Ny norsk metode vekker oppsikt

Slik ble Kathrine (41) kvitt angsten på fire dager

Norsk forskerteam har utviklet firedagers behandling av angst og tvangslidelser. De hylles internasjonalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange vil oppleve angst eller tvangslidelser i løpet av livet. For noen kan det bli en livslang og invalidiserende kamp hvis man ikke får hjelp.

Firebarnsmoren Kathrine Mydland-Aas var plaget med tvangslidelsen OCD i flere år.

Hun visste ikke om at dette i det hele tatt var en diagnose, men på et punkt skjønte hun at noe var alvorlig galt.

– Jeg kunne faktisk vaske 19 timer i døgnet. I 2016 følte jeg at jeg var på vei inn i en katastrofe, sier Mydland-Aas til TV 2

– Det kom til å gå galt

Hun var besatt av å ha det rent og ordentlig rundt seg. Hun var redd for bakterier og smitte.

Hun sier hun trolig har hatt lidelsen i ni år, uten å skjønne at noe var galt.

– Jeg ønsket jo bare å være en god kone og mor, og skjønte ikke hva som var galt med meg. Men det kom til et punkt der jeg kjente at det ikke kom til å ende bra, og at noe var riv ruskende galt, sier hun.

Da hun oppsøkte lege ble hun henvist til psykolog. Der hadde hun samtaleterapi, uten at Kathrine følte dette hjalp. Hun ble henvist videre til firedagers-programmet til psykologduoen Gerd Kvale og Bjarne Hansen.

70 prosent blir varig friske

Psykologduoen professor Gerd Kvale og førsteamanuensis Bjarne Hansen får stor anerkjennelse for arbeidet de gjør for å hjelpe angstpasienter. Programmet har vist seg å ha oppsiktsvekkende god effekt.

– Av pasienter som har mottatt den intensive behandlingen over fire dager er det vist at 90 prosent umiddelbart oppnår betydelig bedring, og fire år senere er 70 prosent er helt friske, sier Kvale til TV 2.

Den første dagen i behandlingen får pasientene innføring i metoden. Det er viktig at de som deltar er motivert for å jobbe med lidelsen sin.

– På de fire dagene lærer man å håndtere vonde følelser på en annen måte enn før. Man får verktøy, og skal øve på å gjøre ting som er uforenelig med angsten, sier Kvale.

– Sa «klikk» i hodet

Det kan oppleves som tøft for pasientene. For Kathrine dreide det seg om å la være å regulere de vanskelige følelsene ved å begynne å vaske.

– Det var dødsskummelt å få beskjed om at jeg ikke skulle vaske mer, forteller Kathrine. Men på dag tre i behandlingen, var det noe som skjedde.

– Det var som det sa «klikk» i hodet mitt. Plutselig forsto jeg hva jeg måtte gjøre, og jeg ble sikker på at dette kom til å gå bra, sier hun.

Kathrine Mydland-Aas forteller at hun opplevde en dramatisk endring som fikk flere gode ringvirkninger.

– Jeg ble kvitt posttraumatisk stresslidelse, spiseforstyrrelse, vannskrekk og andre irrasjonelle frykter jeg hadde. Det var som jeg fikk meg selv tilbake, sier hun.

– En snuoperasjon

Kvale forteller at de ser på 4-dagersprogrammet som en snuoperasjon. Eksponering for angsten kan være vond, men når man vet det er et meningsfylt ubehag, er det verdt det, og programmet passer for de aller fleste som er motivert for å ta tak.

– Det spiller ingen rolle hvor lenge pasienten har vært syk, eller hvor alvorlig det er, sier hun.

Noen grupper må imidlertid gjøre et forarbeid før de kan delta på kurset. Det er suicidale, mennesker med bipolar lidelse som er i manisk fase, mennesker i psykose og de med spiseforstyrrelser som har svært lav kroppsvekt.

Fakta om «4-dagers behandlingen»

  • B4DT bygger på kjente behandlingsprinsipper, men der behandlingen tidligere ble delt opp i 45 minutters sesjoner og spredd over flere måneder, gis B4DT i løpet av fire påfølgende dager i grupper på tre til seks pasienter av like mange behandlere.
  • I prosessen oppsøker man situasjoner som utløser angst, og pasientene får teknikker for å håndtere det.
  • Tilnærmingen gir rom for skreddersydd og terapeutassistert behandling, samtidig som pasientene drar nytte av å jobbe sammen med andre som går gjennom samme endringsprosess.
  • Før oppstart er pasientene grundig forberedt og klare til fire fulle dager for å jobbe med endringen.
  • Pasientene er svært fornøyd med tilnærmingen og det er praktisk talt ikke frafall.
  • I Norge har så langt over 1.200 personer fått behandlingen på de om lag 30 klinikkene som enten har fått eller er under opplæring for å ta B4DT i bruk.

Etter fullført behandling må man følge opp i hverdagen selv. For Kathrine har det vært en ubetinget suksess.

– Jeg er ferdig med all behandling, og er blitt frisk. Jeg har ikke hatt noen tilbakefall, sier hun.

Hylles internasjonalt

Times magazine har kåret Kvale og Hansen, til å være blant verdens 50 mest betydningsfulle innen helse, og forskerteamet er tildelt 111 millioner kroner for å etablere «Bergen Center for Brain Plasticity».

– Bergen kommer til å bli et fyrtårn innen behandling av disse lidelsene, sier Kvale. Her bygger de opp et senter hvor det skal kunne behandles fem parallelle grupper. Det blir program både for ungdom og voksne med ulike former for angst.

Teamet driver også med opplæring av terapeuter 30 andre steder i Norge, og har nylig opprettet kontor i Finnmark og Troms.

– For to uker siden hadde vi vår første skype-gruppe, sier Kvale.

Hun er svært takknemlig for at Kavlifondet og Bergen Forskingsstiftelse har gått sammen med økonomisk støtte. Målet er at metodikken kan bli benyttet i behandlingen av flere angstlidelser, og at den får utbredelse internasjonalt.

Sammen med depresjon er ulike former for angst de psykiske lidelsene som rammer flest, og de fleste rammes i ung alder. Uten tilgang til effektiv behandling varer ofte disse lidelsene livet ut. De som rammes av angst får redusert livskvalitet, og for mange er det vanskelig å være i arbeidslivet.