Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny undersøkelse som Norstat har gjort på oppdrag fra Patentstyret og Tolletaten viser at nordmenn har stor aksept for å handle piratvarer.

Undersøkelsen viser at at 24 prosent av oss har kjøpt piratkopierte produkter. 36 prosent av de som har kjøpt piratkopier, har gjort det bevisst.

Jakter på piratvarer

På Postens hovedterminal på Lørenskog distribueres over 2,5 millioner pakker i døgnet. En av de som er spesielt interessert i forsendelsene er Hedvig Bengtson fra Patenststyret.

Hun er nemlig på jakt etter piratkopier som folk har bestilt til Jul;

– Vi kjøper billige piratkopier og anser det for å være harmløst. Nå i jula er det ekstra mange som handler billige kopier på nettet. Men varene kan være helsefarlige, farlige for miljøet og en del av organisert kriminalitet, sier hun.

Støtter kriminelle

Salg av piratkopier står på Europols liste over Europas største kriminalitetstrusler. Handel med piratkopier inngår i organisert kriminalitet sammen med narkohandel, menneskesmugling og hvitvasking av penger.

Elisabeth Nettum fra Tolletaten tror mange ikke skjønner hva de gjør når de kjøper piratkopier.

– Vi vet for eksempel at terroristene som sto bak angrepet på Charlie Hebdo i Paris finansierte aksjonen gjennom handel av falske varer. I dette tilfelle har de som kjøpte varene deres også støttet terrorismen, sier Nettum.

Advarer

Patentstyret mener at mange blir lurt, mens andre bevisst kjøper piratvarer. Derfor har de sammen med Tolletaten og Forbrukertilsynet gått sammen om å advare julegave-handlende nordmenn mot å kjøpe piratkopier.

– Vi vil advare mot å kjøpe falske varer. Derfor lanserer vi nå en Facebook kampanje der vi informerer om dette, sier Hedvig Bengtson.

– Er man i tvil så kan man gå på nettstedet velgekte.no. Der har vi lagt ut lister over useriøse netthandelsteder. Vi har også mye informasjon om hvordan man kan se om varer er ekte eller ikke.