Det er et strengt sikkerhetsopplegg rundt Makaveli Lindén. Her er han avbildet på vei inn til fengslingsmøte i Dijon i oktober.
Det er et strengt sikkerhetsopplegg rundt Makaveli Lindén. Her er han avbildet på vei inn til fengslingsmøte i Dijon i oktober. Foto: AP Photo

Er «svært voldelig», raserte cellen sin og liker ikke maten – snart kommer han til Norge

Drapssiktede Makaveli Lindén liker ikke tilværelsen i fengselet i Dijon. Nå skal han trolig snart utleveres til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi venter på at dokumenter skal bli oversatt til svensk og at disse blir overlevert til Makaveli Lindén. Han har da 30 dager på seg til å klage på vedtaket om utlevering, sier stedfortredende statsadvokat i Dijon, Pascal Labonne Collin, til TV 2.

Han antyder at første mulighet for utlevering til Norge vil være i midten av januar. Lindéns norske forsvarer, Øystein Storrvik, opplyser til TV 2 at klienten vil samtykke til utlevering.

– Vi hadde forventet at prosessen skulle gå raskere, men det er et annet system i Frankrike enn hva vi er vant til hjemme i Norge, sier Storrvik.

Mistenkt for drap i Belgia

Den svenske 20-åringen har tilstått at han mandag 15. oktober først begikk et ran i Essendrops gate på Majorstua. Deretter tok han seg inn i leiligheten til Heikki Bjørklund Paltto (24) som ble drept med en rekke knivstikk. Han var et helt tilfeldig offer.

Svenske Makaveli Lindén ble etterlyst via Interpol etter drapet på Majorstua.
Svenske Makaveli Lindén ble etterlyst via Interpol etter drapet på Majorstua. Foto: Interpol

Åstedet bar preg av kamp, og politiet mener at foranledningen til drapet var et mislykket ran. Etter ni dager på flukt ble Lindén pågrepet på togstasjonen i Dijon. Underveis på flukten ble det begått et drap i Belgia.

58 år gamle Johanna Jostameling ble funnet drept i sin egen leilighet i sentrum av byen Mechelen den 24. oktober. Politiet mener hun kan ha ligget død i tre dager. Før dette ble en student knivranet i den belgiske byen.​ Lindén er nå mistenkt for både drapet og ranet.

Liker ikke maten

Belgisk politi gjennomførte avhør av Lindén i midten av november. To utsendinger fra det føderale rettspolitiet besøkte svensken i fengselet i Dijon, men de skriver i en e-post til TV 2 at de ikke kom noe nærmere en oppklaring.

DREPT: Johanna Jostameling.
DREPT: Johanna Jostameling.

Lindén verken erkjenner eller benekter å ha drept Johanna Jostameling, opplyser belgisk politi.

Statsadvokat Labonne-Collin i Dijon sier at det er «svært vanskelig» for Lindén i fengselet i Frankrike. Her har han sittet siden 23. oktober.

– Han sliter blant annet med maten. Nå har vi doblet frokosten, slik at kostholdet er mer likt det han er vant til. Han er også svært isolert, og han kan ikke snakke med andre fanger fordi få av dem snakker engelsk.

Knuste cellen sin

20-åringen beskrives som «svært voldelig».

– For rundt fjorten dager siden raserte han hele cellen sin. Han knuste alt, inkludert cellevinduet. Etter dette ble forholdene i fengselet strammet inn for ham, forteller statsadvokaten.

Forsvarer Øystein Storrvik sier at han er kjent med at Lindén mistrives i fengselet.

– Det er en av grunnene til at han ønsker å la seg utlevere til Norge.

– Hva er grunnen til at han mistrives?

– Han sier selv at han opplever forholdene i Frankrike som uvante, og det møter han på sin måte som åpenbart ikke fungerer, sier Storrvik.

Da Lindén sonet en ransdom i Sverige i fjor, ble han også der beskrevet som en krevende fange.

Her blir Makaveli Lindén fraktet fra tingretten til fengselet Dijon etter å ha blitt avhørt av norsk politi. Denne dagen tilsto han drapet på Heikki Bjørklund Paltto.
Her blir Makaveli Lindén fraktet fra tingretten til fengselet Dijon etter å ha blitt avhørt av norsk politi. Denne dagen tilsto han drapet på Heikki Bjørklund Paltto. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Snart ferdig etterforsket

I slutten av oktober var norsk politi i Dijon for å avhøre Makaveli Lindén. I dette avhøret tilsto han både ranet og drapet i Oslo 15. oktober. Da fremsto Lindén som angrende, opplyste hans norske advokat Øystein Storrvik.

Norsk politi sier at det ikke blir aktuelt å dra til Dijon for å gjennomføre nye avhør før jul, men at det kan bli aktuelt hvis utleveringen drar ut i tid.

– Vi har kommet veldig langt i etterforskningen. Det gjenstår noen avhør med han og å få avklart spørsmålet om tilregnelighet, sier politiadvokat Christian Hatlo.

Politiadvokat Christian Hatlo er påtaleansvarlig i drapssaken mot Makaveli Lindén. Her er han avbildet i tinghuset i Dijon.
Politiadvokat Christian Hatlo er påtaleansvarlig i drapssaken mot Makaveli Lindén. Her er han avbildet i tinghuset i Dijon. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Det blir imidlertid ikke aktuelt å ta ut en tiltale før politiet har fått Lindén utlevert til Norge. De avventer også rapporten fra de rettsoppnevnte sakkyndige og den endelige obduksjonsrapporten.

Belgisk politi til Norge

Forsvarer Øystein Storrvik sier at Lindén så langt har stilt seg positiv til å delta i samtaler med rettsoppnevnte sakkyndige som vurderer tilregneligheten hans.

Norsk politi er i tett kontakt med belgiske myndigheter i forbindelse med den pågående drapsetterforskningen i byen Mechelen.

I uke 51 kommer to etterforskere fra Belgia til Oslo. Planen er å utveksle informasjon om de to sakene.

Det er foreløpig ikke tatt stilling til hva som skjer hvis det ender med at Makaveli Lindén stilles for retten i både Norge og Belgia, men spørsmålet er drøftet med både statsadvokatembetet og Riksadvokaten, opplyser Christian Hatlo.