IKKE BARE VENNER: Trine Skei Grande skal ha omtalt Abid Raja på en lite flatterende måte i det hun trodde var en privat telefonsamtale med Høyres Henrik Asheim. Både Raja og Frps Helge André Njåstad hørte hele utblåsningen.
IKKE BARE VENNER: Trine Skei Grande skal ha omtalt Abid Raja på en lite flatterende måte i det hun trodde var en privat telefonsamtale med Høyres Henrik Asheim. Både Raja og Frps Helge André Njåstad hørte hele utblåsningen. Foto: Butt, Mariam

Grandes dårlige lederstil

Baksnakking kan ikke tøyle en løs kanon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Telefon-utblåsningen til Trine Skei Grande er amatørmessig ledelse på så utrolig mange måter.

Da Høyre-politiker Henrik Asheim ringte for å få avklart Venstres standpunkt i saken om å reversere støtten til Human Rights Service, trodde Grande at hun kun snakket med ham. I stedet var hun på høyttaler i et rom med Asheim, Frps Helge André Njåstad og hennes egen Abid Raja.

Hun anklaget Raja for å undergrave budsjettprosessen og partiet. Hun skal ha sagt at Raja var ute etter å ta henne.

Nå er Raja sykmeldt.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

I budsjettforhandlingene var Raja hennes mann. Da er det uhørt av henne å undergrave hans posisjon overfor Høyres representant. Det er ikke lojalt, og det er ikke i partiets interesse.

Hun sier at Raja undergraver partiet, men i dette tilfellet var det hun som undergravde partiets finanspolitiske talsperson.

Raja, og andre i Venstre, må lure: Hvordan blir de omtalt av Grande når hun sitter alene i rommet med statsministeren, finansministeren eller andre viktige folk?

Det er ikke lett å forstå at en leder kan gjøre noe så upassende.

Men konflikten med Abid Raja handler selvsagt ikke bare om Human Rights Service. Tilliten mellom dem var svak lenge før denne saken.

Et underliggende faktum er at begge er i en krevende posisjon.

Trine Skei Grande er upopulær blant velgerne, men har tillit internt i partiet.

Abid Raja har derimot ikke tillit i partiledelsen, men er populær blant velgerne.

Grande er partileder, Raja har lyst til å bli partileder. De er begge personer som ikke er spesielt flinke til å håndtere konflikt.

Legger seg flat: – Jeg er veldig lei meg

I snart ett år har Grande ledet et regjeringsparti. Men uansett hvor mye kulturministeren smiler mens hun deler ut priser og penger, ser ikke velgerne ut til å være særlig fornøyde. Mandagens TV 2-måling ga Venstre 3,6 prosent oppslutning.

Grande er landets minst populære partileder. Det viste en måling i Dagbladet forrige uke. Kun 23 prosent av de spurte mener Grande gjør en god jobb. Og enda verre: Andelen av hennes egne velgere som synes hun gjør en god jobb, er pinlige 56 prosent.

Men hvorfor skal dette gå utover Abid Raja?

Sentralt i Venstre er det mange som er lei av Rajas mange soloutspill. Han er en av dem som alltid tar telefonen når journalister ringer, og han ser ikke alltid behovet for å forankre uttalelsene sine i eget parti.

Det er sånt som gjør ham populær i media, blant medlemmer og velgere. Han er underholdende og spissformulert, og han vet hvordan han skal skape blest om seg selv og partiet. Venstre trenger noen som ham.

Det er også sånt som gjør ham mislikt av alle som ønsker en viss budskapsdisiplin.

– Dette er baksnakking av verste sort

Bare denne høsten er det en håndfull tilfeller av Raja som ruller rundt på dekk. Som da han, som verken er statsminister eller partileder, lovet KrF tre statsråder hvis de gikk inn i regjeringen. Eller da han først sa at han stengte døren for endringer av abortloven, før han kort tid senere åpnet døren igjen.

Ingen i partiet ble glad da han i vår, samtidig som partiet holdt landsmøte, ba partilederen om å forklare seg om hva som skjedde på festen i Trøndelag.

Også året før klarte Raja å skape uro i et landsmøte, da han gikk hardt ut mot Grandes uttalelser om regjeringssamarbeid.

Da Stortinget i fjor kritiserte Olemic Thommessen for byggeskandalen, sa Raja at det var «umulig» for Thommessen å komme tilbake som stortingspresident. Det var imidlertid glemt da Raja selv ble visepresident noen måneder senere, under nettopp Thommessens ledelse.

Ingen tviler på at han har lederambisjoner. I fjor retvitret han en Aftenposten-artikkel der han ble nevnt i spekulasjonene om hvem som kan overta vervet etter Grande. Til VG sa han han at er forberedt på å bli leder. Og hvem kan glemme intervjuet med ham og konen der hun presser ham til å si at han vil ha jobben?

Så Grande kan beklage telefonsamtalen så mye hun vil. Problemet hennes er at hun sa det, og at hun mente det.

Hun er en presset partileder som opplever at hun får motstand i stedet for drahjelp fra en av hennes viktigste våpendragere på Stortinget. Denne saken viser at hun ikke klarer å håndtere ham.

2018 skulle bli Trine Skei Grandes år. Som leder av et regjeringsparti skulle hun ta Venstre til nye høyder.

I stedet startet året med en historie fra åkeren, og nå avsluttes det med en åpen, dårlig håndtert konflikt med Abid Raja.

Det er sånt som fører partier under sperregrensen og partiledere ut av Stortinget.