FREDSPRISVINNERE: Den kongolesiske gynokologen Denis Mukwege og den irakiske menneskerettsaktivisten Nadia Murad er vinnerne av årets nobelpris.
FREDSPRISVINNERE: Den kongolesiske gynokologen Denis Mukwege og den irakiske menneskerettsaktivisten Nadia Murad er vinnerne av årets nobelpris. Foto: Joel Saget/Mark Wilson/AFP

Nobels fredspris 2018:

– Første gang vi ikke har fått noen negative kommentarer

Nobels fredspris 2018 tildeles Nadia Murad (25) og Denis Mukwebe (63) mandag formiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nadia Murad (25) fra Irak og Denis Mukwege (63) fra Kongo tildeles Nobels fredspris for sin kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.

Historiker og fredspris-ekspert Asle Sveen sier at mottakelsen årets tildeling har fått, er helt eksepsjonell.

– Dette er faktisk første gang jeg har opplevd at det ikke har kommet en eneste negativ kommentar til fredsprisen, sier Sveen til TV 2.

Det har vært store debatter rundt fredspriser tidligere. I år har det vært samtaler rundt om prisen fyller kriteriene satt av Alfred Nobel.

– Her har Nobelkomiteen forankret utdelingen i at voldtekt og seksuell vold brukes som våpen i krig, sier Sveen.

Les om prisvinnerne nederst i artikkelen.

Nominert tidligere

SV-leder Audun Lysbakken har tidligere nominert Mukwege til Nobels fredspris flere ganger.

– Jeg har lenge ønsket at det skulle komme en pris for å rette søkelyset mot voldtekt og vold mot kvinner som våpen i krig, sier Lysbakken til TV 2, og legger til:

UNISON ENIGHET: Det har vært flere kontroversielle fredspris-tildelinger gjennom årenes løp, men i år har mottakelsen vært svært positiv. Her er Nobelkomité-leder Berit Reiss-Andersen avbildet med tidligere leder, og nåværende komitémedlem, Thorbjørn Jagland under Nobels fredsfest 2018 foran Oslo rådhus søndag.
UNISON ENIGHET: Det har vært flere kontroversielle fredspris-tildelinger gjennom årenes løp, men i år har mottakelsen vært svært positiv. Her er Nobelkomité-leder Berit Reiss-Andersen avbildet med tidligere leder, og nåværende komitémedlem, Thorbjørn Jagland under Nobels fredsfest 2018 foran Oslo rådhus søndag. Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Det er en veldig viktig pris, fordi seksualisert vold mot kvinner brukes systematisk som et grusomt våpen i mange kriger og konflikter.

Lysbakken har også nominert Murad tidligere. Han mener Murad og Mukwege på hver sitt vis har gitt en sterk symbolkraft til kampen for kvinners rettigheter.

Ifølge voldsforsker Inger Skjelsbæk er seksuell vold i krig veldig utbredt, flere steder i verden.

– Nå er det et nytt mønster hvor nye voldelige ekstremistgrupper bruker dette strategisk nettopp fordi deres ideologi er preget av motstand mot likestilling, sier Skjelsbæk til TV 2.

– Økt innsats

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) forteller at Norge har økt innsatsen i arbeid mot seksualisert vold i krig og konflikt.

Hun mener likevel det trengs mer arbeid og mer penger i kampen for å rette søkelyset mot problemet.

– Mange tenker at seksualisert vold er et slags biprodukt av krigen, men det er ikke det. Det er rett og slett krigføring med andre virkemidler, sier Søreide.

INNSATS: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier Norge jobber aktivt mot bruk av seksualisert vold i krig og konflikt. Foto: TV 2
INNSATS: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier Norge jobber aktivt mot bruk av seksualisert vold i krig og konflikt. Foto: TV 2

Det arbeides nå for å få andre land til å bli enige i strengere regler på feltet.

– Noe av det største problemet er at etter overgrepene har funnet sted, så støtes kvinnene ut av samfunnet sitt, og gjerningspersonene stilles ikke til ansvar.

Fortsatt 3000 fanget

Det sitter fortsatt omtrent 3000 yezidi-kvinner i fangenskap i IS-kontrollerte områder. Murad arbeider for å få verdenssamfunnet til å bidra til frigjøringen av kvinnene.

– Det er en vanskelig problemstilling, fordi man ikke vet hvor de er hen, sier Søreide.

Hun forteller at Norge har brukt mye ressurser i Irak for å sikre identiteter og spore opp mennesker.

– Det er en vanskelig jobb, men vi ønsker å få andre land til å gjøre det samme.

Denis Mukwege

Denis Mukwege (63) er en kongolesisk gynkolog som er spesialisert på å behandle kvinner som har blitt voldtatt.

På grunn av sitt lange og tro arbeid for saken, har han fått tilnavnet «Doctor Miracle»

Mukwege begynte arbeidet sitt ved sykehuset Panzi i byen Bukavu i Øst-Kongo for omtrent 20 år siden. Det var etter han behandlet en gruppevoldtatt kvinne han fant sitt kall.

FREDSFEST: Nobelprisvinnerne Nadia Murad og Denis Mukwege i vinterkulda under Nobels fredsfest 2018 foran Oslo rådhus søndag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FREDSFEST: Nobelprisvinnerne Nadia Murad og Denis Mukwege i vinterkulda under Nobels fredsfest 2018 foran Oslo rådhus søndag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kvinnen hadde skuddsår i kjønnsorganene og på innsiden av lårene etter voldtekten.

– Kvinnekroppen har blitt en slagmark. Dette kan vi ikke akseptere i dag. Vi må gjøre noe for å stanse slik voldsbruk, sa Denis Mukwege, under pressekonferansen søndag ettermiddag.

Sykehuset behandler mer enn 3.500 kvinner årlig, og Mukwege opererer opptil ti personer hver dag.

I 2012 kritiserte han presidenten i Kongo, og måtte flykte landet. I 2013 kunne han returnere, og ifølge BBC lever Mukwege nå under permantent beskyttelse av FN.

Nadia Murad

Nadia Murad (25) er den nest yngste vinneren av Nobels fredspris, kun slått av Malala Yousafzai som var 17 år da hun ble tildelt prisen.

Murad er en irakisk yezidi-kvinne, som ble kidnappet av IS i august 2014. Hun ble utsatt for gjentatte voldtekter og overgrep før hun klarte å flykte november samme år.

Hun er nå en menneskerettsaktivist og er ansiktet utad for bevegelsen for befrielsen av Yezidi-folket. Siden 2016 har hun vært FN-ambassdør mot seksualisert vold.

– Dette er en viktig dag for oss og for alle yezidier for har lidd av vold. Vi lever i vanskelige tider og over 3000 kvinner blir fremdeles holdt fanget av IS. Vi gir en stemme til disse kvinnene med fredsprisen. Jeg ønsker å takke dere for denne prisen, sa Murad da hun møtte pressen sammen med Mukwege.

Prisutdelingen starter klokken 13. Følg nobelsendingen på TV 2 Nyhetskanalen og TV2.no fra klokken 12.