Ovnsstekt lammelår, lettsaltet og røkt

... med stuede rotgrønnsaker eller valenciasalat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lettsaltet røkt lammelår

6-8 personer

  • 1 lettsaltet røkt lammelår, 2½-3 kg

Beregne 250-300 g lammelår med ben pr person.

Velg å servere lammelåret med stuede grønnsaker eller valenciasalat.

Stuede grønnsaker

  • 4 gulrøtter
  • 2 persillerøtter
  • 3 skiver sellerirot
  • 4 skiver kålrot
  • 1/2 purre
  • 3 dl vann
  • 1 ts salt
  • 1-2 ss smør

Saus:

  • 4 ss smør
  • 1 finhakket sjalottløk
  • 4 ss hvetemel
  • ca 6 dl melk gjerne blandet med litt av kokevannet fra grønnsakene
  • 2 1/2 dl fløte
  • salt, pepper
  • finhakket persille eventuelt gressløk eller dill
  • 1-2 ss sennep (kan sløyfes)

Lam: Legg lammelåret i en form, stikk inn et steketermometer i den kjøttfulle delen. Pakk folien rundt lammelåret. Sett formen i varm stekeovn ved 125 grader og stek i 3-4 timer, til steketermometeret viser 72 grader. La lammelåret hvile i 20-30 min før oppskjæring.

Grønnsaker: Rens og del rotgrønnsakene i biter og kok møre i lettsaltet vann tilsatt smør.

Saus: ​Surr finhakket sjalottløk i smør til løken er blank. Rør inn hvetemel og spe med grønnsakkraft, ev kraft fra lammelåret og matfløte og kok i 10-15 min uten lokk. Rør om en gang i mellom. Tilsett finhakket persille og smak til med salt og pepper og ev litt sennep.

Valenciasalat

  • 2-3 epler
  • 1 stor appelsin
  • 2-3 pærer
  • 2-3 ringer ananas (hermetisk uten sukker)
  • ca 100 g blå druer
  • 100 g hasselnøtter eller valnøtter, stek lett i panne uten at de blir brune
  • ca 1 ½ dl majones
  • ca 1 ½ dl crème fraiche eller pisket krem
  • saften av 1 appelsin
  • litt sukker
  • kryddergrønt eventuelt granateplekjerner

Skjær alt i terninger. Hakk nøttene. Rør sammen majones og créme fraîche og smak til med saft av appelsin og eventuelt litt sukker eller litt av laken fra hermetisk ananas. Bland sammen frukt og dressing.

Dryss litt nøtter over ved servering.

Denne salaten kan serveres både til kjøtt og fisk.

Server eventuelt med kokte eller ovnsbakte poteter.

LAM TIL JUL: Lammelår passer like godt i desember som resten av året. Foto: TV 2
LAM TIL JUL: Lammelår passer like godt i desember som resten av året. Foto: TV 2