FOR RETTEN IGJEN: I mars blir det rettssak mot mulla Krekar i Italia.
FOR RETTEN IGJEN: I mars blir det rettssak mot mulla Krekar i Italia. Foto: Audun Braastad

Regjeringen vil la Krekar reise til Italia

Justisdepartementet har gitt instruks til UDI om at norske myndigheter ikke skal stå i veien for at mulla Krekar kan reise til Italia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Krekar er tiltalt i en terrorrettssak i Italia og er innkalt til å forklare seg i retten i den nord-italienske byen Bolzano førstkommende mandag.

Kilder bekreftet ovenfor TV 2 torsdag at Justisdepartementet har gitt instruks til UDI om at norske myndigheter ikke skal stå i veien for at mulla Krekar kan reise til Italia. Nå bekrefter departementet instruksen.

– Vi skal ikke stå i veien for at Krekar kan dra til Italia for å være tilstede under rettssaken mot seg, la det være helt klart. Vi vil at han skal svare for det han er beskyldt for der, sier justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (FrP) i en pressemelding.

Norske myndigheter mener det er svært viktig å bidra til at saken mot Krekar i Italia kan prøves, og Justis- og beredskapsdepartementet er innstilt på å legge til rette for at Krekar er til stede under rettssaken. Departementet har derfor sendt instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI) om at reisedokumenter kan utstedes.

Kan bli utsettelse

Ifølge instruksen fra departementet er det imidlertid flere praktiske forhold som må på plass før Krekar kan reise.

Norske myndigheter kan ikke utstede et ordinært reisedokument med fri adgang til inn- og utreiser for en utlending som er utvist på grunn av grunnleggende nasjonale interesser og som er oppført på FNs terrorliste og dermed underlagt reiserestriksjoner, skriver departementet i pressmeldingen.

Dermed vil det rent praktisk være vanskelig for ham å rekke rettssaken på mandag, og det kan ligge an til nok en utsettelse av saken.

Krekars forsvarer har tidligere sagt til TV 2 at det heller ikke er garantert at Krekar vil ønske å reise, selv om han får reisedokumenter fra norske myndigheter.

Forsvarer Brynjar Meling har foreløpig ikke besvart TV 2s henvendelser.

Usikkert om rettssaken blir utsatt

Krekars advokat har fått beskjed om at norske myndigheter er innstilt på å legge til rette for at Krekar kan møte for italiensk domstol.

Tirsdag sa Krekars advokat Brynjar Meling at de allerede i oktober henvendte seg til norske myndigheter slik at nordirakeren kan bli utstyrt med de nødvendige reisedokumentene og møte til rettsforhandlingene.

Det er imidlertid usikkert om rettssaken vil bli utsatt dersom Krekar ikke kan møte.

NTB/TV 2