STJERNER: Johannes Høsflot Klæbo har vært den suverene eneren på sprint. Men i verdenscupåpningen i Finland mistet han seieren til rival Aleksandr Bolsjunov etter en kjempetabbe ti meter før målstreken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STJERNER: Johannes Høsflot Klæbo har vært den suverene eneren på sprint. Men i verdenscupåpningen i Finland mistet han seieren til rival Aleksandr Bolsjunov etter en kjempetabbe ti meter før målstreken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Rart at Klæbo får fri

Johannes Høsflot Klæbo går ikke verdenscupen på hjemmebane i helgen. Det ville aldri skjedd med Aleksandr Bolsjunov, hevder russernes landslagstrener.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Markus Kramer, tyskeren som er trener for Russland, rister på hodet over at Johannes Høsflot Klæbo ikke deltar under verdenscuprennene på Beitostølen i helgen.

– Han er så vidt jeg vet ikke syk eller skadet, og er i god form. Da skjønner jeg ikke at han ikke er her. Han er langrennssirkusets største stjerne, og det er verdenscuprenn i hans hjemland, sier Kramer til TV 2.

Og følger opp:

– Jeg er overrasket!

At Klæbo ikke går har sammenheng med at han og trenerne mener at det er viktigere for Klæbo å prioritere trening – uten at russernes trener helt kjøper forklaringen.

– Jeg mener at det er god tid for trening etter neste helgs renn i Davos og fram til starten på Tour de Ski. Jeg mener at det er svært viktig overfor publikum, tv-seere, media og sponsorer at de beste stiller til start, argumenterer Kramer.

– Kunne dette skjedd i Russland?

– Nei, nei, med verdenscuprenn i hjemlandet, så stiller alle de beste!

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum stiller seg uforstående til kritikken fra den russiske leiren.

– For oss er det viktigste å være best mulig forberedt til det som er viktigst i vinter – og det er VM i Seefeld, kontrer Myhr Nossum.

– Jeg tror ikke det mangler på lyst hos Johannes til å gå her, men vi må ta hensyn til kroppslige signaler. For å holde oss til sjakkspråket: «Går vi på noen bukker» her, så kan det få konsekvenser senere i vinter. Johannes, morfar og trener Arild Monsen mener det beste for Johannes nå er trening. Mer komplisert er det ikke, understreker landslagstreneren.

TV 2-ekspert Petter Skinstad mener Klæbo burde gått søndagens stafett.

– Jeg har full forståelse for at Johannes ønsker å prioritere trening etter en sesongåpning litt under pari, og med tanke på VM er det betryggende at det gjøres grep allerede nå, sier Skinstad.

– Men, og det er et men, mener Skinstad.

– Det fremstår det litt merkelig at ikke fjorårets ankermann i OL-stafetten ønsker å gå én av i alt to verdenscupstafetter før VM i Seefeld. Én ting er ei tøff individuell tremil, men en kort stafettetappe er det plass til i enhver treningsplan, slår TV 2s langrennsekspert fast.

– Ser man på hvor det er skiføre, er de beste treningsforholdene akkurat nå på Østlandet. Slikt sett kunne Klæbo enten ligget på Beitostølen eller blitt igjen på Lillehammer og prioritert trening, for så å reise opp og gå ankeretappen på et av Norges to stafettlag søndag. Det tror jeg både publikum, TV-seere og sponsorer ville satt stor pris på, mener Skinstad