– Legg boligen ut på markedet i julen

BOLIG: Skal vi tro meglerne, burde du ikke rydde vekk visningsskiltet i jula.
BOLIG: Skal vi tro meglerne, burde du ikke rydde vekk visningsskiltet i jula. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
– Mange blir overrasket over hvor god effekt det har å legge ut leiligheten i jula, sier Terje Buraas i DNB Eiendom.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har i mange år vært en trend å legge ut boligen for salg etter store høytider som jul og påske.

Ved januarslippet og vårslippet selges det mange leiligheter, og selgere blir ofte rådet til å trekke boligen fra markedet under høytiden.

Ifølge administrerende direktør i EiendomsMegler1 avdeling Oslo og Akershus, Kent Victor Syverstad, er det derimot dumt å belage seg for mye på boligtrender.

– Det er en fordel når det er mange kjøpere og få selgere. Balansen i markedet i desember er noe av den mest gunstige, sier Syverstad.

Han forteller at mange venter til etter nyttår eller ikke orker tanken på visninger i jula. Antall objekter til salgs blir derfor blir færre og færre fra midten av desember.

Tid til research

Også administrerende direktør i DNB Eiendom mener det kan lønne seg å legge ut boligen for salg mens markedet er rolig.

– Mange velger å ikke legge ut nytt i jula, men det er da det er mindre å velge i for kjøperne, forteller Terje Buraas.

Etter Buraas' erfaring er det en god trend med salg i jula.

SELG: Administrerende direktør i DNB Eiendom mener jula er en gunstid tid å selge. Foto: Stig B. Fiksdal/DNB
SELG: Administrerende direktør i DNB Eiendom mener jula er en gunstid tid å selge. Foto: Stig B. Fiksdal/DNB

– Av de som lar boligene sine ligge ute i jula, så får veldig mange solgt. Både i romjulen og i tiden etter.

Etter hans erfaring har kjøperne god tid, og har dermed muligheten til å både gå på visning og konsentrere seg om boligkjøpet.

For mange er det også en god anledning til å kunne diskutere med en eventuell partner før man kjøper.

– Tidligere har man sett at det er mange som er aktive på nettet i jula. Så kjøperne er der, sier Buraas.

– Er alltid kjøpere

Mange på boligmarkedet kjøper og selger i samme marked, og flesteparten kjøper før de selger. Ifølge DNB er omtrent ni av ti boligselgere i Norge også boligkjøpere, som skal selge så fort de får kjøpt.

Det tilsier at mange vil være på markedet for kjøp til enhver tid.

– Det blir jo solgt for en sum som selgerne er fornøyd med. Jeg har ikke noe belegg for å si at man får rabatt i jula, sier Buraas.

De lærde strides derimot når det kommer til hvilken type boliger det kan lønne seg å selge i juletider. Buraas mener han ikke har noe belegg for å si noe om hvilken type bolig som selges, da alt fra leiligheter til eneboliger og hytter blir solgt i jula.

Han mener en av årsakene kan være at man rett og slett har behov for et sted å bo.

– Det vi ser er at omtrent én tredjedel kjøper fordi de har et reelt behov. Det kan være at de er midt i en skilsmisse, familien er i behov for et ekstra rom eller at det har skjedd et dødsfall, forklarer Buraas.

Selg leiligheten

Kent Victor Syverstad fra EiendomsMegler1 mener derimot det er lurest å selge leiligheter av typen to-roms og tre-roms.

MOTSTRØMS: Kent Victor Syverstad i EiendomsMegler1 mener også det kan lønne seg å selge boligen i jula. Foto: EiendomsMegler1
MOTSTRØMS: Kent Victor Syverstad i EiendomsMegler1 mener også det kan lønne seg å selge boligen i jula. Foto: EiendomsMegler1

– Hvis man selger en slik type leilighet, så er det ihvertfall ikke grunn for å trekke boligen fra markedet i julen, sier Syverstad.

Han mener det kan være ugunstig å legge ut en enebolig i julen fordi det ofte er småbarnsfamilier som kjøper slike boliger, og de er opptatt med andre ting under høytiden.

På leilighetsmarkedet er det derimot ofte nye samboere som skal kjøpe sammen, eller personer uten barn.

– For dem er jula ofte et mindre stressmoment, og de kan ha bedre tid til å kikke på boliger og diskutere kjøp, sier Syverstad.

– Gå motstrøms

Syverstad legger vekt på at flere selgere kan tjene på å gå motstrøms i markedet.

– Spørsmålet er jo: «Hva har du å tape på det?». Det er ikke slik at hvis du ikke får solgt i slutten av desember, så kan du ikke legge ut leiligheten senere, sier Syverstad.

Han mener det i tillegg kan by på en rekke problemer hvis man venter til januar med å selge boligen. Til tross for at prisene er gunstige for selgerne i første kvartal, så ligger det svært mange boliger ute til salgs.

– På Finn.no er det tre ganger så mange boliger ute midt i januar. Det er rett og slett snakk om tilbud og etterspørsel. Det lønner seg å vise fram varene sine når man er alene, ikke når det ligger tusenvis av andre lignende varer på markedet, mener han.

Lite aktivitet

Administrerende direktør i bransjeorganisasjonen for norske eiendomsmeglingsforetak, Eiendom Norge, vil ikke komme med en generell anbefaling om å selge i jula.

– Du får god plass til å markedsføre boligen, men du må jo også ha folk på visning. Det er nok en del kjøpere som ikke er i kjøpsmodus, sier Christian Vammervold Dreyer.

Han forteller at det er tradisjon for at hyttesalg går bra i jul- og påsketider, men at de ser at folk ofte tar pause fra avgjørelser om kjøp av andre boliger i ferier.

– Det kan nok være fornuftig å legge ut boligen på Finn, men å føre visninger hører mer til sjeldenheten.

Det er generelt lite aktivitet i boligmarkedet i jula, som gjør at det også er vanskelig å se fordelene eller ulempene ved det.

– Jeg vil ikke gi noen anbefalinger i noen retning, men generelt sett er det lønnsomt å markedsføre boligen når flesteparten gjør det, sier Dreyer.

Jula som salgstriks

Man skal heller ikke se bort ifra at jula kan gi leiligheten det lille ekstra i slutten av desember.

– Hvis man er tidlig ute med å vaske og pynte hjemmet til jul, så har du egentlig stylet boligen til visning. Da fremstår en leilighet fra en av sine beste sider, og man slår to fluer i en smekk, sier Syverstad, og legger til:

– Det var en visning på et småbruk for ti, tolv år siden som hadde hest og slede og servering av gløgg under visning. Den fikk mye oppmerksomhet, og er en koselig inngang for å lokke til seg kjøpere.

Dette er nok ikke et bombesikkert salgstriks, men Syverstad mener man ikke skal undervurdere julestemningen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook