18 år gamle Håvard Pedersen ble drept da han var på jobb som butikkansatt i Vadsø i fjor sommer.
18 år gamle Håvard Pedersen ble drept da han var på jobb som butikkansatt i Vadsø i fjor sommer. Foto: Privat / Med tillatelse

døde minutter etter angrepet:

– Håvard (18) ble et tilfeldig offer

Politiet mener at 20-åringen som er tiltalt for drapet på Coop i Vadsø må dømmes til behandling. Han nekter straffskyld, men politiet har video som viser drapshandlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag 14. juli i år ble 18 år gamle Håvard Pedersen drept mens han var på jobb på Coop Byggmix i Vadsø.

Cirka klokken 21.50 ble han skåret i halsen med en kniv. 18-åringen døde etter ett til to minutter, ifølge tiltalen som er tatt ut av statsadvokatene i Troms og Finnmark etter ordre fra Riksadvokaten.

Den drapstiltalte 20-åringen fra Pakistan nekter befatning med drapet, opplyser mannens forsvarer, Vidar Zahl Arntzen til TV 2.

– Han sier at han ikke er skyldig. Han knytter seg ikke til drapshandlingen og erkjenner ikke de faktiske forholdene, sier advokaten.

Har video av drapet

Påtalemyndigheten mener imidlertid å ha svært sterke beviser mot den drapstiltalte mannen.

– Vi har sikret oss videoovervåkning fra butikken som viser hendelsen, sier førstestatsadvokat Lars Fause til TV 2.

Førstestatsadvokat Lars Fause er aktor i saken.
Førstestatsadvokat Lars Fause er aktor i saken. Foto: NTB Scanpix

– Hva vises på videoen?

– Jeg kan si at man ser selve hendelsen og at drapet skjer uten noen foranledning, svarer Fause.

Politiet har ikke klart å avdekke noen relasjon mellom avdøde og tiltalte. De mener derfor at Håvard Pedersen etter alt å dømme var et helt tilfeldig offer.

Det ble satt i gang en stor politijakt på gjerningsmannen etter drapet, blant annet ble et helikopter satt inn i jakten. Mannen ble observert løpende fra butikken.

Den tiltalte flyktet da mot Vadsøya etter knivstikkingen. Mannen ble pågrepet nær fire timer etter knivstikkingen. Det skjedde da han forsøkte flykte vannveien ved å hoppe fra en bru. En sivil båtfører fikk hjulpet politiet med å få tak i ham i vannet.

Drapet skjedde inne på Coop Prix-butikken i Vadsø i fjor sommer.
Drapet skjedde inne på Coop Prix-butikken i Vadsø i fjor sommer. Foto: iFinnmark

For syk til å sone

Den drapstiltalte mannen kom til Norge som asylsøker. I asylintervjuet som ble gjort i september i 2016 opplyste tiltalte at han var født i 2000.

– Mannen har meldt seg flere lands myndigheter under ulike identiteter. Vi har treff på det vi mener er hans rette identitet, og det tyder på at han er en 20 år gammel mann fra Pakistan, sier aktor Fause.

Rettsoppnevnte sakkyndige har vurdert tiltaltes tilregnelighet. De konkluderer med at 20-åringen var psykotisk på gjerningsøyeblikket.

Statsadvokaten har i tiltalen tatt forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om overføring til tvungen psykisk helsevern – ikke fengselsstraff.

Familien til avdøde Håvard Pedersen sier via bistandsadvokat Edel Olsen at de gruer seg til rettssaken.

– De vet at tiden som kommer blir grusomt tung. De gjør alt de kan for å forberede seg, men de har mistet sønnen sin og skal møte tiltalte. De er forberedt på å være til stede og høre hva etterforskningen har brakt på det rene. Det blir tøft, sier Olsen.