BLIR TRUET: Sebastian Samuelsson må leve med trusler.
BLIR TRUET: Sebastian Samuelsson må leve med trusler. Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

– Har fått beskjed om at det er russiske fans som venter på meg der

Sebastian Samuelsson (21) forteller igjen om hetsen og truslene han opplever for sitt standpunkt mot doping.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson fikk sitt gjennombrudd med ett gull og én sølvmedalje under OL i Sør-Korea i februar, og 21-åringen har fått enda mer oppmerksomhet for sitt standpunkt mot doping.

Har mottatt dødstrusler igjen

Han har vært tydelig i sitt standpunkt mot doping og valgte å droppe verdenscuprennene i russiske Tjumen. For litt over én måned siden var han i Det hvite hus for å snakke om ren idrett.

TV 2 har tidligere skrevet om Samulesson, som er blitt truet med med russisk dødsskvadron for sin klare tale mot doping. I et intervju med Expressen før sesongstarten i Pokljuka onsdag forteller Samuelsson igjen at han har mottatt trusler for sine meninger om den russiske dopingskandalen som kom i kjølvannet av OL i Sotsji i 2014.

– Før EM i skiskyting i vinter (i Hviterussland) har jeg allerede fått beskjed om at det er russiske fans som venter på meg der. Mennesker som prøver å komme etter meg. Det handler om direkte trusler mot meg som person, sier Samuelsson.

– Truslene handler om alt fra at det finnes dem som ønsker at jeg og hele familien min skal få kreft, til at jeg bør drepes av IS-terrorister.

Bjørndalen: – Synd om det oppleves sånn

Samuelsson fikk også beskjed før verdenscupavslutningen i russiske Tjumen, som han endte opp med å boikotte, at han kom til å bli skutt og drept om han møtte opp. Truslene kom etter at han kritiserte Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) for å legge sesongavslutningen til Russland med den store dopingskandalen som bakteppe.

Samuelsson har også stilt spørsmål ved om Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) bør godkjennes igjen.

– Det er ikke hyggelig at han får trusler. Det er ikke sånne tilbakemeldinger man forventer å få om man står opp og kjemper for en ren idrett, sier TV 2s skiskytterekspert Ole Einar Bjørndalen.

Svenske Helena Ekholm har tidligere fortalt til Expressen at hun ikke ønsker å ytre seg om doping grunnet frykt for trusler. Synd, mener Bjørndalen.

– Det skal jo være mulighet for å uttale seg om man har en mening. Men samtidig må man også ha grunnlag for det man sier. Det er mange mistanker før en a- og b-prøve er positiv, så da kan det ofte være vanskelig å uttale seg, sier Bjørndalen.

– Jeg synes det er mange som står oppreist og snakker åpent utad om doping. Det er også en veldig klar formening blant utøvere og folk i IBU om antidopingarbeidet. Det er veldig tydelig hva man vil. Så er det noen som gjør det offentlig, mens noen velger å jobbe internt.

Selv sier Samuelsson at han aldri har uttalt seg konkret om enkeltutøvere, men oppmerksomheten har ligget på det store bildet.

– Jeg har aldri pekt på en enkelt løper som doper, men for dem (som kommer med trusler journ.anm) holder det tydeligvis at jeg snakker generelt om doping. Det er mange som oppfatter at jeg har en politisk agenda med uttalelsene mine, men sånn er det ikke, sier Samuelsson.

– Alle ønsker en ren idrett

Skiskyttermiljøet ble truffet av en ny dopingsak for kort tid siden da det ble kjent at ni skiskyttere fra Kasakhstan er utestengt etter mistanke om doping. Forrige uke kom også nyheten om at IBU har iverksatt dopingsaker mot fire russere - blant dem OL-vinnerne Jevgenij Ustjugov og Svetlana Sleptsova.

– Alle ønsker en ren idrett, og det må man jobbe hardt for. Alle jobber i samme retning. Dette er Samuelssons måte å få en ren idrett på, sier Bjørndalen.

Samuelsson har tidligere uttalt at han ble tatt på senga av den voldsomme oppmerksomheten antidoping-uttalelsene hans fikk.

– Jeg ble veldig forbauset. Jeg vet om folk som har fått det tidligere, men jeg mener jeg har vært mer eller mindre aktiv, for eksempel på Twitter, i disse diskusjonene allerede før OL. Da var det ingen som brydde seg. Etter sølvmedaljen ble det mye mer tyngde bak ordene og jeg fikk mye mer gjennomslag. Derfor ble jeg forbauset over at det ble så stort. Jeg hadde ikke regnet med det. Det er én trussel jeg har politianmeldt, sa Samuelsson.