Selvmål sikret Stabæk Eliteserieplass i 2019

Aalesund scoret alle målene - Stabæk spiller i Eliteserien 2019.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aalesund - Stabæk 1-1 (1-0)

Se det fatale selvmålet i Sportsnyhetene øverst.

Stabæk er klar for Eliteserien 2019 etter at de slo Aalesund sammenlagt 2-1 over to kvalifiseringskamper.

Aalesunds Pape Habib Gueye scoret selvmål i siste kvalifiseringskamp, og ga dermed Stabæk det bortemålet de trengte etter at Aalesund hadde tatt ledelsen søndag.

Aalesund spiller dermed i OBOS-ligaen også neste sesong.

– Jeg synes vi fortjener det. Vi har noen unggutter som har kjørt på i motvind i hele år, og til slutt viser de hva de er laget av, sier Vadim Demidov etter kampen.

«Han er helt sønderknust»

Aalesund-trener Lars Bohinen var naturligvis en skuffet mann etter at opprykket glapp.

– Det er vondt, fordi vi har hatt grep om det opprykket i mange serierunder og følte at vi var godt inne i kampen i dag også. Måten det skjedde på i dag er spesielt vondt, men i det store og det hele føler vi at opprykket glapp i høst og ikke mot Stabæk, sier Bohinen og svarer følgende på hvordan det står til med Gueye:

– Han har det vondt, er helt sønderknust og tar dette veldig tungt, på sin kappe og sine skuldre. Det skal han ikke gjøre og vi skal sørge for at han har det lettere.

Vadim Demidov er krystallklar i sitt svar på om han synes synd på Gueye etter selvmålet.

– Nei, absolutt ikke, absolutt ikke. Og det håper jeg ikke det hadde vært andre veien heller. Det er ikke slik fotballen skal være. Vi er altfor snill med hverandre i Norge, så selvfølgelig synes jeg ikke synd på noen. Vi tenker bare på oss selv i dag og den forrige kampen, og jeg følte at vi hadde god kontroll og føler at vi fortjente dette, sier Stabæk-spilleren.

TRØST: Aalesunds Pape Habib Gueye scoret selvmål og sendte dermed Stabæk til Eliteserien..
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
TRØST: Aalesunds Pape Habib Gueye scoret selvmål og sendte dermed Stabæk til Eliteserien.. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Sportsdirektør i Stabæk, Inge André Olsen, hadde sympati for Aalesunds syndebukk.

– Når vi klarer det til slutt, er det selvfølgelig kjipt for han spilleren som har gjort to veldig gode kamper, synes jeg, og score et selvmål, men han kommer til å få en bra karrière han. Så er det trist at det skjer på denne måten, men vi er selvfølgelig glad og lettet for det.

«Redder plassen etter en meget skuffende sesong»

– Stabæk redder plassen etter en meget skuffende sesong, og Henning Berg klarte å oppnå det han ble hentet inn for. Det er ekstremt mange spennende unggutter i Stabæk som kommer til å ta store steg de neste årene, og det må de også om ikke Stabæk skal havne i trøbbel også neste sesong, mener TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Mathisen trodde lenge at Aalesund ville rykke opp.

– Aalesund så ut som det mest solide laget i OBOS-ligaen store deler av sesongen, og de fleste trodde 2018 skulle ende med opprykk for Lars Bohinen og co. Når det først ble slik at de måtte ut i kvalik har de håndtert det bra, men måten de rotet bort ledelsen i dag er selvfølgelig utrolig frustrerende for alle i Aalesund, sier Mathisen.

Straffe?

Stabæk gikk friskt ut og hadde flest sjanser i starten av kampen.

Etter drøye 20 minutter ropte Stabæk på straffe da Franck Boli ble felt av keeper Andreas Lie. Det var dommer Tore Hansen ikke enig i, og ga Boli gult kort - sannsynligvis for filming.

1-0 til Aalesund - Stabæk i trøbbel

Aalesund hadde kjørt en kampanje i forkant av kvalifiseringskampen for å få flest mulig på kamp. Det hadde fungert, for fra første stund var det en elektrisk stemning på Color Line Stadion.

Etter nøyaktig halvtimen spilt gikk stemningen i taket da Oddbjørn Lie sendte Aalesund i ledelsen.

Lie dro seg forbi to mann og klinket ballen i nettveggen. 1-0 til Aalesund, og Stabæk i trøbbel.

Flere mål ble det ikke i første omgang, og det sto dermed likt sammenlagt mellom lagene til pause etter Stabæks 1-0 seier onsdag.

Uheldig Gueye laget selvmål

Etter drøye timen spilt fikk Aalesund en kjempestor mulighet til å øke ledelsen. Vadim Demidov glapp i eget forsvar og Sondre Fet fikk spilt Pape Habib Gueye fri.

Gueye fikk både tid og rom til å sette ballen i nettet, men skuddet ble blokkert.

Den sjansen skulle nok Aalesunds angriper ønske hadde gått inn. For fem minutter senere headet Gueye ballen i eget mål etter en corner fra Stabæk. Uheldig for spissen, og Aalesund i en vanskelig situasjon.

– Gueye er det bare synd på etter det selvmålet han satt inn, men sånn er fotballen. I viktige kamper som dette, er det ofte en syndebukk, og i kveld ble det Aafk-spissen. Nå blir det en ny tøff sesong i OBOS-ligaen, og Aafk kommer til å være opprykksfavoritter sammen med Start og Sandefjord, sier Mathisen.

Stabæk sikret seg et bortemål og oransjetrøyene måtte dermed ha to mål, og det med 20 minutter igjen på klokken.

Stabæk i Eliteserien

De siste 20 minuttene hadde ikke Aalesund noe annet valg enn å sende alle mann oppover. Men hjemmelaget klarte ikke å svare etter selvmålet, og det så etter hvert veldig mørkt ut for Aalesund.

Det endte 1-1 i søndagens kamp, som med bortemålet til Stabæk gjorde at det endte 2-1 til de blåkledde.

Dermed fornyet Stabæk Elitseriekontrakten.