Politihuset i Ski ble evakuert etter funn av en mistenkelig pakke som viste seg å inneholde sprengstoff.
Politihuset i Ski ble evakuert etter funn av en mistenkelig pakke som viste seg å inneholde sprengstoff. Foto: Freddie Larsen

bombesaken:

Utelukker ikke at siktede hadde medhjelpere

Politiet konsentrerer seg om tre ting i saken der en mann er siktet for å ha sendt en sprengladning til politihuset i Ski. De utelukker ikke flere pågripelser i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble slått alarm ved politihuset i Ski da en pakke skulle åpnes onsdag morgen, og en ansatt fikk mistanke om at noe var galt. Politiets bombegruppe var på stedet rundt 45 minutter senere, og de valgte å uskadeliggjøre gjenstanden ved å avfyre skudd mot den.

Politiet har uttalt at det var snakk om en skarp, reell bombe som hadde til hensikt å gjøre skade på mennesker.

Fredag ble en mann i 40-årene pågrepet av politiet. Han er siktet for drapsforsøk.

Søndag klokken 16 fremstilles mannen for varetektsfengsling i Halden tingrett. Påtaleansvarlig John Skarpeid opplyser at politiet vil be om fire uker med brev- og besøksforbud. De ønsker at siktede skal sitte helt isolert i to av ukene.

– Etterforskningen er i en initialfase, og vi må ha ro og fred i ukene som kommer, sier Skarpeid til TV 2.

Kan ha hatt hjelp

Han sier at politiet nå konsentrerer seg om tre ting i etterforskningen: Å få mannen fengslet, gjennomføring av avhør og å sikre spor i siktedes leilighet.

Fredag kveld rykket politiet ut i en stor politiaksjon til den siktede mannens bolig i Skedsmo på Romerike, sammen med bombegruppa, brannvesenet og helsevesenet. Frykt for at den siktede på noe vis hadde satt opp feller førte til et stort oppbud fra nødetatene.

Naboer ble evakuert, og et stort område rundt boligblokka var sperret av. Sent fredag kveld opplyste politiet at de evakuerte beboerne fikk flytte tilbake. Klokken 21.45 forlot bombegruppa boligen uten å ha gjort funn.​

Skarpeid opplyser til TV 2 at politiet ikke kan utelukke at mannen hadde medhjelpere.

Kjenning av politiet

Den siktede er godt kjent av politiet fra tidligere, blant annet for trusler mot politi og domstol, opplyste Øst politidistrikt i en pressemelding fredag ettermiddag. Han har blant annet tagget på Nedre Romerike tingrett og en politistasjon tidligere i år.

Den siktede mannen har fått oppnevnt John Christian Elden som forsvarer. Ifølge Elden har ikke hans klient erkjent forholdet. Ved 13.30-tiden lørdag ettermiddag satt den siktede mannen i avhør, opplyser advokaten.

– Han har ikke samtykket til fengsling og mener seg forfulgt av politiet gjennom de siste ti årene, skriver Elden i en sms til NTB.

– Vi er kjent med at han har en slik oppfatning av politiet, og det er årsaken til at han var en moduskandidat i etterforskningen vår, sier Skarpeid.