Hvem er feigingene som angriper norske politikere?

Jeg tror ikke det blir så lenge til vi får et svar på hvem som står bak angrepet mot Norges justisminister. Det går ikke så bra med de som får landets sikkerhetstjeneste på nakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Huset til landets justisminister er tagget ned. På bilen hans har noen tegnet et hakekors og skrevet «rasist». I tillegg er det funnet en luntelignende gjenstand inn i bilens bensintank. Dette skal ha skjedd mens Frp-statsråden og familien var i hjemme. Alle kan sette seg inn i samme situasjon.

Da grøsser man av tanken.

Åpent samfunn

Justisminister Tor Mikkel Wara snakket i dag for første gang med pressen om det som har skjedd. Han sier han ikke lar seg presse til taushet. Samtidig er han oppgitt over at de som er satt til å gjøre en jobb for det norske folk opplever slike angrep. Helt enig. Han kunne godt ha brukt ordene feig og ynkelig om den eller de som står bak. Det er nettopp det sånne mennesker er. Eller syke.

Når jeg er i utlandet og blir spurt om Norge snakker jeg alltid varmt om demokratiet vårt. Om et åpent og fritt samfunn hvor alle kan si og mene det de vil. Jeg fremhever spesielt norske politikere. Skryter av de folkevalgte som tar trikken, T-banen eller bussen til Stortinget og regjeringskontorene. Det vekker alltid reaksjoner. Da må jeg forklare dem litt mer inngående om annerledeslandet Norge. At det er nettopp denne nærheten og tilgjengeligheten til politikerne som gjør landet vårt til et av verdens best fungerende demokratier.

Angrep med kaker og øl

Gjennom årene har enkelte politikere fått øl i hodet og kaker i ansiktet. Deriblant Siv Jensen, Thorbjørn Jagland og Kristin Halvorsen. Men det verste angrepet mot politikere i Norge er terroren den 22.juli 2011. Dagen da den høyreekstreme islamhateren Anders Behring Breivik rev bort 77 liv. Hensikten hans var også å drepe tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

Sverige har mistet to rikspolitikere i attentat. Olof Palme i 1986 og Anna Lindh i 2003. I Norge var det siste store alvorlige angrepet før 22.juli tilbake i 1982. Altså for 36 år siden. Da ble den parkerte bilen til Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Anne-Lise Bakken sprengt utenfor Stortinget. Hun var ikke selv i bilen.

Jakt på gjerningsperson

Nå har noen sporet opp privatboligen til Norges justisminister. Tagget på husveggen hans. Og gjort forsøk på å tenne på bilen mens familien var hjemme. Sånt skjer heldigvis ekstremt sjelden i Norge. Nettopp derfor må ugjerningen oppklares raskt. Hvem står bak?

Politiets Sikkerhetstjeneste, PST, jakter nå en eller flere gjerningspersoner. Det er de som etterforsker trusler og angrep mot myndighetspersoner. Samtidig har de også ansvaret for å ivareta sikkerheten og vurdere fortløpende trusselbildet mot statsråder. De fleste norske regjeringsmedlemmer har ikke livvakter fra PST. Jeg vet ikke om Tor Mikkel Wara hadde livvakter tidligere, men han har det ihvertfall nå.

Rapport fra Politihøgskolen

Selv om Norge har vært skånet for alvorlige voldelige angrep mot politikere de siste årene er situasjonen bekymringsfull. Politihøgskolen publiserte en rapport i år som heter «Trussel og trusselhendelser mot politikere». Der er både stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer spurt om trusler. Konklusjonen er dyster:

  • 8 av 10 politikere har opplevd minst én form for uønsket atferd,trusler eller mottatt noen form for hatmeldinger.
  • 40 prosent har vært utsatt for alvorlige hendelser. Disse hendelsene involverer faktiske eller forsøk på angrep, trusler om å angripe politikeren eller nærstående personer eller skadeverk på eiendom eller personlige eiendeler.
  • Flere politikere blir utsatt for trakassering og trusler via sosiale medier enn før.

PST på nakken

Ifølge rapporten fra Politihøgskolen er folkevalgte fra FrP, KrF og Arbeiderpartiet de mest utsatte. I sine åpne trusselvurderinger har Politiets sikkerhetstjeneste de siste årene advart mot en økning av trusler og hatske ytringer mot politikere. Ifølge PST er de fleste av de som truer norske myndighetspersoner folk som har psykiske lidelser eller som er motivert av personlige årsaker. En tredje kategori er personer som tilhører ekstreme miljøer.

Jeg tror ikke det blir så lenge til vi får et svar på hvem som står bak angrepet mot Norges justisminister. Erfaringsmessig går det ikke så bra med de som får landets sikkerhetstjeneste på nakken. De blir tatt!