BLANT VERDENS BESTE: Stine Bredal Oftedal, Nora Mørk og Heidi Løke er alle blant verdens beste. håndballspillere, men det er i angrep.
BLANT VERDENS BESTE: Stine Bredal Oftedal, Nora Mørk og Heidi Løke er alle blant verdens beste. håndballspillere, men det er i angrep. Foto: Ruud, Vidar

Da dukket «Generasjon Angrep» opp

Det er mer komplisert å være Thorir Hergeirsson enn mange vet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er lett å være kritisk mot Thorir Hergeirsson etter at Norge ble ydmyket av Romania. For i den kampen ble han fullstendig utklasset på benken av Ambros Martin.

Der Martin hadde en klar plan både i forsvar og angrep, så famlet Hergeirsson i blinde etter løsningen som skulle få seierstoget hans tilbake på sporet.

Den løsningen fant han aldri.

Men alle har lov til å ha en dårlig dag. Også Thorir. Men det er ikke lov til å korsfeste en trener som har hentet ni mesterskapsgull hjem til Norge.

Den norske suksessmodellen er tuftet på godt forsvar- og målvaktsspill, etterfulgt av lynhurtige kontringer. Men selve grunnsteinen i denne modellen er gode forsvarsspillere. Dem er det ikke mange av i årets EM-tropp.

Da Hergeirsson overtok som landslagssjef så hadde han nesten et lag med forsvarssjefer. Tonje Larsen, Gro Hammerseng-Edin, Kristine Lunde-Borgersen, Marit Malm Frafjord, Karoline Dyhre Breivang og Ida Alstad hadde alle lært sin forsvars-ABC. Faktisk har ikke Norge vunnet noe mesterskap uten minst en av disse i troppen.

For fem-seks år siden startet et offensivt skifte i norsk kvinnehåndball. Da dukket plutselig «Generasjon Angrep» opp.

En generasjon med spillere med offensive kvaliteter en ikke har sett maken til tidligere.

MEN!

Det var ikke mange av dem som kunne spille forsvar. Og det er ikke blitt bedre i årenes løp. Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal, Amanda Kurtovic, Linn Jørum Sulland og Heidi Løke (Ja, jeg vet at de to siste er noen år eldre enn de andre) er noe av det ypperste håndballverden har å by på i angrep. Men der de tar i mot juling i satsing etter satsing med ballen i hendene, så kvier de seg til å dele ut bank i andre enden av banen.

Det hadde vært interessant å vite hva som egentlig gjør det. Har denne gjengen vært så gode i oppveksten at de aldri har behøvd å spille skikkelig forsvar? Det er nok av dem som i barnehåndballen stort sett bruker forsvar til å snappe baller og løpe over banen for å score. Eller er bare fokuset deres så utelukkende på hva de skal gjøre i angrep når de kommer frem der at de glemmer oppgavene sine i forsvar?

Det er greit ingen av dem er fyrtårn, men det du mangler i høyde kan du ofte ta igjen i innsats og tøffhet.

Hergeirsson har lett med lykt og lupe etter nye forsvarssjefer ettersom de gamle har forsvunnet ut en etter en. Men helt uten hell. Den eneste som har vist tegn på å kunne bli sjefen bak er Mari Molid. Hun sitter hjemme under EM.

Emilie Hegh Arntzen, Vilde Mortensen Ingstad og Kari Brattset har alle fått sjanser til å bli Norges nye forsvarssjef, men foreløpig har ingen av dem innfridd forventningene.

Norge er ikke helt blottet for defensive fibre. De tre tidligere nevnte er alle habile forsvarsspillere. Det samme er Veronica Kristiansen. Men problemet er at Hergeirsson ikke kan bruke de samme spillerne i forsvar og angrep.

Skal vi sette opp Norges beste angrepsformasjon, så ser den slik ut:

Camilla Herrem
Veronica Kristiansen
Stine Bredal Oftedal
Linn Jørum Sulland
Malin Aune
Heidi Løke

Skal en samtidig sette opp Norges antatt beste forsvarsoppstilling, så blir den slik:

Sanna Solberg
Veronica Kristiansen
Kari Brattset
Vilde Ingstad
Silje Waade
Malin Aune

Da ser en den virkelige utfordringen Hergeirsson har. Fire av seks spillere må ut. Det går selvsagt ikke. Du bytter aldri mer enn to spillere forsvar/angrep.

Det betyr at landslagssjefen må tenke så det knaker hver gang han skal gjøre et bytte. For et bytte er ikke nødvendigvis en ut og en inn. Det er mulig at han må bytte en annen spiller for å få kabalen til å gå opp i begge ender.

Et tenkt eksempel er at Hergeirsson vil ha Bredal Oftedal på banen for Emilie Hegh Arntzen. Samtidig har han Heidi Løke og Camilla Herrem på banen. Og han vil ikke bytte ut Bredal Oftedal i forsvar.

Da kan løsningen fort bli at han sender Brattset på banen for Løke og Solberg (kan også stå toer i forsvar) inn for Herrem for å få Bredal Oftedal ytterst i forsvar. Altså tre bytter fordi han ville ha en spiller på banen.

Det er altså ikke bare enkelt å være lagleder heller.

Heldigvis har få andre nasjoner brukt tid og krefter på å analysere seg frem til hvor Norges svakheter ligger.

Det hadde Martin gjort. Ved å utfordre Norges nest ytterste forsvarere (toerne), fikk han dratt det norske forsvaret fra hverandre. Det utnyttet rumenerne nådeløst.

Tyskerne visste også hvor skoen trykket i det norske forsvaret. Når da Norges plan B og C er å bytte spillere i det samme systemet, og nødløsningen er et frimerke, da blir jeg litt skremt.

For mange har ønsket å se de norske jentene i noe annet enn det erkenorske 6:0-forsvaret man alltid har spilt. Og med det spillermateriellet han nå har, så burde Hergeirsson vurdere en mer offensiv forsvarsformasjon. Den har de ikke i kjøreboken. Romania-kampen skrek etter en alternativ forsvarsstrategi. Noe som kunne skapt et brudd i rytmen for Cristina Neagu & co.

Heldigvis er det lys i enden av tunnelen. For det kommer nå opp en ny generasjon spillere. Som fra de var små har fått prentet inn at håndball spilles i begge ender av banen.

Kjerstin Boge Solås var innom landslaget i EM for to år siden. En korsbåndskade har satt henne på vent. Henny Reistad har fått vist seg litt frem i årets mesterskap. Og hjemme i Norge sitter en Ragnhild Valle Dahl, som jeg blir veldig overrasket om ikke snart får en sjanse av Hergeirsson. Det er tre «toveisspillere», som det så pent heter på «håndballsk».

Jeg trener selv et jentelag født i 2004. Der skal det over nyttår etableres et nytt landslag. Og mandatet til dem som kartlegger spillere rundt om i landet virker å være klart. Høyde, forsvarskvaliteter og spisskompetanse er det de skal se etter.

Tapet for Romania bør være et varsku til alle oss som trener barn og unge. Det er vel så viktig å lære spillerne å takle som å finte.

Det er tross alt i forsvar en vinner titler. Vakkert angrepsspill selger bare noen ekstra billetter.