MONGSTAD: Oljeraffineriet på Mongstad i Nordhordland.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
MONGSTAD: Oljeraffineriet på Mongstad i Nordhordland. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Hommedal, Marit

Mongstad-anlegget evakuert – lekkasjen er under kontroll

Det har vært en gasslekkasje på Equinors anlegg på Mongstad mandag morgen, som nå skal være under kontroll. Mellom 600 og 700 ansatte er evakuert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vest politidistrikt melder at det iverksettes evakuering på Equinors anlegg på Mongstad på grunn av en lekkasje inne på raffinerianlegget.

– Vi fikk melding klokken 07.54 om en lekkasje inne på raffinerianlegget på Mongstad, sier operasjonsleder Tatiana Knappen til TV 2.

Lekkasje av gass

Det har vært lekkasje av såkalt LPG-gass (Liquefied Petroulem Gas), ifølge politiet. Dette er en type gass som blir flytende under trykk.

– Equinor har startet evakuering av mellom 600 og 700 ansatte, og det er ikke meldt om noen personskader. De har gode rutiner på hvordan de skal håndtere dette, og har iverksatt kjøling av rommet, sier Knappen.

Operasjonslederen understreker også at det foreløpig ikke ser ut til at lekkasjen vil forårsake noen større skader.

Under kontroll

Totalt er det rundt 2.000 ansatte på anlegget. Alle nødetatene er på stedet.

– Politiet har opprettet et koordineringssenter der ute med 19 personer totalt, både helse, brann og politi, og personell fra Equinor.

Ordfører Astrid Aarhus Byrknes i Lindås kommune sier til NRK at de har fått beskjed om at brannmannskapene på Equinor-anlegget håndterer situasjonen selv, men får bistand fra kommunens brann- og redningskorps.

– Det er ikke noen umiddelbar fare for noen stor ulykke, men potensialet er selvsagt stort. Nå er ulykken under kontroll, sier Knappen til TV 2.

Oljeraffineriet er det største i Norge og har vært i drift siden 1975.​