NORSK JULE-FAVORITT: Et arkivbilde viser Las Vistas-stranden i Los Cristianos, sør på Tenerife. Kanariøyene er et yndet reisemål for nordmenn som vil komme seg bort fra kulden i jula.
NORSK JULE-FAVORITT: Et arkivbilde viser Las Vistas-stranden i Los Cristianos, sør på Tenerife. Kanariøyene er et yndet reisemål for nordmenn som vil komme seg bort fra kulden i jula. Foto: Desiree Martin / AFP

Drømmevarme på Kanariøyene

Men idyllen trues av irriterende værfenomen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Desember måned er en yndet tid for mange til å ta seg en tur til varmere strøk.

Det forventes at rundt 35.000 nordmenn drar på pakketur til varmere strøk i jula, skriver Virke i en pressemelding

Kanariøyene er nordmenns storfavoritt, og klassikere som Gran Canaria og Tenerife topper listen over reisemålene vi velger i julen.

– Rundt 86 prosent av våre reisende drar til Gran Canaria og Tenerife. Thailand er også populært, men i år har også Kapp Verde blitt et ettertraktet reisemål. Det er jo ikke så mye lengre enn Kanariøyene, og et spennende reisemål som ikke så mange har vært. Dubai har også vokst mye. Årsaken til at vi velger disse destinasjonene er helt klart klima. Skal vi først reise bort i vintermånedene, ønsker vi jo å få litt sol og varme på kroppen, sier informasjonssjef i Ving, Siri Røhr-Staff til TV 2.

Hun forteller at det fortsatt er mulig å ordne seg en Syden-tur i julen dersom man er fleksibel.

– Det er fortsatt noen ledige plasser om man kan være litt fleksibel med hensyn til avreisedato. Flyene våre blir fulle – akkurat som i fjor, sier hun.

«Granca» er julekongen

Malin Bech hos turoperatøren TUI, forteller at Gran Canaria bare er blitt enda mer populær blant nordmenn.

– I fjor var det 68 prosent av våre reisende som valgte Gran Canaria i julen, mot 75 prosent av reisende i år, sier Bech til TV 2.

Siri Røhr-Staff i Ving.
Siri Røhr-Staff i Ving.

Hun peker også på en ny trend de har sett i år sammenlignet med tidligere.

– Vi ser også at trenden i år er at mange velger å bestille reisen sin nærmere avreise.

Uvanlig varmt

De som har hatt muligheten til Kanariøyene eller Sør-Spania allerede denne uken, har virkelig truffet med timingen. Varm luft fra Sahara fører nemlig til uvanlig hete desember-temperaturer.

Maksimumstemperaturen i Alicante endte på 25,9 grader mandag, og ble dermed Spanias varmeste i går, viser tall fra StormGeo.

37 prosent av oss planlegger å ta juleferie i år. Av disse har 15 prosent tenkt seg til utlandet, 32 prosent skal reise på besøk til venner eller familie i Norge, mens de som oppgir hytteferie i Norge ligger på stabile 13 prosent.

Hele ni av ti av de spurte i Virkes undersøkelse om reisevaner, opplyser at hovedformålet med juleferien er å være sammen med familie og venner.

Over halvparten av de reisende er over 50 år.

Kilde: Virke Reiseliv og Ving

– Det er forventet at temperaturene blir liggende høyt både i dag, onsdag og kanskje også torsdag. Det ser ut til å normalisere seg på fastlandet i helgen, og i Alicante vil det synke ned mot normalen på 17 grader. På Kanariøyene vil det derimot kunne holde seg unormalt varmt helt frem til tirsdag neste uke, forteller vakthavende meteorolog i StormGeo, Lillian Bergheim, til TV 2.

Det spanske meteorologiske institutt AEMET, opplyser at det ble målt maksimumstemperaturer på henholdsvis 27,2 og 26,8 grader på Tenerife og Gran Canaria tirsdag.

«Calima»

Det er en østlige vindretning som fører med seg varme luftmasser fra Afrika og Sahara, men denne vinden fører også med seg et mer irriterende fenomen: Calima.

– Støv fra Sahara er ventet å treffe Kanariøyene tirsdag, og dette vil vedvare onsdag. Det vil redusere sikten noe, men sikten vil totalt sett være god, melder AEMET, ifølge La Provincia.

Ifølge Store Norske Leksikon er calima betegnelsen på en værsituasjon der tørr og varm luft fra øst blåser vestover og ut i Atlanterhavet. Vinden fører også med seg fint sandstøv fra nettopp Sahara, som har en tendens til å legge seg på flater. I tillegg blir sikten nedsatt. Calima gir også uvanlig høye temperaturer.

– For å få sand fra Sahara til Kanariøyene, så trenger man ikke løfte den så høyt til værs. For å få den hit til oss, blir den fraktet mye høyere til værs, forklarte Storm-meteorolog, Roar Inge Hansen da fenomenet oppsto i påsken i år.

Sandstøvet som en calima fører med seg kan gi økt fare for infeksjoner, og barn og voksne med lungesykdom er spesielt utsatt. Dersom calimaen er kraftig, anbefales det at man unngår fysisk aktivitet utendørs, skriver sykepleier Grethe Amdal på Landsforeningen for hjerte- og lungesykes nettsider.