TØRT: Bergen hadde uvanlig mye oppholdsvær i november. Her er Brann Stadion avbildet 25. november i år.
TØRT: Bergen hadde uvanlig mye oppholdsvær i november. Her er Brann Stadion avbildet 25. november i år. Foto: Johansen, Carina / Scanpix

Derfor var november-været helt spesielt

Hæ, regnet det mindre i Bergen enn i Oslo?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

November i fjor var klissvåt i vest og ble avrundet med mye snøfall flere steder.

Mange hadde nok fryktet samme scenario i år, men måneden vi legger bak oss ble av det mer uvanlige slaget.

For det første var den langt varmere enn normalen.

«Varmesjokk» i Karasjok

Middeltemperaturen i Tromsø og Bodø var 4-5 grader høyere enn normalt og den nest varmeste novembermåned som er registrerte i disse byene, kun slått av november 2011.

De største avvikene hadde indre områder av Finnmark med middeltemperaturer 6-8 grader over det normale. Karasjok, som har temperaturmålinger helt tilbake til 1876, registrerte den nest varmeste november siden målingene startet – kun slått av november 2012.

Bodø hadde faktisk ikke en eneste dag i november der døgnmiddeltemperaturen var under det normale.

Også lenger sørover var det uvanlig mildt med 2-4 grader over det normale.

Her var det nesten tørt

Mens Nord-Norge og det østafjellske nedbørmessig fikk en nokså normal novembermåned, var det uvanlig tørt i Trøndelag og på Vestlandet med mindre enn halvparten av normal nedbør.

UVANLIG MILDT: Bodø var en av plassene med størst temperaturavvik fra normalen. Magda Hoff sendte oss dette bildet fra Bodø. Foto: Magda Hoff / Storms fotokonkurranse
UVANLIG MILDT: Bodø var en av plassene med størst temperaturavvik fra normalen. Magda Hoff sendte oss dette bildet fra Bodø. Foto: Magda Hoff / Storms fotokonkurranse

Minst i deler av Møre og Romsdal med til dels under 10 prosent av normalen.

Tafjord fikk kun 7 millimeter nedbør, mens regnbyen Bergen fikk «fattige» 75 millimeter og dermed mindre nedbør enn Oslo-Blindern som fikk 101 millimeter.

I Bergen må en 25 år tilbake i tid, til 1993, for å finne en tørrere novembermåned. Ettersom november var temmelig mild, ble også måneden svært snøfattig. Selv i høyfjellet i Sør-Norge var det nesten ikke noe snø.

Likevel åpnet mange av store skisentrene anleggene siste helgen i måneden.

MILD MÅNED: Grafene viser hvor mye varmere det var i november sammenlignet med månedsnormalen.
MILD MÅNED: Grafene viser hvor mye varmere det var i november sammenlignet med månedsnormalen.

Sommervarme

November startet mildt med sør og sørvestlige vinder og perioder med litt regn i vest. Fra den 5. til den 7. november bygde et høytrykk seg opp over hele landet med mye pent vær og det ble varmere. Det toppet seg den 7. november med varm østavind til Vestlandet og rekordhøye temperaturer for november.

Både i Rogaland, Hordaland og i Sogn og Fjordane ble det satt nye fylkesrekorder for maksimumstemperaturer i november. Skredderdalen i Bergen registrerte 19,0 grader, men aller varmest var det på Ytterøyane fyr vest for Flørø med hele 19,4 grader.

VÅTT: Oslo, Bodø og Tromsø fikk mer nedbør enn normalt i november.
VÅTT: Oslo, Bodø og Tromsø fikk mer nedbør enn normalt i november.

Fra den 9. november og frem til den 16. november gav nye kraftige lavtrykk i Nord-Atlanteren sterk og mild sørlig vind til omtrent hele landet.

Sandnessjøen sør i Nordland registrerte 15,6 grader den 16. november.

Store temperaturforskjeller

Et av disse lavtrykkene kom inn i Nordsjøen den 10-11. november med store nedbørmengder til Sørlandet og Østlandet. Bjørnholt i Nordmarka i Oslo fikk 123 millimeter nedbør som regn på to døgn.

Aller mest på Lifjell i Telemark med hele 172 millimeter nedbør på to døgn, derav 106 millimeter på ett døgn.

Et høytrykk bygde seg opp over Skandinavia den 17. november og ble liggende nærmest i ro frem til den 28. november. Dermed fikk Sør-Norge en lang periode med rolig og pent høstvær.

De første dagene ble likevel Vestlandet en del plaget av lokal tåke i lavlandet. Rolige vindforhold og lite skyer medførte at det ble kaldere med stort sett nattefrost. Folldal nord i Hedmark målte den laveste temperaturen i landet den 28. november med 22,7 minusgrader.

Det var store temperaturforskjeller i Norge i november. På Dovre var det tidvis svært kaldt. Dovrefjell hadde 7,8 plussgrader 15. november og minus 15,7 elleve dager senere. Foto: Siv Jannecke Haugen, Storms fotokonkurranse
Det var store temperaturforskjeller i Norge i november. På Dovre var det tidvis svært kaldt. Dovrefjell hadde 7,8 plussgrader 15. november og minus 15,7 elleve dager senere. Foto: Siv Jannecke Haugen, Storms fotokonkurranse

Les også: Ikke gjør disse kulde-tabbene

Ny runde med lavtrykk

Etter en nærmest rekordvarm dag den 20. november med temperaturer opp i 14 grader i Troms, dirigerte lavtrykk i Barentshavet kald nordvestlig vind med snøbyger inn over Nord-Norge og til dels Trøndelag.

De to siste dagene av måneden ble preget av kraftige lavtrykk fra Atlanteren som fortsatte inn i sørlige deler av Norskehavet. Dermed ble det en ny runde med mild og sterk sørlig vind, temperaturer over 15 grader i Møre og Romsdal og en god del regn på Sørlandet og Østlandet.

Værekstremer, november:

Max temp – Norge: 19,4 grader Ytterøyane fyr (7/11)

Min temp – Norge: -22,7 grader, Folldal i Hedmark (28/11)

Max vind – Norge: I fjellet: Sørvest 35 m/s, Hasvik-Sluskfjellet (20/11-00), I lavlandet: Sør 28 m/s Kråkenes fyr, Utsira, Eirgerøya (28-29/11)

Max nedbør – døgn: 106,0 mm, Lifjell (1100 m.o.h.) (11/11)

Max nedbør – måned: 417 mm, Kongsmarka i Lofoten.