Ine Eriksen Søreide til topps i prestisjetung kåring

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) topper Politico Europe sin «doers»-liste over folk som vil forandre europeisk politikk det kommende året.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide under et foredrag på Oslo Militære Samfund.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide under et foredrag på Oslo Militære Samfund. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: Hagen, Fredrik

Politico Europe har pekt ut til sammen 28 politikere fra 28 land som det er verdt å følge med på i året som kommer, innen tre kategorier: De som vil få ting igjennom (doers), de som drømmer (dreamers), og de som kommer til å skape bølger (disruptors).

Helt på topp av lista over politikerne som vil prege Europa i 2019 løfter Politicos europeiske utgave fram Italias innenriksminister Matteo Salvini.

Eriksen Søreide topper «doers»-lista foran blant annet Spanias statsminister Pedro Sanchez og tyske Martin Selmayr, som i april ble utnevnt som generalsekretær i EU-kommisjonen.

– Jobben til Norges første kvinnelige utenriksminister plasserer henne helt i front av Vestens nesten-konflikt med Russland, på et tidspunkt der potensialet for eskalering er høyere enn det noen gang har vært siden slutten av den kalde krigen, heter det i begrunnelsen.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg er kommet med på den listen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Hun kaller Politico-kåringen en hyggelig overraskelse, men legger til at det viktigste for henne selv å holde fokus på den jobben hun skal gjøre i et stadig mer krevende utenriks- og sikkerhetspolitisk miljø.

– Det er det jeg er her for, å fortsette å forsøke til å bidra til å ivareta norske interesser på en god måte.

På toppen av lista over drømmere er franske Garance Pineau, mens den irske Sinn Fein-politikeren Mary Lou McDonald trekkes fram blant dem Politico Europe tror vil skape mest støy det kommende året.

(©NTB)