I EM-TRØBBEL: Thorir Hergeirsson og Norge maktet ikke å stoppe storskytter Cristina Negau.
I EM-TRØBBEL: Thorir Hergeirsson og Norge maktet ikke å stoppe storskytter Cristina Negau. Foto: Fredrik Varfjell/Bildbyrån

– Det var fantasiløst

TV 2s håndballekspert, Bent Svele, er kritisk til Thorir Hergeirsson og mener Norge har et stort forsvarsproblem etter å ha sett håndballjentene bli utklasset av Romania.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge maktet ikke å stoppe storskytter og tidenes EM-målscorer Cristina Neagu (30) onsdag kveld og trenger nå hjelp og en god mengde flyt for å nå semifinale.

Uenig i Thorirs vurdering

Hele elleve ganger hamret Neagu ballen i mål forbi et norsk forsvar som vakler. Det som en gang var en av Norges største styrker, er nå blitt en svakhet.

– Det er først og fremst samhandlingen defensivt som ikke er god nok. Når kampen ender som den gjør, er jeg uenig med Thorir Hergeirsson om at han ikke kunne prøvd å ta bort Neagu, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele.

Han etterlyser et frimerke, altså direkte markering av Neagu, for å ta henne ut av kampen og hindre henne i aktivt å ta del i angrepsspillet. Det ble ikke gjort av en grunn, forklarer landslagssjef Thorir Hergeirsson.

– Nei, bestemte vi. Fordi hver gang Romania møter frimerke, så er de så drillet på det spillet at de andre bakspillerne blir dobbelt så gode sammen med linjen, sier Hergeirsson til TV 2.

Den forklaringen kjøper ikke Svele.

– Ja, historisk sett er de blitt bedre av det, men det er ikke gitt at de hadde blitt det denne kvelden. Jeg synes ikke han spilte ut alle kortene sine defensivt for å prøve når det var så gærent som det var, sier Svele.

ELLEVE SCORINGER: Cristina Negau scoret elleve ganger mot Norge og er blant de mestscorende så langt i EM.
ELLEVE SCORINGER: Cristina Negau scoret elleve ganger mot Norge og er blant de mestscorende så langt i EM. Foto: Fred Tanneau

– Jeg synes det var fantasiløst. De må prøve å gjøre noe annet. Vi henger med i starten fordi vi scorer i hvert eneste angrep. Vi får også en fin start på andreomgangen og har muligheten til å være tre bak når Brattset setter ballen i tverrliggeren. Men når Romania siger fra, da burde vi prøvd noe annet defensivt. Det må være et scenario når man møter sånne lag. I den situasjonen Norge var i mot Romania, så burde man gjort en revurdering.

Mislykket Neagu-plan

Neagu, som har ledet Romania ubeseiret gjennom gruppespillet og scoret 24 mål, var som alltid en spillet Norge hadde ekstra fokus på før kampen. Til tross for det maktet ikke Camilla Herrem og Co. å utføre planen som var lagt for den 30-årige storscoreren.

– Forsvaret henger ikke sammen. Vi sa at hver gang Neagu får ballen, så skal hun ha én på seg hele tiden. Hun har skutt fra åtte meter i alle andre kampene. Men så gjør vi ikke det vi sier, sier Herrem.

– Det er kjipt at vi ikke får det til å flyte fremover, men det sprer seg en usikkerhet når vi slipper inn mål hele tiden. Det er en stor jobb som må gjøres inn mot de neste kampen, sier Norge-kaptein Stine Bredal Oftedal.

Og jobben blir på ingen måte enkel.

Forsvars- og angrepsproblemer

For det første: Onsdagens 23-31-tap gjør at Norge går inn i mellomspillet med null poeng. Det gjør at veien til en semifinale blir lang og tøff.

For det andre: Uten profiler som Nora Mørk og Amanda Kurtovic, samt savnet av et solid forsvar, er det mye i det norske spillet som tyder på at det skal bli vanskelig å forsvare EM-tittelen fra 2016.

– Norge mangler taklingsevne og -vilje. Vi står med for stor avstand, blir spilt for lett ut og vi slipper til for mange avslutninger fra seks meter. Jeg synes dynamikken i forsvarsspillet var helt borte mot Romania. De må få samlet forsvaret og velge noen som skal stå der. Det er litt for mange som løper inn og ut. Vi må finne en rekke vi kan stole på og som kan gjør at Norge ser ut som Norge skal gjøre, sier Svele, som også peker på offensive utfordringer.

– I utgangspunktet er forsvarsspillet den store akilleshælen. Det gjør at man ikke får i gang målvaktsspillet man ønsker å ha. Man må begynne på midtbanen hele tiden og Norge får ikke brukt det man er gode på: sette fart og kontre. Så må vi se hvor mye dette svir. Oftedal har ikke vært den lederen vi ønsket. Hun hadde en svak kamp mot Romania. Veronica Kristiansen fungerer kanskje bedre på høyre enn venstreback. Det er gode spillere som er borte i Mørk og Kurtovic også, så dynamikken i angrepsspillet er ikke på topp.

– Leter ikke etter feil

Flesteparten av spillerne TV 2 snakket med etter Romania-kampen var lettere sjokkerte over hvor utspilt de ble. Man klamrer seg likevel til håpet om at en semifinaleplass teoretisk sett er innenfor rekkevidde, men Hergeirsson innrømmet at muligheten er svært liten.

Islendingen var også litt paff etter nederlaget for Romania.

– Står du her og gransker deg selv. Ting du kunne gjort annerledes?

– Kjære venn. Det har vi ikke begynt med enda. Det er lenge igjen av mesterskapet. Tre kamper, minst. Så vi har en selvransakelse hver gang vi taper en kamp – god hjulpet av deg og dine kompiser. Det lever jeg greit med. Det gjør vi hele tiden. Men jeg går ikke rundt og leter etter alle mulige feil. Jeg prøver å se hva som holder. Så får vi prøve å forbedre litt her og der. Jeg er langt fra feilfri, sier Hergeirsson.

Den første av tre skjebnekamper for Norge spilles fredag kveld. Da står Ungarn på motsatt banehalvdel i Nancy.