Bombegruppen på plass – naboer ble evakuert

BOMBEGRUPPA: Politiets bombegruppe gjør undersøkelser i hjemmet til den siktede mannen fredag kveld.
BOMBEGRUPPA: Politiets bombegruppe gjør undersøkelser i hjemmet til den siktede mannen fredag kveld. Foto: Hagen, Fredrik
En mann i 40-årene er pågrepet i bombesaken i Ski. Mannen er en kjenning av politiet. Politiet og bombegruppa jobbet utover natten med å gjøre undersøkelser i den siktedes bolig.

– Det er en person vi har hatt i søkelyset tidlig som en moduskandidat, sier John Skarpeid, politiadvokat i Øst politidistrikt fred ettermiddag.

Vedkommende er nå siktet for drapsforsøk.

Mannen er godt kjent av politiet fra tidligere, blant annet for trusler mot politi og domstol.

– Han har tagget på domstolslokalene på Romerike, og på politistasjonen. Han er godt kjent for oss, sier Skarpeid.

Ifølge VG er mannen tidligere dømt for en bombetrussel mot lensmannskontoret i Lørenskog i 2008. Mannen forskanset seg da i en hvit Ford Mondeo utenfor politihuset, med en bombelignende gjenstand laget av gassflasker, en bensinkanne, og et brennende stearinlys.

Den nå pågrepne mannen skal være i stand til å lage bomben som ble sendt til politiet onsdag.

Naboer evakuert

Et titalls naboer av til den siktede mannen ble fredag kveld evakuert fra sine leiligheter.

Øst politidistrikt har fått bistand fra politiets bombegruppe, som gjør undersøkelser i mannens kjøretøy og leilighet.

– Vi har evakuert den oppgangen der den siktede bor, men vi kan ikke si noe om hvor lang tid dette vil ta, sier innsatsleder i Øst politidistrikt, Anders Bru.

EVAKUERING: Nødetatene var på stedet da leiligheten til den siktede 40-åringen ble undersøkt av bombegruppen. Et titalls naboer ble også evakuert.
EVAKUERING: Nødetatene var på stedet da leiligheten til den siktede 40-åringen ble undersøkt av bombegruppen. Et titalls naboer ble også evakuert. Foto: Hagen, Fredrik

Det er kjent at mannen tidligere har vært på kant med politiet, og hans forsvarer sier til TV 2 at han og lokalt politi har hatt konflikter.

Naboer som TV 2 har snakket beskriver ham som en omgjengelig person, men de har vært klar over at han har hatt problemer med politiet.

Når bombegruppen er ferdig på stedet vil krimteknikere ta over åstedsundersøkelsene.

Bombegruppen gjorde søk i leiligheten utover kvelden. Klokken 21 var jobbet de fremdeles på stedet.

Bombegruppen undersøkte leiligheten til den siktede mannen. Han skal ha vært i stand til å lage bomben som ble sendt til politihuset i ski.
Bombegruppen undersøkte leiligheten til den siktede mannen. Han skal ha vært i stand til å lage bomben som ble sendt til politihuset i ski.

– De er på stedet for å klarere leiligheten. Det er nødvendig i lys av den gjenstanden som ble sendt til politihuset i Ski, sier Bru til TV 2 sent fredag kveld.

Klokken 22 skriver politiet på Twitter at naboene nå får flytte inn i leilighetene igjen. Det gjøres fortsatt undersøkelser på stedet.

Dukket tidlig opp i etterforskningen

Mannens forsvarer, John Christian Elden, sier til TV 2 at 40-åringen ikke erkjenner straffskyld.

– Han tok selv kontakt med meg da han utfra erfaring visste at politiet ville mistenke ham. Vi tok kontakt med politiet for å høre om de ønsket avhør, og i ettermiddag bekreftet politiet dette. Så ble han pågrepet, sier Elden.

Navnet til vedkommende dukket tidlig opp i politiets etterforskning onsdag, og det ble satt inn store ressurser for å finne ham. Han ble pågrepet i en aksjon ved Skedsmo senter i Akershus.

Mannen ble pågrepet klokken 15.30 fredag. Pågripelsen var udramatisk.

Nå skal politiet gjennomføre avhør av den pågrepne, samt tekniske og taktiske undersøkelser.

40-åringen ble pågrepet på Skedsmo senter ved 15.30-tiden fredag.Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
40-åringen ble pågrepet på Skedsmo senter ved 15.30-tiden fredag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: Hagen, Fredrik

Fant håndskrift

Kripos jobbet intenst natt til fredag med å gjøre analyser av håndskriften som ble funnet på pakken som inneholdt bomben.

Disse analysene, kombinert med DNA-analyser var avgjørende for pågripelsen.

Politiet opplyser at de per nå ikke har grunn til å tro at flere personer var involvert i hendelsen.

Han vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Follo tingrett mandag.

Stort skadepotensiale

Onsdag denne uken ble en ansatt ved politistasjonen i Ski mistenksom på en pakke stasjonen hadde fått tilsendt.

Politiet evakuerte deler av bygget og tilkalte bombegruppa. De konstaterte torsdag at det var snakk om en skarp bombe med potensiale til å gjøre stor skade.

– Det var ikke en profesjonelt laget bombe, men den kunne lett ført til at mange mennesker ble skadet dersom den gikk av, sier Skarpeid.

Han sier det var tre personer i rommet da de fattet mistanke til pakken som inneholdt bomben.

Politiet startet torsdag en omfattende etterforskning, og får bistand både fra PST og Kripos.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook