Bø-mysteriet som får Bjørndalen til å måpe

– Hele greia er en gåte, sier TV 2s skiskytingsekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen ble overrasket da Johannes Thingnes Bø suste inn til beste langrennstid på torsdagens 20-kilometer.

Stryningen var 25 sekunder raskere enn løpets nest raskeste skiskytter, italienske Lukas Hofer.

Kanskje hakket mer oppsiktvekkende: Lillebror Bø var hele to minutter og tre sekunder raskere i sporet enn storebror Tarjei, selv om de hadde helt like forhold og gikk med startnummer 46 og 48.

– Jeg vet ikke hvor han får den farten fra, sier Tarjei Bø.

Pudding sommer og høst
Han er etter hvert blitt vant med å bli knust av broren sin, både i sporet og på resultatlistene.

Det pussige - som TV 2s skiskytingsekspert Ole Einar Bjørndalen betegner som et mysterium - er hvordan Thingnes Bø går fra slaktoffer til å være den som deler ut juling så fort høst blir til vinter.

For historien har gjentatt seg de siste årene, ikke minst brødrene imellom:

– Johannes har vært «pudding» fra mai til oktober. Han er et unikum, sier storebror Bø.

Han har satt lillebror grundig på plass gjennom hele oppkjøringen. Og ikke bare det: Tarjei er den klart sterkeste av brødrene når det kommer til muskelkraft. Han har tilnærmet lik O2-kapasitet, og han legger ned klart flest treningstimer.

Alt ligger egentlig til rette for at maktbalansen skal vippe i Tarjei Bø sitt favør. I stedet er tallenes tale nådeløse for storebror:

Sist vinter gikk brødrene mot hverandre i 25 renn i verdenscupen og OL. Johannes hadde best langrennstid i 24 av dem. I snitt var han drøye 30 sekunder raskere enn broren sin i sporet.

Og tar man vekk jaktstarter og fellesstarter, der man kan henge og ligge i rygg, blir differansen enda større: Da er Johannes i snitt 45 sekunder raskere i de 11 sprint- og normaldistansene begge gjennomførte.

Når TV 2s skiskytingsekspert Ole Einar Bjørndalen møter Thingnes Bø etter gårsdagens 7. plass, er han nysgjerrig på årsaken.

– Jeg synes hele greia er en gåte. Jeg har kjent deg i mange år. Du og Tarjei er brødre, han er gjerne enda råere enn deg på sommeren, han er sterkere når det kommer til rå styrketrening, og dere har ganske lik kapasitet. Likevel knuser du ham i nesten hvert langrenn. Hva kommer det av? spør tidenes mestvinnende skiskytter.

– Godt poeng, innleder Thingnes Bø, som vant åtte verdenscuprenn og ett OL-gull sist sesong.

Slu taktiker
– I dag er det sånn at når jeg ser en person foran meg i løypa, så skal jeg ta igjen den personen. Det gjør at jeg i deler av løypa går mye fortere, og så taper jeg kanskje litt i neste del ved å ligge i rygg. Men da har jeg spart opp krefter igjen, og kan gå videre til neste person. Jeg tenker 100 meter og 100 meter, i stedet for hele løpet under ett. Hvis jeg går i lag med Tarjei, klarer jeg ikke å gå fra ham. For hans del kunne han nok ønske at han startet et halvt minutt foran meg, sier han.

Bjørndalen er imponert over den offensive holdningen.

– Johannes går jo individuelle renn som andre går en jaktstart og fellesstart. Det er veldig få som tenker på den måten. Han utnytter styrken og svakheten hos konkurrentene, det er genialt. Noe av forklaringen ligger der, men jeg tror også noe ligger i det tekniske. Johannes gjør veldig mye teknisk bra, og har en utrolig skifølelse, sier 44-åringen.

Tarjei Bø - som endte på 35. plass på normalstarten - legger ikke skjul på at han beundrer måten lillebror går ski på.

– Det som er fascinerende med Johannes er at han er svak når han løfter vekter, men med ski og staver har han ekstremt sterke bevegelser. Han står godt på skia og ser ganske majestetisk ut. Teknisk er han et unikum.

– Noen er mer naturlig begavet på ski enn andre. Johannes er en sånn type, og Ole Einar også. Jeg er en som må jobbe litt mer for det. Det ligger ikke like naturlig for meg å «danse» på skiene, jeg må jobbe litt hardere enn Johannes på alt, sier han.

Sterk nok
Etter sesongåpningen på Sjusjøen fikk han en telefon fra nettopp Bjørndalen - som hadde gjort en observasjon ute i løypa.

– Han sa han hadde noe på hjertet som han måtte få sagt. Jeg skjønte det var en detalj der. Ole sa at jeg så mer enn sterk nok ut, men at jeg nå måtte sørge for å klare å danse på skia likevel. Det var egentlig veldig bra feedback, for jeg følte meg litt sånn selv. Spesielt i sesongstarten, når man er litt seig, ser det ekstra ille ut. Jeg skal ha en bra styrke i bunn, og så er jeg helt enig med Ole i at det må komme mer fart på skia og bli en lettere rytme i kroppen framover, sier Tarjei Bø.

Det er ingen hemmelighet at lillebror Johannes trener vesentlig mindre, men øktene gjøres med overskudd og høy kvalitet. Det har vært en suksessfaktor for 25-åringen.

I tillegg har han en mental styrke Bjørndalen knapt har sett maken til.

– Jeg kjenner veldig få som har det Johannes har. Han er et råskinn fysisk og mentalt. I tillegg har han mye overskudd, så han klarer å være kreativ når han jobber med det mentale.

– Det virker som at han ikke har så mange hemninger. Han tenker mye på hvilke situasjoner han kan komme opp i. Johannes har god intuisjon, og gjør det som faller ham inn. Har han hatt en dårlig dag på skytebanen, faller han lett tilbake til de gode seriene sine og glemmer de dårlige opplevelsene, analyserer Bjørndalen.

– Hvis du var Tarjei Bø nå, og var lei av bli knust av lillebror i sporet, hva ville du gjort?

– Jeg ville prøvd å analysere helt i senk, alle mulige ting. Jeg ville funnet ut hvor i terrenget jeg tapte sekundene. Gått til broren min, og snakket om hvordan vi skal gjøre dette. Det er den korteste veien for å finne suksessen

– Johannes har alltid trøkk i muskulaturen når han trener. All trening går inn i kroppen hans. Kanskje det totale antallet treningstimer er i høyeste laget for Tarjei. Jeg vet ikke, jeg skulle gjerne funnet ut av det. Han er veldig sterk, men får kanskje ikke kraften i styrkerommet ut på ski. Kanskje det handler om tekniske ting, sier Bjørndalen.

Fredag får begge Bø-brødrene mulighet til å revansjere seg, i sesongens første sprint.

– Jeg ser på Johannes som favoritt. Selv om Fourcade har den gule trøya, sier Tarjei Bø.