Svenske Eric Torell (20) rømte hjemmefra tidlig på morgenen torsdag 2. august.

20-åringen, som hadde Downs syndrom, hadde med seg en gammel lekepistol. Den hadde han fått til femårsdagen sin.

Like før klokken 04 på natten oppstod det en situasjon i Vasastan i sentrale Stockholm, som endte med at tre politifolk løsnet skudd mot Eric.

Løsnet 25 skudd

20-åringen ble fraktet til sykehus, der han ble erklært død kort tid etter.

Mange spurte seg om hvordan politiet kunne skyte Eric. En fortvilt mor sa til Expressen at «man kunne se på en mils avstand at Eric hadde Downs syndrom».

– Det går ikke an å ta feil av det. Hvorfor måtte de skyte ham? spurte moren.

Erics mentale alder ble vurdert som tre år.

Politiet var tilbakeholdne med informasjon om hendelsen, men det kom frem at det var tre politibetjenter, to menn og en kvinne, som hadde løsnet 25 skudd.

– Av erfaring vil jeg påpeke at det er svært vanskelig å ta en beslutning i uklare situasjoner, og noen gang må avgjørelsene tas på få sekunder, sa regionsjef for politiet i Stockholm, Ulf Johansson i en uttalelse til Aftonbladet.

Ferske betjenter

Alle de involverte politibetjentene er i 30-årene. De to mannlige betjentene ble begge uteksaminert fra politihøyskolen i løpet av det siste året. Den ene så sent som i juni, mens den andre var ferdig i november i fjor.

Den kvinnelige betjenten hadde noe lengre fartstid som politi, og arbeidet deltid, meldte Expressen. Alle tre jobbet ved Norrmalmspolisen, som er en del av Citypolisen i Stockholm.

Den 13. august ble det kjent at de tre politibetjentene var tatt ut av aktiv tjeneste, mens saken rutinemessig ble etterforsket.

– Klok beslutning

Rikspolitisjef Anders Thornberg uttalte at dagen da Eric Torell ble skutt var en av hans verste dager i jobben. Men i en lukket Facebook-gruppe med 7500 medlemmer, som først og fremst består av tidligere eller nåværende politifolk, er tonen en ganske annen. Det melder Expressen.

I gruppen kalt UMF (Underbetalte, misfornøyde og forbannede) hylles de tre politibetjentene som skjøt og drepte Eric. Mer enn 500 personer har likt innlegget, som ble skrevet 5. august.

– Kjære kolleger som var på stedet, og ble tvunget til å avfyre skudd mot en person. Alle mine tanker går til dere!, skriver en person.

– Jeg var svært nære å gjøre det samme som dere. I min situasjon la personen våpenet ned. Det gjorde ikke den dere hadde foran dere, skriver en annen.

– Dere tok en klok beslutning, dere kom hjem til familien, og jeg håper inderlig at alle kolleger hadde tatt den samme beslutningen som dere, skriver en tredje.

– Det er tungt nå, men hva skulle dere gjort annerledes? Dere er forbilder for politifolk, og alle har dere i tankene, skriver en fjerde.