fra seg, sier Andrea.

Store planer for fremtiden

Dessverre er ikke historien om Lazarus unik i et land som Kenya. Det er nettopp derfor jentene fra Mysen ikke har planer med å gi seg med det første.

Alle de store barna ved barnehjemmet går på skole. Foto: Privat
Alle de store barna ved barnehjemmet går på skole. Foto: Privat

– Vi ønsker først og fremst at barnehjemmet skal være et hjem, og ikke en institusjon, slik at barna kan være stolte over å ha bodd der den dagen de blir voksne, sier Andrea og legger til:

– Vi ønsker å bygge et gjestehus slik at frivillige fra Norge kan komme ned å arbeide og hjelpe til. Vi har også veldig lyst til å bygge et verksted og en grønnsaksåker, både til eget bruk og eventuelt for å selge litt.

– Jeg tror vi aldri kommer til å overlate dette til noen andre. Vi ser at det vi gjør hjelper, og det båndet vi har knyttet til barna er så sterkt at vi ikke ønsker å gi det fra oss, avslutter Sara.