Farmen-kjærestene fikk sjokkbrev i posten: – Dere gjør barna våre syke

Lene Sleperud (29) og Tonje Frøystad Garvik (29) blir bedt om å stanse «lesbepropagandaen».

«Hei. Du, lesbiske Lene, vi aksepterer din legning og dine spesielle seksuelle lyster sammen med din såkalte jentekjæreste Tonje. Vi, som mødre, vil eller kan derimot IKKE akseptere denne massive lesbe/homo propagandaen som dere bedriver, som gjør våre barn syke.»

Slik startet hatbrevet som Farmen-deltaker Lene Sleperud forteller at hun fikk i posten nylig. Hun har delt brevet på Facebook, det samme har Sleperuds kjæreste og Farmen-deltager Tonje Frøystad Garvik.

Ifølge avsenderen av brevet er det ti mødre som har gått sammen om å sende dette brevet.

HELE BREVET: Les brevet i sin helhet. Foto: Facebook/Privat
HELE BREVET: Les brevet i sin helhet. Foto: Facebook/Privat

Sjokkerte

Farmen-deltagerne forteller at de opplever Norge som et land som stort sett har gode holdninger og verdier. Derfor er det et lite slag i magen når de får slike ytringer i postkassen.

– Vi ble jo sjokkerte og lei oss, mest fordi disse holdningene fortsatt eksisterer, men det visste vi jo. Vi trodde kanskje det var et julekort eller en bryllupsinvitasjon vi fikk, men så åpner vi opp og leser dette, sier paret til TV 2.

Garvik forteller at hun på en måte er glad for at de fikk dette brevet.

– Det gir oss en mulighet til å vise de utfordringene unge homofile eller lesbiske mennesker har. Hadde ikke disse holdningene eksistert, hadde vi ikke fått alle takkemeldingene fra folk. Det er bestemødre, foreldre, barn og eldre menn som sender meldinger til oss og takker for at vi har hjulpet enten dem eller andre. De forteller at det fortsatt kan være vanskelig å komme ut av skapet, men at vi har inspirert dem.

Provoserende

På Instagram og Facebook har tusenvis latt seg provosere av brevet. Det er i skrivende stund delt rundt 500 ganger kun fra de to jentenes private profiler.

Leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI), Ingvild Endestad er glad for at Farmen-paret tør å vise kjærligheten sin offentlig, og håper at kvinner som Garvik og Sleperud bidrar til økt aksept i samfunnet.

– Jeg tenker at dette brevet er veldig trist og provoserende. Dessverre er ikke disse holdningene i brevet så sjeldne som vi skulle ønske, sier hun og referer til en fersk holdningsundersøkelse.

I denne undersøkelsen, som ble gjort av Bufdir i sommer, kom det frem at så mange som 10 prosent av nordmenn grøsser av tanken på homofile. Det ble også klart at 20 prosent av befolkningen er skeptiske til å få barn som ikke er heterofile og/eller kjønnskonforme.

– Det er en gjeng igjen med dårlige holdninger. Når de får uttrykke seg på denne måten som blir gjort i brevet, så gir det en klump i magen til de som får brevet og til alle oss andre som hatet er rettet mot.

Endestad vil ikke spekulere i om det i realiteten er én mor som utgir seg for å være flere, men uavhengig av antall mødre som har sendt brevet, syns hun synd på barna som må vokse opp med holdninger som blir ytret i brevet.

Se dette innlegget på Instagram

Idag trodde vi at vi fikk et hyggelig julekort. Det viste seg at det var et brev som vi tror kanskje har vært fortapt i Posten i 36 år, da homofili fortsatt var sett på som en sykdom. At slike holdninger faktisk eksisterer poengterer viktigheten av å faktisk være synlige i media for de som vokser opp under slike rammer og er redde for å bli dømt av samfunnet rundt seg. For å konstanterer fakta må vi på det sterkeste beklage, men homofili ble bevist å ikke være en sykdom i 1982. Skal vi beklage for å ha gitt disse barna motet de trenger til å være seg selv? Vi er mer glad for at de tørr å være seg selv og våger å føle. For de konservative foreldre; Vit at noen av barna ser Farmen med dere, nettopp for å se hvordan dere reagerer på kjærlighet mellom to av samme kjønn. De ser på om dere dømmer oss for feilene vi gjør som personer, eller fordi at vi faktisk har våget å elske. De ser etter aksept fra dere, for å være som dere vil. Massevis av foreldre har sendt oss melding og takket oss for nettopp det disse mødrene kritiserer oss for; Det at barna nå har det fint med den de er. Det at de nå kan føle seg normal. Det at de nå ser at de ikke lenger står alene. Eldre menn, mødre, tenåringer og unge voksne sender oss daglige meldinger på hvor viktig vår tilstedeværelse har vært på skjermen for noen de er glad i eller for seg selv. Så fortsett gjerne å sende oss slike brev, det understreker bare viktigheten av at vi er tilstede. Nettopp for at de som føler seg alene, skal se at det finnes noen som dem, og flere med oss. Vil dere beskytte deres barns helse vil jeg tro å kommunisere med de er den beste løsningen. Det å lytte til hva de faktisk føler. Men hva vet vel jeg? Jeg er jo smittet 🙂🌈 Vi vil gjerne rette en stor takk til @tv2norge som lar folk være folk uavhengig av hvem de velger å dele livet med🙌🏻 #kjærligheterkjærlighet

Et innlegg delt av Lene Sleperud (@leneslep)

Omdiskutert par

Paret sjekket inn i årets Farmen med en hemmelighet – og det var kun seerne som visste at Tonje og Lene hadde vært kjærester i halvannet år.

Det gikk hele åtte uker før hemmeligheten kom ut, og enkelte følte seg lurt av turtelduene som helt åpenbart hadde spilt sammen fra start.

Selv om det er noen som er skeptiske til paret, opplever de mest posetive tilbakemeldinger.

– Jeg vil si at 99 prosent av det vi får tilsendt er positivt. Roter vi oss bort i kommentarfelt er ting litt annerledes. Der får vi litt slakt, sier Garvik.