TOK EM-GULL MOT ALLE ODDS: Ulrik Wilbek og Danmark var på vei ut av EM, men en utrolig snuoperasjon endte med gull.
TOK EM-GULL MOT ALLE ODDS: Ulrik Wilbek og Danmark var på vei ut av EM, men en utrolig snuoperasjon endte med gull. Foto: Emilio Morenatti

Var i samme situasjon som Norge:

Slik snudde danskene motgang til EM-gull

Ulrik Wilbek og Danmark kom inn i mellomspillet med 0 poeng. Det endte med EM-gull.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge tapte 23-31 mot Romania i den siste gruppespillkampen onsdag. Tapet gjør at Norge går inn i mellomspillet med 0 poeng. Norge er nå helt avhengig av hjelp fra andre lag for å avansere til semifinale.

Selv om situasjonen ser vanskelig ut, er det flere eksempler på at det fortsatt er mulig å avansere til semifinale.

De danske håndballherrene, ledet av Ulrik Wilbek, gikk inn i mellomspillet med 0 poeng i EM 2012. Tre strake triumfer i mellomspillet var nok til å avansere til semifinale. Mikkel Hansen & co. endte opp med EM-gull etter 21-19 mot vertsnasjonen Serbia i finalen.

– Hadde vunnet i lotto alle mann
​Det var mye som gikk danskenes vei i det aktuelle mesterskapet. Tyskland gikk inn i mellomspillet med fire poeng, men stoppet på fem. Tyskerne tapte sine to siste kamper. Også Polen, som var foran Danmark på innbyrdes oppgjør, tapte poeng i mellomspillet. Danmark holdt faktisk på å ryke ut i første mellomspillkamp mot Makedonia. Makedonerne hadde ballen på stillingen 32-32 med et halvt minutt igjen. Sju sekunder før slutt reddet Niklas Landin et skudd fra den makedonske stjernespilleren Kiril Lazarov. I den påfølgende kontringen fant Mikkel Hansen Hans Lindberg, som satte ballen i mål ett sekund før slutt. Danskene feiret som om de nettopp hadde vunnet gull.

– Hadde danskene spilt lotto den uken, hadde de vunnet alle sammen. De hadde tur, sier TV 2-ekspert Bent Svele, før han legger til:

– Danmark var også et veldig godt håndball-lag. Ting kan ofte være forløsende. Du kan komme inn i et mellomspill og få en god opplevelse. Får Norge det mot Ungarn og Nederland, så kan det være mulig. Vi har bedre målvakter enn vi har fått vist, og vi er bedre defensivt enn vi har fått vist frem, sier Svele.

Inngikk pakt med spillerne
​TV 2 tok kontakt med den danske trenerlegenden Ulrik Wilbek. Slik forklarer han den utrolige bragden:

– Jeg hadde samme inngang som det norske laget sikkert har. Man skal tro på at det lar seg gjøre. Naturligvis er det utfordringer, men det er på ingen måte umulig. Det vi gjorde var å ta en kamp av gangen. Jeg gikk rundt til hver enkelt spiller og spurte om det er noe vi kunne gjøre bedre enn vi hadde gjort. Kan vi legge 5-10 prosent på? Spillerne kom med noen gode eksempler. Noen spillere mente vi bare hadde vært uheldige. Det skal sies at vi ikke tapte stort i noen av gruppespillkampene. Vi tapte to kamper med ett mål, så vi hadde litt mer tro på at vi hadde vært uheldige, sier Wilbek til TV 2.

Han og spillerne inngikk en pakt før mellomspillet.

– Vi ble enige om at vi ikke skulle stå etter tre kamper i mellomrunden og se at vi hadde gått videre med seks poeng. Derfor avtalte vi at vi måtte se hvor langt vi kunne komme med seks poeng i mellomrunden. Når jeg ser på de lagene Norge skal møte i mellomrunden, er det faktisk ganske sannsynlig at Norge kan ta seks poeng. Selvfølgelig skal de spille bedre, og Norge har en utfordring på høyrebacken som har gjort det vanskelig. Kryss-spillet Norge har kjørt, kan de ikke kjøre nå. Men de har alle forutsetninger for å vinne mot Nederland, Ungarn og Spania. Det tror jeg vil være nok. Heldigvis er det Tyskland Norge har tapt mot. Tyskland spilte over evne i den kampen. Sjansen er fullt ut tilstede, sier Wilbek.

Han er dog ikke like optimistisk med tanke på norsk EM-gull.

– Jeg tror til gjengjeld ikke, når man ser håndballmessig på det, at Norge blir europamestre. Norge kan godt komme til semifinale, men jeg tror ikke de blir europamestre. Til det mangler de simpelthen noe på høyreback, sier han.

– Vi så oss aldri tilbake
​En rekke eventualiteter skal falle på plass for at Norge skal gå til semifinale. Norge og Romania bør helst vinne sine tre kamper samtidig som Nederland slår Tyskland. Wilbek brukte ikke mye energi på å tenke på de andre lagene.

– Det blir man nødt til å se bort fra. Man må ta utgangspunkt i at vi skal ta seks poeng. Selvfølgelig kan man ikke late som man ikke ser de andre resultatene. Man må se bort fra det, og så lenge det er mulig går man for det. Det var sånn vi tenkte. Allerede etter to kamper i mellomrunden begynte det faktisk å bli sannsynlig at vi skulle klare det. Da var det kun én kamp der et lag skulle slå et annet lag. Det gjorde de like før vi skulle spille den siste kampen. Det ga oss så stor gnist at vi vant stort den siste kampen. Den eneste forskjellen fra den gangen til i dag er at Norge tapte stort mot Romania, mens vi tapte to kamper med ett mål, sier Wilbek.

Den utrolige snuoperasjonen ga Danmark et voldsomt løft inn før semifinalen.

– Vi kikket på hverandre og sa: Når dette kan la seg gjøre, så kan vi like godt vinne. På en eller annen måte synes man jo at man har fått det forært når man starter sånn som vi gjorde, men vi så oss aldri tilbake, sier han.

På spørsmål om Wilbek har et råd til Hergeirsson, er dansken klar:

– Jeg har så stor respekt for Thorir for den jobben han gjør og har gjort at jeg ikke skal gi noen råd. Han vet akkurat hva han skal gjøre, avslutter trenerlegenden.