IKT-EKSPERT OM HACKERANGREPET:

– Det er en ny type krigføring

I januar ble Helse Sør-Øst utsatt for et alvorlig datainnbrudd. Dataekspert Torgeir Waterhouse hevder at slike angrep kommer til å gjenta seg, uansett hvem som står bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I januar 2018 ble det avdekket alvorlige innbrudd i datasystemene til Helse Sør-Øst.

Etter en omfattende etterforskning utført av PST, ble det onsdag kjent at saken er henlagt på grunn av manglende opplysninger om gjerningspersonen.

Onsdag ettermiddag opplyste PST-sjef Benedicte Bjørnland til TV 2 at deres etterforskning ikke har kunnet avdekke om det er tappet ut informasjon.

Dermed er det usikkert om pasientopplysninger til 2,9 millioner nordmenn er lekket eller ikke.

Flere motiver

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge, tror at det kan være flere motiver bak datainnbruddet i Helse Sør-Øst.

– I noen sånne saker er man ute etter å teste reaksjonsmønsteret: «Hva skjer og hva skjer ikke». I andre sammenhenger er det konkrete data de er ute etter. Da går man etter et stort datasystem med mange mennesker for å skjule at man ser etter noen bestemte, sier han.

Waterhouse forteller at disse hackerne av og til tar seg inn i systemene, bare for å se om de kan finne noe spennende.

– Mest sannsynlig var de ute etter informasjon om noen, som de kan bruke for å presse vedkommende, fortsetter han.

– Vil skje igjen

Ifølge eksperten er datasikkerhet noe som må jobbes med hver eneste dag. For dette kommer til å gjenta seg, uansett hvem som står bak.

– Dette kan opplagt skje igjen, og det kommer garantert til å skje igjen, sier han og legger til:

– Det er en ny type krigføring som vi opplever kontinuerlig, som vi må være rusta for og forberede oss på, avslutter Waterhouse.