Slik lager du julegløgg, magiske pepperkaker og rakfisk-flat brød
Her får du oppskriftene fra Julekveld hos Prøysen.
Julegløgg:
Ha alle ingrediensene unntatt teen i en kjele.
Varm sakte opp til 80 grader. Smak til med evt mer sukker.
Legg teposen oppi og la den trekke med i 3 min.
Sil gløggen og server.
1 fl rødvin
1 appelsin
6-8 ss brunt sukker
4 kardemommekjerner
1 kanelstang
1 vaniljestang
8 pepperkorn
2 stjerneanis
6 nellikspikre
1 pose svart te
Ha alle ingrediensene unntatt teen i en kjele.
Varm sakte opp til 80 grader. Smak til med evt mer sukker.
Legg teposen oppi og la den trekke med i 3 min.
Sil gløggen og server.
Rakfisk-flatbrød:
Flatbrød
Rakfisk
Rømme
Pultost
Bryt små flatbrødbiter, legg litt rakfisk oppå sammen med rømme og evt pultost.
Pepperkaker med blåskimmelost
Pepperkaker, gjerne laget med sammalt speltmel
Blåskimmeost
Appelsinmarmelade el.l
Legg litt blåskimmelost oppå pepperkaker, ha på litt marmelade.
Fylte sandkaker:
225 gr smør
225 gr sukker
225 gr hvetemel
125 gr malte mandler
Vaniljekrem
Bær
Smør og sukker røres hvitt, tilsett deretter mel og mandler.
La deigen hvile natten over i kjøleskap.
Trykk små deigemner ut i godt smurte sandkakeformer.
Stekes på 185 grader til gylne, ca 10 min.
Avkjøles på rist, bankes forsiktig ut av formen.
Fyll sandkakene med litt vaniljekrem eller pisket krem og bær eller litt fruktkompott.