TRUET: Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) kommenterte fredag truslene mot ham. Han kaller dem et angrep på demokratiet.
TRUET: Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) kommenterte fredag truslene mot ham. Han kaller dem et angrep på demokratiet. Foto: Magnus Braaten / TV 2

Wara om de alvorlige truslene: – Lar meg ikke true til taushet

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) mener truslene mot hans private bolig er et angrep på demokratiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det mener jeg fordi jeg er satt til å gjøre en jobb på vegne av regjeringen og det norske folk, sier Wara til TV 2.

Onsdag ble hans bil og bolig tagget ned med rød tusj. Ordet «rasist» sto skrevet med store bokstaver. I tillegg tyder en hyssing ned i statsrådens bensintank på at noen ville sprenge bilen hans.

Da justisministeren møtte pressen fredag, ble han fulgt av to sikkerhetsvakter.

– Er du provosert?

– Nei, det er jeg ikke, men jeg er selvfølgelig oppgitt over dette angrepet, som er et angrep på det norske folk og demokratiet, sier Wara.

Han ønsker ikke å gå inn på hva han føler etter hendelsen natt til torsdag, men mener politikere må få gjøre jobben de er valgt til å gjøre uten å bli utsatt for trusler.

– Du lar deg ikke true til taushet?

– Nei.

Justisdepartmentet ønsker ikke å kommentere sikkerhetsmessige spørsmål vedrørende statsråden.

Politiet: Alvorlig

Handlingene, som regnes som alvorlige trusler, ble etter alt å dømme begått natt til torsdag. Politiet ser svært alvorlig på saken.

«RASIST»: Ordet «rasist» var skrevet både på bilen og husveggen til justisministeren. Foto: TV 2

– Etterforskningen vil avdekke om det er et personlig angrep mot justisministeren. Det er for tidlig å si noe om bakgrunnen for handlingen, sa Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST, til TV 2 torsdag.

Ikke sammenheng med bombe

Han opplyste samtidig til TV 2 at det er naturlig at de også undersøker om det er sammenheng mellom angrepet på Wara og funnet av sprengstoff på politihuset i Ski.

Fredag uttaler de derimot at det hittil ikke er noe som tyder på at det er en sammenheng mellom de to hendelsene.

Bomben som ankom politihuset, ble analysert hos Kripos, og undersøkelsene viste at dette var en bombe som var konstruert for å detonere ved åpning.

– Pakken var laget for å påføre alvorlig skade. Dette er en svært alvorlig situasjon for politiet, og det oppleves ubehagelig for våre ansatte, sa konstituert politidirektør Håkon Skulstad til TV 2.

PST ønsker ikke å kommentere hvorvidt de har noen mistenkte gjerningspersoner.