TRANGT NÅLØYE: I 2021 er det kun den norske seriemesteren som kan havne i Europaligaen.
TRANGT NÅLØYE: I 2021 er det kun den norske seriemesteren som kan havne i Europaligaen. Foto: Hagen, Fredrik

De norske lagene degraderes til den dårligste Europacupen

Men TV 2-ekspert Jesper Mathisen tror det kan være bra for de norske klubbene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) vedtok søndag å opprette en ny europacupturnering for klubblag. De første kampene spilles i 2021.

Den nye europacupen har arbeidstittelen «UEL2» og vil speile dagens mesterliga og europaliga med 32 lag og gruppespill.

Turneringen vil sikre at minst 34 land vil bli representert i europeiske gruppespill. I dag er dette antallet 26.

Norske lag vil bli godt kjent med UEL2. Slik det ser ut nå, vil den norske seriemesteren få mulighet til å kvalifisere seg for Champions League. Med tap i Champions League-kvalik vil den norske seriemesteren som eneste norske lag få en mulighet til å kvalifisere seg til Europaligaen.

De tre andre norske lagene stenges i praksis ute fra Europaligaen. I stedet skal de forsøke å kvalifisere seg for UEL2.

UEFA ønsker å øke kvaliteten på Europaligaen. Turneringen skal kuttes fra 48 til 32 lag. I tidligere sesonger har askeladder som Östersund og Sarpsborg 08 imponert i Europaligaen. Dette blir det nå slutt på. Kun lag fra de 15 beste nasjonene i Europa får mulighet til å kvalifisere seg til Europaligaen (nasjonene rangeres på bakgrunn av de fem siste Europacup-sesongene). Norge var nummer 29 før høstens kamper. Rosenborgs og Sarpsborg 08s suksess har ført Norge opp på en foreløpig 23. plass. Ser man kun på de to siste sesongene, ligger Norge for øyeblikket på 19. plass. Med tre gode sesonger på rad kan 15. plassen være innen rekkevidde.

15. plass er altså den magiske grensen. Da får Norge to lag i Champions League-kvalik, ett lag i Europaliga-kvalik og to lag i UEL2-kvalik. 16. plass og nedover gir ett lag i Champions League-kvalik og tre lag i UEL2-kvalik.

Se hele fordelingen her (ekstern lenke)

– Ikke tilhengere av askeladder
Det positive sett med norske øyne er at det fra 2021 blir lettere å kvalifisere seg til gruppespill i UEL2 enn i dagens Europaliga. 17 lag kommer til gruppespillet gjennom kvalifisering. Sportslig sett vil norske lag har større muligheter til å vinne kamper i Europa siden man møter langt mindre attraktiv motstand. Kun lag nummer sju i de store ligaene vil delta i UEL2.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen tror den nye turneringen vil være bra for de norske lagene.

– Dette er veien det har gått en stund, og jeg tror det vil fortsette å utvikle seg på denne måten. Det blir vanskeligere og vanskeligere for de små nasjonene med minst penger å komme seg med i det øverste selskapet. De store skal ha sin del av kaken og bestemme hvordan dette blir. De beste vil møte de beste, og de er ikke så veldig store tilhengere av diverse askeladder. Vi kommer til å se at det blir stort sett de samme lagene som kommer til Champions League og Europaligaen. Det er en helt naturlig utvikling slik jeg ser det, sier Mathisen.

Han mener det nye konseptet vil øke muligheten for norske lag til å komme seg til gruppespill i den dårligste Europacupen.

– For norske lag kan det bli en kortere vei til å konkurrere ute i Europa. Det tror jeg vil være kjærkomment. Vi kan ikke belage oss på at vi skal ha to lag i Europaliga-gruppespillet. Sarpsborg 08 har jo også mulighet til å gå videre. Det er en eventyrsesong som ikke kommer til å skje neste gang, sier han.

Har tro på RBK og Molde
​Mathisen er ikke redd for at norske lag vil nedprioritere UEL2 siden motstanderne er mindre attraktive.

– Jeg tror den nye Europaligaen vil bli høyt prioritert selv om man ikke møter de største kanonene. Det er mange store lag i Europa med stolt historikk. Det vil bli fantastiske oppgjør en fin mulighet til å skaffe seg referanser på. Selv om man ikke får møtt de man aller helst vil møte i et økonomisk perspektiv, vil vi møte vanvittig mange gode spillere og lag som er bedre enn de vi har i Norge. Det blir tøff og god matching, i tillegg til en fin mulighet til å skaffe seg ekstrainntekter. For norske lag blir det en kortere vei inn i en turnering i Europa. Champions League er ikke umulig, men ekstremt vanskelig for norske lag å oppnå. Europaligaen er også vanskelig å komme til om man får en litt uheldig trekning. Se bare på Molde som fikk Zenit, sier Mathisen.

TV 2-eksperten tror det nye konseptet vil vinne nye venner på sikt.

– Da Europaligaen kom var det ikke så mange som så på det som en kjempekul turnering. Jeg synes UEFA har gjort en veldig bra jobb med hvordan Europaligaen er blitt. Utfordringen blir å få skapt en sånn entusiasme rundt den nye turneringen. Vi kan si mye om UEFA, men akkurat dette med turneringer har de løst på en forbilledlig måte, sier Mathisen.

Etter Rosenborgs cuptriumf er det klart at trønderne, Molde, Brann og Haugesund skal representere Norge i Europacupene i 2019/20-sesongen. Mathisen tror både Molde og Rosenborg kan bite fra seg utenfor landets grenser.

– Jeg har tro på at Rosenborg kommer til å heve seg fra det de har vist i år. Med ny trener og et par justeringer i spillerstallen kommer Rosenborg til å være mer konkurransedyktige ute i Europa enn denne sesongen. Molde har et toppnivå som er veldig, veldig bra. Molde og Rosenborg er de to store håpene. Jeg tviler mer på at Haugesund og Brann klarer å gjenskape det de har vist denne sesongen, avslutter eksperten.