TAUSE: Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen fra Advokatfirmaet Elden besøkte søndag Svein Jemtland i fengsel. Der ble de bedt om ikke å snakke med media.
TAUSE: Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen fra Advokatfirmaet Elden besøkte søndag Svein Jemtland i fengsel. Der ble de bedt om ikke å snakke med media. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Svein Jemtland har bedt forsvarerne om ikke å snakke med pressen

HAMAR (TV 2): Drapstiltalte Svein Jemtland (47) har gitt sine forsvarere klar beskjed om ikke å snakke med pressen før dommen faller mandag formiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvorfor det?

– Denne dommen er en stor påkjenning for ham, og nå ønsker han å avvente domsavsigelsen før vi kommer med ytterligere kommentarer, sier advokat Christian Flemmen Johansen, en av Jemtlands to forsvarere.

– Dere har fått munnkurv?

– Nei, det har vi ikke. Han har ytret et tydelig ønske om at vi ikke skal kommentere saken på nåværende tidspunkt, all den tid han mener det ikke er noe å kommentere før vi får dommen. Han ønsker ikke spekulasjoner, sier han.

Ba om 18 års fengsel

Dommen i drapssaken, som pågikk i tre uker i Hedmarken tingrett, faller mandag klokken 10. Mens aktor har bedt om 18 års fengsel, har forsvarerne bedt om full frifinnelse.

Normalstraffen for drap i Norge er 12 års fengsel, men statsadvokat Iris Storås pekte i sin prosedyre på en rekke straffeskjerpende forhold.

Blant annet har parets eldste sønn forklart at faren ga ham instrukser om hva han skulle si til politiet. Jemtland ga også familie og venner forhåpninger om at kona fremdeles var i live, mens han selv hadde pakket henne inn i plast og visste at hun lå død på bunnen av Glomma.

– Handlingene viser en total mangel på respekt for menneskeliv, sa Storås i retten.

Det angivelige drapet, som Jemtland hevder var en ulykke, mener aktor fremstår som «en ren henrettelse».

– Kan løslates snart

Guttenes bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen har bedt om at Jemtland dømmes til å betale henholdsvis 350.000 og 450.000 kroner i oppreisningserstatning til sine 11 og 14 år gamle sønner – langt over normen på 200.000 kroner.

I retten kom det frem at Jemtland flere ganger, senest uken før rettssaken, hadde fortalt sønnene sine at han snart kommer hjem. På spørsmål om hvorfor han sa dette, svarte Jemtland at han «ikke kan se at han skal bli dømt i denne saken».

Likevel har 47-åringen erkjent straffbare forhold i sin forklaring om hvordan han behandlet konas livløse kropp, kjørte rundt med henne i bagasjerommet og til slutt kastet henne i Glomma.

– Han er klar på at han ikke har begått et drap, men utover det erkjenner han de forholdene som handler om likskjending. For det er maksstraffen to år, og han har allerede sittet i varetekt i nesten et år. Praksis er at man løslates etter to tredeler av sonet straff, og da vil han kunne løslates om ikke så veldig lang tid, forklarer Flemmen Johansen, som ellers ikke vil kommentere saken.

Dermed får ikke TV 2 svar på om Jemtland vil anke enhver dom der han finnes skyldig i drap, eller hvordan han har det i forkant av domsavsigelsen.

Ankes trolig uansett

I sin prosedyre sa forsvarer Ida Andenæs at ektemannens forklaring om perioden etter skuddet muligens har svekket hans troverdighet – men hun poengterte at det bare er det som skjedde før skuddet falt, som har relevans for skyldspørsmålet.

Det han foretok seg etter at kona var truffet av skuddet, og den falske forklaringen han kom med overfor politiet og venner, har ingen direkte tilknytning til spørsmålet om straffskyld, sa hun.

Tiltalte trenger ikke å overbevise retten om at det han forklarer er sant, det er tilstrekkelig at retten ikke er helt sikker på at det han sier ikke er sant, understreket Andenæs videre.

Dersom retten likevel skulle finne Jemtland skyldig i drap, mener forsvarerne at en riktig straffutmåling vil være mellom 14 og 15 år.

Uansett hva dommen fra tingrettsdommer Trond Christoffersen blir, er det ventet at en av partene anker avgjørelsen til Eidsivating lagmannsrett.