140 km/t ned en bakke med hodet først
Skeletonutøver Elise Nilseng Barben (21) satser mot OL i 2022 ved å kaste seg ned bratte isbaner kun centimeter fra isen.
Tenk deg å satse utfor en bratt isbane med krappe svinger, der hastigheten kan nå opp mot 140 km/t.
Det gjør Elise Nilseng Barben. Med hodet først, et par centimeter fra isen, på en liten kjelke som stopper ved brystkassa.
– Det er noen baner hvor det føles ut som at man flyr, man får litt Supermann-følelse, sier Barben.
– Jeg får adrenalin og mestringsfølelse når jeg kommer i mål og det gikk fint, sier hun.
Få satsende utøvere i Norge
Skeletonmiljøet i Norge er lite og Barben utgjør halvparten av det norske landslaget. Alexander Henning Hanssen er den andre delen og de to er de eneste norske utøverne som satser aktivt.
Hanssen bor og trener i Canada, så Barben er den enste aktive som trener på toppnivå i Norge.
– Hvordan er det å være på et landslag med bare to stykker?
– Ensomt, svarer Barben, men sier videre at det er et veldig godt miljø på tvers av akegrenene skeleton, bob og aking.
– Vi er som en liten familie, sier hun.
Treneren får bare sett noen sekunder
21-åringen ble nummer 17 i juniorverdensmesterskapet forrige sesong og jobber hardt for å klatre på listene for å kunne kvalifisere seg til neste vinter-OL i Beijing i 2022.
Skeleton
Skeleton er en vinteridrett der utøverne forsøker å kjøre raskest mulig ned en bane på en kjelke mens de ligger på magen, med hodet først. Dette skiller seg fra aking, der føreren ligger på ryggen med føttene fremst. Topphastigheten i skeleton ligger på omtrent 140 km/t, noe langsommere enn i aking.
Kilde: http://www.nabsf.no/skeleton/

Denne detaljen får konkurrentene til å rase: – Det er juks
Trenerne hjelper henne på veien mot målet, og står ofte langs løypa og ser på underveis. Barben suser raskt forbi og treneren har bare et par sekunder på å se på teknikken.
– Det hjelper å ha egen erfaring fra enten skeleton, aking eller bob for å klare å se hva som skjer underveis, sier landslagstrener for parabob og Barbens tidligere trener, Robert Heldt.
Heldt forteller at de også bruker filmklipp som de kan skru ned farten på for å studere teknikken enda nærmere sammen med utøverne.
– Det så gøy ut
Barben vokste opp i Sveits og ble først introdusert for aking før hun senere byttet til skeleton. Hun var interessert i å prøve og skeleton passet også bedre for hennes fysikk.
– Hvorfor begynte du med aking?

– Det var egentlig ganske tilfeldig, sier hun og forteller om sitt første møte med idretten.
Mammaen hennes jobbet med ungdoms-OL og den da 15-år gamle Barben fikk sitt første møte med aking da hun var med moren på jobb og så på verdenscupen i Lillehammer i 2012.
– Jeg spurte mamma om å få prøve fordi jeg syntes at det så gøy ut, så da kom jeg på klubbtreningen uka etter.
– Hvorfor skal folk begynne med skeleton?
– Fordi det er gøy!