TIL STORTINGET: Ine Marie Eriksen Søreide skal redegjøre for FNs migrasjonsplattform.
TIL STORTINGET: Ine Marie Eriksen Søreide skal redegjøre for FNs migrasjonsplattform. Foto: Ruud, Vidar

INNVANDRINGSSTRID I REGJERINGEN:

Frp presser Søreide til Stortinget

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide har bedt om å få gi Stortinget en redegjørelse om FNs omstridte migrasjonsplattform. Frp klamrer seg til håpet om å stanse avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har onsdag kveld fått se et brev fra utenriksministeren hvor hun ber Stortingets presidentskap om å få komme i Stortinget for å gi en redegjørelse om FNs migrasjonsplattform.

Etter det TV 2 erfarer er det etter sterkt press fra Fremskrittspartiet, og imot Høyre og Venstres ønske.

– Dette er viktig for Frp, men det er først og fremst viktig for innbyggerne at Stortinget engasjerer seg i så viktige saker. Da tar man folks bekymring på alvor og saken blir bedre belyst, sier Jon Helgheim, Frps innvandringspolitiske talsperson.

– Det blir opp til Stortinget om man etter redegjørelsen vil vedta en konsekvensutredning eller stemme over avtalen, sier han.

Søreide møter i Stortinget 13. desember.

FRP-JUBEL: Jon Helgheim mener Stortinget må være med å avgjøre om Norge skal signere FN-avtalen.
FRP-JUBEL: Jon Helgheim mener Stortinget må være med å avgjøre om Norge skal signere FN-avtalen.

Forhandlingene om plattformen har pågått i snart to år, og avsluttes på en FN-konferanse i Marokko 10. desember.

Den globale migrasjonsplattformen skal etter planen vedtas på et møte i FNs generalforsamling i New York 19. desember.

– Dersom Stortinget velger å stemme ned avtalen så rekker vi det. Frp vil ta stilling til hva vi vil gjøre etter redegjørelsen, sier Helgheim.

– Men dere sitter jo i regjering. Dere vet vel hva avtalen innebærer?

– Vi må få regjeringens syn. Det viktigste er at hele Stortinget er informert om hva regjeringen gjør. Stortinget må være med på denne beslutningen, sier Helgheim.

– Så dere kan snu i synet om avtalen?

– Nei. Det er ingenting utenriksministeren kan si for at Frp synes innholdet i avtalen er bra, men utfra redegjørelsen vil vi beslutte hvordan vi behandler saken videre. Det kan være en konsekvensutredning.

– Er målet å stanse avtalen?

– Ja, Frp er imot avtalen, da ville det vært rart å ha et annet mål, men i denne sammenheng mener vi først og fremst det er viktig at Stortinget blir formelt orientert i en så viktig sak, svarer Frp-politikeren.

Utenriksministeren har ikke ønsket å kommentere saken.

Omstridt avtale

Den kontroversielle migrasjonsavtalen Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration (GCM), som i Norge er bedre kjent som FNs migrasjonspakt, splitter land etter land.

USA, Australia, Tsjekkia, Israel, Ungarn, Estland, Makedonia, Bulgaria, Italia, Østerrike og Polen har varslet at de ikke vil underskrive avtalen. Her hjemme er det også full strid i regjeringen.

Fremskrittspartiet har erklært seg uenig i regjeringens tilslutning til FNs migrasjonsplattform. Partiet mener avtalen lar FNs ønsker om en mer liberal innvandringspolitikk vinner frem.

De siste ukene har Høyre og Fremskrittspartiet vært i åpen konflikt om avtalen.

Mens Frp mener avtalen har bindende formuleringer og at det vil «plusse på allerede generøse ordninger for innvandrere», hevder Høyre og Venstre at Norge ikke påtår seg nye forpliktelser.

«FNs migrasjonsplattform overstyrer ikke norsk lovgivning. (...) Innvandring (...) forblir et nasjonalt ansvar. Norges nåværende regelverk åpner for arbeidsinnvandring med kvalifikasjoner som vi har behov for, men ikke noe mer», står det på Høyres hjemmesider.

– I avtalen står det at partene skal samarbeide for flere og bedre veier til lovlig migrasjon, samt at det ligger sterke føringer på at det skal bli enklere å både få opphold og tilgang til rettigheter for migranter. Dette går helt på tvers av Frps innvandringspolitikk, sier Helgheim.

Avtalen skal ifølge FN lage «et rammeverk for håndtering av migrasjon» ved å samle «prinsipper, rettigheter og forpliktelser som følger av eksisterende folkerett, blant annet menneskerettighetene.», som Faktisk.no har oppsummert.

– Regjeringen har skapt usikkerhet

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharakhani, er glad for at Søreide kommer til Stortinget.

KAOS: Masud Gharahkhani mener regjeringen har skapt usikkerhet.
KAOS: Masud Gharahkhani mener regjeringen har skapt usikkerhet. Foto: Berg-rusten, Ole

– Nå har regjeringens interne virrvarr skapt en unødvendig usikkerhet hos flere på om det er Norge som skal bestemme over egen innvandringspolitikk, sier han.

– Det store problemet nå er at partiet som har ansvaret for innvandringspolitikken i regjering mener avtalen betyr at man  mister kontrollen på norsk innvandringspolitikk, mens partiet som har statsministeren er uenige. Det er en uenighet Erna Solberg ikke kan skyve under teppet, hun må ta ledelse og rydde opp. Regjeringen må minimum bli enige om hva avtalen faktisk innebærer. Vi kan ikke ha en regjering som krangler med hverandre og skaper kaos, legger han til.