JULEHUS: Tomannsboligen til Bjørn Sværen og Christopher Hars på Nordstrand i Oslo fra julen 2010.
JULEHUS: Tomannsboligen til Bjørn Sværen og Christopher Hars på Nordstrand i Oslo fra julen 2010. Foto: Poppe, Cornelius/ NTB scanpix

Dette kan du gjøre om du ikke takler julelysene til naboen

Du kan faktisk gå rettens vei, dersom naboens LED-lys blir for mye av det gode.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julen nærmer seg og stadig flere nordmenn velger å dekorere husene sine med både lyslenker og figurer som er flere meter høye.

Koselig, mener mange, men dersom det blir for mye av det gode, har du som nabo rett til å klage. Det sier advokat og avdelingsdirektør i det Norske Boligbyggelags Landsforbund, Henning Lauridsen.

Det var først da LED-lysene meldte sin ankomst, at klagene begynte å rulle inn på løpende bånd.

– Det går gjerne på sterkt lys og blinkende lys. Det liker ikke folk, sier Lauridsen til God morgen Norge.

I paragraf 2 heter det at ingen må ha eller gjøre noe som er urimelig til skade eller ulempe for naboen. På bakgrunn av denne lovgivningen kan en slik konflikt i verste fall ende opp i retten.

Ulik klageprosess

Lauridsen forteller at klageprosessen varierer ut ifra om du bor i et borettslag eller en enebolig.

– Bor man i en enebolig, så har man bare naboen å prate med. Hvis man ikke blir enig, så må man gå til en advokat, sier han.

– SNAKK MED HVERANDRE: Henning Lauridsen jobber som advokat i NBBL. Han oppfordrer alle irriterte naboer til å snakke med naboene sine, før de eventuelt går rettens vei. Foto: TV 2
– SNAKK MED HVERANDRE: Henning Lauridsen jobber som advokat i NBBL. Han oppfordrer alle irriterte naboer til å snakke med naboene sine, før de eventuelt går rettens vei. Foto: TV 2

For dem som bor i et borettslag eller i et sameie, kan borettslagets styre være løsningen.

– Dersom man ikke blir enig med naboen, må man gå til styret. Da griper heller de fatt i problemet, sier han.

Selv om rettens vei er en reell mulighet, fraråder Lauridsen dette. Han forteller at konflikten ofte blir større så fort penger blir involvert.

– Det aller beste er å snakke med naboen. Forsøk å forklare problemet, og prøv å ikke vær for streng. Kom med forslag til en løsning som gjør at naboen kan ha litt lys, men at for eksempel blinkingen blir dempet, oppfordrer han.

Endte med å flytte

Klagesakene NBBL får inn løses som oftest på en fredfull måte. Derimot minnes Lauridsen en episode som ikke endte like heldig.

– To naboer i et rekkehus kom i en så kraftig konflikt på grunn av lys langs rekkverk og gjerder at de ikke snakket med hverandre. Det ble en så stor konflikt for styret i borettslaget, at de ikke klarte å løse den. Det hele endte med at den ene flyttet, sier han og fortsetter:

– Det er nok den mest ekstreme saken vi har vært borti noen gang.

Lauridsen forteller at også politiet og vegvesenet kan gripe inn i enkelte tilfeller, da kraftig lys langs veien kan være trafikkfarlig.

Salgsøkning

TV 2 har vært i kontakt med både Europris og Clas Ohlson som begge forteller at de ser en markant salgsøkning i juledekorasjoner.

Clas Ohlson forteller at lysslynger fortsatt er julens sikre salgsvinner, men at også salget av lysfigurer øker kraftig.

Europris opplyser at de har et stort vekstområde på julepynt, og at de merker at folk legger stadig mer i belysning, både i antall dekorasjoner og i kvalitet.