– Sinnssykt glad for at hun er trygg nok til blankt å avvise det

FORBANNET: TV 2s håndballekspert og tidligere håndballspiller, Gro Hammerseng-Edin, er provosert av alt fokuset på hendelsen etter den historiske prisen. Foto: NTB Scanpix / Reuters
FORBANNET: TV 2s håndballekspert og tidligere håndballspiller, Gro Hammerseng-Edin, er provosert av alt fokuset på hendelsen etter den historiske prisen. Foto: NTB Scanpix / Reuters
Kvinnelige idrettsprofiler provoseres av at «twerke»-spørsmålet tar vekk fokus fra den historiske prisen til fotballstjernen Ada Hegerberg (23).
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fotballstjernen Ada Hegerberg (23) ble mandag den første kvinnelige vinneren av den internasjonale fotballprisen, Gullballen. Til tross for den historiske tittelen er det en hendelse etter utdelingen som har fått mest oppmerksomhet.

Det var rett etter at Hegerberg mottak Gullballen at den franske DJ-en Martin Solveig, ba henne om å «twerke» - også kjent som å riste på rumpa. Hegerberg svarte øyeblikkelig nei.

Se video fra utdelingen øverst i saken.

Spørsmålet har satt sinnene i kok hos folk over hele verden. Selv forteller Hegerberg at DJ-en beklaget det som skjedde.

Forbannet

Tidligere håndballspiller og TV 2s håndballekspert Gro Hammerseng-Edin sier til TV 2 at hun blir forbannet av all oppmerksomheten kommentaren har fått.

– Denne hendelsen skal ikke overskygges av en manns ubetenksomme kommentar. Grattis, Ada!

Hun sier likevel at debatten er viktig.

– Det er fint med reaksjoner og refs, men jeg vil akkurat i dag ikke bruke mer energi på det. Jeg vil heller bruke anledningen til å gratulere en fantastisk utøver med utmerkelsen. Noe annet blir feil for meg, sier hun til TV 2.

Skihopper Maren Lundby (24)
Skihopper Maren Lundby (24) Foto: Karl-Josef Hildenbrand / AP

– Umiddelbart blir jeg sinnssykt glad for at hun er trygg nok til blankt å avvise det, sier Hammerseng-Edin.

Skihopper Maren Lundby (24) synes også hendelsen var veldig uheldig.

– Jeg er helt enig! Det er første gang denne prisen blir delt ut til en kvinne, og det er spesielt. Da er det synd at noe sånt skal ta fokus, sier Lundby til TV 2.

– Alle gjør feil

Direktør for elitefotball i Norsk Fotballforbund, Lise Klaveness, synes Hegerberg taklet situasjonen bra.

– Ada reagerte veldig fint, og viste hvor sterk hun både er som person og spiller som bare avviste det, sier hun til TV 2.

– Min neste reaksjon var at vi som organisasjon må være mer bevisst på slike ting. Jeg tolket det mer som uforsiktighet enn ment som fornærmende eller ydmykende. Det handler mye om holdningen man har til det også.

Klaveness synes likevel ikke det skal sette en stopper for å være lettbeint, men at man bør være åpen for å snakke om normal grensesetting.

– Jeg hørte også at DJ-en har beklaget det som skjedde. Alle kan gjøre feil, sier Klaveness.

Direktør for elitefotball i Norsk Fotballforbund, Lise Klaveness, synes Hegerberg taklet situasjonen veldig bra. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Direktør for elitefotball i Norsk Fotballforbund, Lise Klaveness, synes Hegerberg taklet situasjonen veldig bra. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ønsket ikke å fornærme

– Det er totalt uprofesjonelt, og totalt respektløst å oppføre seg på den måten, raste fotballekspert Mina Finstad Berg i TV 2s studio.

Videokameraene fanget opp blant andre en Kylian Mbappé som tilsynelatende ikke skjønte mye av spørsmålet.

– Han ville aldri spurt ... altså Mbappé ble spurt om å danse, men han ble ikke bedt om å «twerke», konstaterer Finstad Berg.

– Det er skivebom. Men Ada håndterer det veldig godt. Hun lager ikke noen stor greie ut av det, men hun viser tydelig med kroppsspråket at det er idioti, og at hun ikke gidder å forholde seg til det, følger hun opp.

Den franske DJ-en har beklaget til alle som ble fornærmet på Twitter.

– Jeg er litt overrasket over hva jeg leser på nettet. Jeg ønsket ikke å fornærme noen. Dette kommer som et resultat av mitt nivå på det engelske språket og kulturen, som ikke er bra nok. Jeg ønsket ikke å fornærme noen. Jeg visste ikke at det kunne bli sett på som en fornærmelse når du ser hele seansen under ett, der jeg og Ada danser til Frank Sinatra. Jeg vil beklage overfor dem jeg har fornærmet, sier DJ-en i en video delt på Twitter.

Martin Solveig la også til et bilde sammen med Hegerberg, der han hevder at Lyon-stjernen forsto at det hele var en spøk.

– Jeg snakket med ham etterpå. Han var veldig lei seg, for han tror at folk har tatt det veldig feil. Men jeg endte opp med en vals og vant Ballon d'Or, så jeg har ikke tenkt noe særlig mer på det, sier Hegerberg til TV 2.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook