Jul hos Prøysen: Kokk Charlotte Mohn Gaustad og programleder Bjarne Brøndbo. Foto: TV 2
Jul hos Prøysen: Kokk Charlotte Mohn Gaustad og programleder Bjarne Brøndbo. Foto: TV 2

Slik lager du julegløgg, magiske pepperkaker og rakfisk-flat brød

Her får du oppskriftene fra Julekveld hos Prøysen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julegløgg:

Ha alle ingrediensene unntatt teen i en kjele.

Varm sakte opp til 80 grader. Smak til med evt mer sukker.

Legg teposen oppi og la den trekke med i 3 min.

Sil gløggen og server.

1 fl rødvin

1 appelsin

6-8 ss brunt sukker

4 kardemommekjerner

1 kanelstang

1 vaniljestang

8 pepperkorn

2 stjerneanis

6 nellikspikre

1 pose svart te

Ha alle ingrediensene unntatt teen i en kjele.

Varm sakte opp til 80 grader. Smak til med evt mer sukker.

Legg teposen oppi og la den trekke med i 3 min.

Sil gløggen og server.

Rakfisk-flatbrød:

Flatbrød

Rakfisk

Rømme

Pultost

Bryt små flatbrødbiter, legg litt rakfisk oppå sammen med rømme og evt pultost.

Pepperkaker med blåskimmelost

Pepperkaker, gjerne laget med sammalt speltmel

Blåskimmeost

Appelsinmarmelade el.l

Legg litt blåskimmelost oppå pepperkaker, ha på litt marmelade.

Fylte sandkaker:

225 gr smør

225 gr sukker

225 gr hvetemel

125 gr malte mandler

Vaniljekrem

Bær

Smør og sukker røres hvitt, tilsett deretter mel og mandler.

La deigen hvile natten over i kjøleskap.

Trykk små deigemner ut i godt smurte sandkakeformer.

Stekes på 185 grader til gylne, ca 10 min.

Avkjøles på rist, bankes forsiktig ut av formen.

Fyll sandkakene med litt vaniljekrem eller pisket krem og bær eller litt fruktkompott.